Sofranul
Denumire stiintifica: Crocus sativus
Prezentare
Sofranul face parte din familia
iridaceelor si provine din Asia. Este o erbacee perena de mici dimensiuni.
Tulpina sofranului este consistenta, usor lemnificata si se ramifica in partea
superioara. Frunzele sunt lungi, liniare, iar florile, violet-deschis, prezinta
niste striatii, niste linii rosietice.
Sofranul este o planta de cultura.
Valoare medicinala au florile, mai exact
spus stilele si stigmatele florilor de sofran (stilele si stigmatele sunt parti
ale pistilului), din care se extrage o substanta galbena ce contine uleiuri
eterice cu miros specific. Din florile sofranului se prepara infuzie, pulbere si
tinctura. Tinctura de sofran este un produs vestit.
Substante active importante: doua
substante specifice – picrocrocina si crocina.
Intrebuintari
Preparatele obtinute din sofran
se utilizeaza atat pentru afectiuni interne, cat si externe. Sofranul este un
tonic recomandat atat pentru tractul gastrointestinal, cat si pentru sistemul
nervos central. Are actiune si asupra spasmelor. De asemenea, preparatele pe
baza de sofran au rol insemnat in reglarea menstruatiei. De remarcat faptul ca
preparatele de sofran sunt, in acelasi timp, tonice si sedative, calitati ce
echilibreaza functiile si activitatea intregului organism. De altfel, prin
traditie, sofranul este considerat un agent al starii de bine, chiar al bunei
dispozitii. Printre altele, sofranul “topeste” mancarurile grele din stomac,
usurand digestia. Este indicat si in tuse violenta prelungita, in astm si spasme
bronhice. Femeile cu experienta considera sofranul drept un remediu de incredere
intr-o afectiune chinuitoare, tipic feminina – menstrele dureroase, insotite de
dureri lombare.
Se spune despre sofran ca actioneaza si impotriva
anumitor cancere. Ideea este preluata din stravechea si experimentata
medicina populara din Extremul Orient.
Sofranul are aplicatii si in
stomatologie. Astfel, el poate insoti pasta de dinti in intretinerea si
tratarea gingiilor si a radacinilor dintilor. De pilda, se recomanda sofranul in
frectiile gingivale, pentru revigorarea gingiilor, precum si in calmarea unor
dureri si corectarea unor anomalii din cavitatea bucala.
Sofranul se foloseste si pentru condimentarea
mancarurilor, precum si pentru a colora unele produse alimentare, fiind
un colorant natural foarte sanatos, cu atat mai mult cu cat are virtuti
medicinale de exceptie.
Calitati medicinale are si
sofranasul (Carthamus tinctorius), o
erbacee din familia compozitelor.
Aceasta planta are florile rosii, dispuse in capitule,
flori care dezvolta, de asemenea, puteri medicinale (in intarirea imunitatii
organismului, de exemplu). Semintele sofranelului sunt insa mult mai importante
prin faptul ca au in continutul lor circa 35 – 40% substante uleioase, folosite
in industrie, dar si in programele de
alimentatie sanatoasa, naturista.
Va recomandam sa mai cititi si:
Medicina
Naturista
Zincul
un remediu minune contra racelii?
Ce
trebuie sa evitam in timpul tratamentelor
homeopatice?
Alimentele care va ajuta sa dormiti mai
bine
Tratament
naturist pentru Psoriazis
Ce fel de
gene vegetale ai putea avea?
Tratamente homeopatice împotriva gripei si
racelii
Top 10
remedii naturale pentru febra fanului
Guma de
mastic omoara Helicobacter pylori
Cele mai
bune 5 antibiotice naturale
Broccoli
lupta impotriva cancerului
10
secrete pentru intarirea sistemului imunitar
Cure de
sanatate
Cand avem
nevoie de o cura de detoxifiere?
Terapia
indiana cu pietre calde
Dieta pentru ochi sanatosi
Cura cu
pepene rosu
Ceaiul de zmeura – cura de detoxificare
completa
Avantajele folosirii saunei
Dieta de
detoxificare in 5 zile
Dieta de
lupta impotriva cancerului la san
Dieta de
detoxifiere pentru femei
Ce stim despre terapia cu acupunctura si cum ne poate
ajuta?
Este
hipnoza o metoda terapeutica?
Detoxifierea de primavara
Reteta
miraculoasa cu usturoi
Ce este Ganoterapia?
Lupta
impotriva cancerului cu varza
Lasatul
de fumat ne face fericiti
Varza
rosie – tratamente pentru sanatate
Cum ne tratam corpul cu
varza?