Tort impresionant de ciocolata
Ingrediente
blat:
- 115g ciocolata amaruie, taiata marunt
- 4 linguri unt, plus ceva extra
- 2 linguri smantana groasa-acrisoara
- 3 oua mari
- 60g plus 1 lingura zahar
- ½ lingurita extract de vanilie
- 60g faina
- ½ lingurita praf de copt
Ingrediente umplutura:
- 2/3 ceasca crème fraîche sau smantana acrisoara
- 2 linguri unt
- 200g ciocolata semidulce, taiata marunt
- 30g zahar
- 2 linguri brandy
Ingrediente invelis de
ciocolata:
- 400g ciocolata amaruie sau semidulce, taiata marutn
- 200g golden syrup (sirop de zahar-asemanator la gust cu mierea) sau sirop
de porumb - cacao
- ornamente mici ptr tort –optional (mici frunzulite aurite, etc.)
Preparare:
Incalziti cuptorul la 175 ° C. Ungeti o tava de 20cm patrati cu unt,
tapetati-o cu hartie de pergament si ungeti-o din nou cu putin unt.
Pentru tort: într-o cratita mica topiti ciocolata,
untul si smantana la foc mic, amestecand pana se omogenizeaza. Lasati sa se
raceasca. Folosind un mixer electric amestecati bine ouale, zaharul si vanilia,
pana compozitia se ingroasa, adaugati faina cernuta, praful de copt si ciocolata
topita. Se toarna aluatul în tava si se coace aproximativ 40 – 45 de minute.
Cand este gata, se lasa la racit.
Pentru umplutura: într-o cratita mica topiti crème
fraîche si untul la foc mediu; amestecati pana se omogenizeaza. Amestecati apoi
ciocolata pâna se topeste, iar apoi zaharul si brandy-ul. Compozitia se lasa la
racit in frigider pana se ingroasa, aproximativ 30 de minute.
Taiati tortul pe orizontala in 2 foi egale, folosind un cutit lung zimtat.
Intindeti pe prima foaie un strat gros de umplutura, asezati a doua foaie si
acoperiti-o cu restul umpluturii (inclusiv pe laterale).
Pentru invelisul de ciocolata: topiti ciocolata la
microunde, amestecati golden syrup sau siropul de porumb, si apoi turnati-o
intr-o punga de plastic si lasati-o la frigider pana cand este suficient de
moale pentru a o putea modela.
Decorarea tortului: presarati pe o suprafata de
lucru putina cacao, apoi ciocolata din frigider, prafuita si ea cu cacao pentru
a o modela mai usor. Cu ajutorul unui sucitor intindeti-o cu grija (cat sa
acopera tortul) si ridicati-o de pe suprafata de lucru cat mai des pentru a nu
se prinde (mai presarati cacao daca este nevoie, dar nu mult). Acum ridicati
foaia de ciocolata si asezati-o peste tort (presand usor pe margini) oferindu-i
forma dorita; taiati excesul de ciocolata de la baza cu un cutit. Presarati din
nou foarte putina cacao peste tort, tamponati in unele locuri cate un strop de
golden syrup si asezati ornamentele dorite. Optioanal mai puteti
presara putina cacao. Se serveste la temperatura camerei.
Va dorim pofta buna !