Tort Genoise cu fructe de padure
Ingrediente:
- 250g zahar pudra
- 8 oua medii
- 250g faina
- 50g unt
Pentru umplutura:
- 500ml smantana pentru frisca
- 2 lingurite zahar vanilat
- fructe de padure mixte de sezon, cum ar fi capsuni,
zmeura, fragi, afine si coacaze rosii
- zahar pudra
Mod de preparare:
Se incalzeste cuptorul la 180°C si se ung cu grasime si
faina doua tavi rotunde pentru tort.
Pune zaharul si ouale intr-un castron rezistent la
caldura, iar acesta la randul sau peste o oala cu apa fierbinte. Se bate cu un
tel sau mixer pana se incalzesc bine de tot, apoi se ia castronul de pe oala cu
apa si se continua amestecarea inca 10 minute. Amestecul se va dubla in volum si
ar trebui sa cada in panglici cand este lasat sa curga de pe tel.
Se topeste untul pana cand incepe sa devina auriu (numit
noisette Beurre), apoi se toara incet (ca la maioneza) in amestecul de ou si
zahar amestecand cu mixerul in continuare, dupa care se va incorpora si faina
cernuta insa la fel, cate o lingura pe rand, pentru ca amestecul sa ramana la
fel de pufos si sa creasca in mod corespunzator.
Impartiti compozitia in cele doua tavi si lasati-le la
copt timp de 25-30 minute sau pana cand o scobitoare infipta in centru iese
curata. Se lasa apoi la racit in tava timp de 10 minute, apoi se scot pe un
gratar de sarma.
Odata gata de servire, se bate smantana cu zaharul
vanilat pana devine frisca. Se taie cu grija fiecare blat in doua pe orizontala,
rezultand 4 blaturi egale.
Pentru a asambla tortul, pune primul blat pe un suport de
tort, intinde un strat de frisca, unul de fructe de padure si inca unul de
frisca urmat de al doilea blat si repetati procedura. Cand ati ajung la ultimul
blat, acoperiti-l cu frisca si fructe de padure – le puteti lasa pe unele cu tot
cu codite si cateva frunze ca decor – cum preferati. Cerneti putin zahar pudra
deasupra si lasati-l la rece.
Sfatul lui Eric: preparati
blaturile de tort cu o zi inainte de servire – este mai usor de lucrat cu ele a
doua zi.
Va dorim Pofta Buna!
Va recomandam sa mai cititi
si:
Retete rapide si sanatoase
- Salata din cartofi calzi
- Sos de tomate pentru pasta
- Inghetata de capsuni
- Burgeri din miez de nuca si
alune
- Salata de pasta si ton
- Fasole de casa
- Pesto cu miez de nuca
- Prajitura de curmale
- Inghetata de fructe (pops)
- Chiftele din peste
- … toate articolele
aici