Tort din prune
Tort din prune
Ingrediente:
- 2170 unt, plus extra
- 450g prune foarte coapte, taiate bucatele
- 170 ciocolata neagra (70–72% cacao), taiata bucatele
- 5 oua
- 1 1/2 ceasca zahar
- 3/4 ceasca faina
- 1 lingura praf de copt
- 1/4 sare
- 1 1/2 ceasca frisca
- pudra de cacao pentru decor
Mod de preparare:
Incalziti cuptorul la 175°C si pregatiti cu hartie de copt o tava rotunda pentru tort.
Zdrobiti prunele intr-un blender până devin un piure fin (ai nevoie de 1 1/2 cesti). Dacă prunele nu sunt coapte suficient pentru a forma un piure foarte fin, treceti totul printr-o sită fină.
Combina ciocolata si untul intr-un castron mare rezistent la căldură. Asezati castronul peste o cratiță medie cu apa ce fierbe apa (nu lasati castronul sa atinga apa apa). Se amestecă până când ciocolata se topește și este fina. Luati castronul de pe aburi si incorporati piureul de prune.
Folosind un mixer electric la viteza medie, amestecati bine ouăle și zahărul. timp de 10-12 minute. Cu ajutorul unei spatule de cauciuc, incorporati treptat amestecul de ciocolată.
Combinati faina, praful de copt și sarea într-un bol mediu, apoi treptat adaugati ingredientele uscate peste cele umede, si amestecati pana la omogenizare.
Se toarnă aluatul in tava pregatita, si se lasa in cuptorul incins cca 45-55 minute, sau pana ce o scobitoare infipta in centru iese curata.
Între timp, folosind un mixer electric se bate frisca. Cand blatul este racit se pune frisca peste aceasta, si se pudreaza cacao.