Semne timpurii ca al tau copil va fi inteligent
Cercetătorii au studiat copii foarte dotați timp de 45 de ani -iată ce au descoperit!
Inteligența contează, conform unui studiu longitudinal masiv care a urmărit copiii supradotați de-a lungul vieții.
Cercetătorii au urmărit mințile și carierele a peste 5.000 de copii supradotați, timp de 45 de ani. Și ceea ce au învățat a fost anticipat în anumite privințe, iar în altele, total șocant.
Totul a început când un psiholog pe nume Julian Stanley și-a dat seama că ar putea folosi un examen SAT pentru a identifica școlarii de 12 și 13 ani supradotați. De acolo, s-a născut în cele din urmă „Study of Mathematically Precocious Youth”, sau SMPY, condus de Camilla Benbow și David Lubinski.
Un nou scurtmetraj al Universității Vanderbilt explică descoperirile lor despre modul în care au ajuns acum adulții. Folosind chestionare pe care participanții le completau la fiecare câțiva ani, s-a stabilit că da, copiii inteligenți realizează mai multe decât cei medii. De exemplu, unul din cinci, sau 35 la sută din copiii supradotați, au un doctorat.
De asemenea, copiii supradotați din studiu au produs 85 de cărți, 681 de brevete și 7.700 de articole științifice. Realizările lor au traversat multe domenii, de la matematică la știință și literatură.
Totuși, potrivit studiului, copiii supradotați nu sunt neapărat atât de avansați încât să nu aibă nevoie de asistență. Profesorii sunt încă vitali pentru a-i ajuta să-și realizeze întregul potențial. De fapt, Benbow spune că acești copii se compară cu copiii ce au nevoi speciale, deoarece profesorii trebuie să fie la fel de receptivi la ceea ce au nevoie pentru a învăța.
Dar, doar pentru că acești copii sunt înzestrați nu înseamnă că nu sunt victime ale presiunilor societății. În timp ce cercetătorii au descoperit că nu există niciun decalaj de venituri între sexe în rândul participanților, bărbații și femeile aveau tendința de a lucra în locuri de muncă care respectau normele tipice de gen.
Inteligența contează și dezvoltarea inteligenței contează și ea. La urma urmei, acești copii înzestrați pot rezolva unele dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă lumea noastră în următorii ani!
Deși nici un comportament timpuriu sau rezultate ale testelor nu vor garanta viitorul copilului, există câteva semne timpurii că al tău copil va fi inteligent:
- Memoria copilului este excepțională;
- Copilul preferă compania celor mai mari (copii sau adulți);
- Utilizarea timpurie și prolifică a limbajului este tipică la copilul supradota;
- Copilul nu doarme bine, deoarece creierul este atât de stimulat încât este greu să adoarmă;
- Personalitatea sa este îndrăzneață;
- Capacitatea de a împărtăși, de a se juca cu ceilalți, de a arăta compasiune, de a rezolva conflicte, de a accepta feedback / redirecționare și compromisuri sunt predictori mult mai importanți ai succesului;
- Dacă copilul se plictisește repede, probabil că estet supradotat;
- Copilul care rezolvă cu ușurință un puzzle și alte probleme/jocuri, dă semne timpurii de inteligență;
- Incăpățânarea poate fi privită ca un semn al determinarii;
- Copilul este foarte curios;
- Copilul are o imaginație vividă;
- Copilul nu va fi bun la toate – copiii mai deștepți decât media nu vor excela neapărat la școală.
Citeste si:
- Cum putem contribui la dezvoltarea inteligentei copilului inca de la varsta de 1 an
- Tipurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare
- Unele emisiuni tv pentru copii le afecteaza creierul
Despre parinti si copii inteligenti cititi si:
Importanta familiei in procesul de invatare
Inteligenţele multiple
Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare
Cum putem sa-i facem pe copiii nostri mai inteligenti: despre inteligenta, joaca, somn si alegeri
Copilul supradotat: abilitati si slabiciuni