Produsele chimice din protecția solară sunt absorbite în fluxul sanguin!
Companiile produselor de protecție solară au pretins că substanțele chimice din produsele lor nu sunt absorbite în organism. Se pare că sunt…
Produsele de protecție solară conțin mai multe substanțe chimice în concentrații mai mari decât acum 50 de ani.
De asemenea, se aplică mult mai frecvent.
Aceste două fapte au determinat FDA să reevalueze siguranța produselor de protecție solară.
În primul rând, agenția a efectuat un studiu pentru a determina dacă produsele chimice utilizate ca ingrediente active în produse sunt absorbite în fluxul sanguin, pe care industria le-a negat.
“Deoarece produsele de protecție solară sunt formulate pentru a lucra pe suprafața pielii, unii au susținut că produsele de protecție solară nu ar fi absorbite în cantități apreciabile și, prin urmare, că studiile sunt inutile”, a spus agenția într-un comunicat de presă.
Studiul, publicat în 5 mai 2019, în Jurnalul Asociației Medicale Americane, a găsit opusul ca a fi adevărat.
Substanțele chimice sunt absorbite în sânge la nivelurile respective!
Cei 24 de participanți la studiu au fost instruiți să aplice protecția solară de patru ori pe zi timp de patru zile în toate zonele care nu ar fi acoperite de un costum de baie, o cantitate care se poate aplica în mod realist intr-o vacanță la mare.
Cercetătorii au măsurat apoi concentrația a patru ingrediente active diferite, în sângele lor: avobenzonă, oxibenzonă, octocrilenă și ecamsule.
După doar o zi, toate cele patru substanțe chimice au fost găsite la niveluri care depășesc cu mult nivelul la care FDA solicită teste de siguranță (orice este mai mare de 0,5 nanograme pe mililitru).
Pentru oxibenzonă, care a fost găsită împreună cu alte componente de protecție solară în laptele matern, concentrațiile sanguine au atins pragul după o singură aplicare și au depășit 20 nanograme pe mililitru în ziua 7 a studiului.
Oxybenzona este, de asemenea, toxică pentru recifurile de corali, ceea ce a determinat Hawaii să interzică produsele solare care o conțin.
Trei dintre substanțele chimice au rămas în sânge chiar și după 7 zile.
Acum, FDA trebuie să efectueze studii suplimentare asupra tuturor celor patru ingrediente, înainte ca acestea să poată fi considerate în general sigure și eficiente.
Mai exact, agenția trebuie să stabilească dacă substanțele chimice prezintă riscul de cancer, de malformații congenitale sau de alte efecte adverse.
“Cu produsele de protecție solară care se utilizează acum cu o frecvență mai mare, în cantități mai mari, este mai important ca niciodată să se asigure că sunt eficiente și sigure pentru utilizarea zilnică și pe toată durata vieții”, se spune în comunicat.
Crearea produselor de protecție solară cu SPF mai mare de 15 și cu un spectru de protecție mai mare împotriva razelor UVA și UVB, au dus la produsele în prezent comercializate, cu ingrediente mai active, combinate împreună, în concentrații mai mari decât au fost utilizate în trecut.
FDA recomandă utilizarea în continuare a produselor de protecție solară în timp ce substanțele chimice sunt studiate, susținând că riscurile de arsuri solare depășesc riscurile protecției solare, dar având în vedere că nu au cântărit acele riscuri încă, ar putea fi înțelept să luam sfatul cu un bob de sare. Până atunci, folosiți produse cât mai naturale.
Daca mergeti cu bebelusul in vacanta, cititi neaparat:
Cu bebelusul in concediu: vara
Care este locul cel mai sigur pentru scaunul de masina al bebelusului?
Primele incaltari ale bebelusului
Cum ne pregatim sa mergem cu bebelusul in vacanta?
Inotul pentru bebelusi
Atentie, unele slinguri in care sunt purtati bebelusii pot ucide