Modificari ale dietei pentru cresterea fertilitatii la barbati
Nutritia are un impact direct asupra potentialului spermei. Cercetarile arata ca, avand o dieta saraca si consumul de alcool in mod regulat, pot scadea calitatea si cantitatea de sperma, iar conceptia poate sa fie mai dificila. Si din moment ce infertilitatea este o problema la fel de mare pentru barbati cat este si pentru femei – aproximativ o treime din problemele de fertilitate pot fi trasate barbatilor – o alimentatie sanatoasa poate creste sansele de a concepe un copil.
Studiile suplimentare arata ca barbatii care beau alcool esantionat duc la distrugerea spermatozoizilor. Optati pentru una sau maxim doua bauturi pe zi.
De cafea inca nu avem date sigure. Astfel ca, cel mai sigur pariu este sa beti nu mai mult de o ceasca sau doua pe zi.
Care sunt cei mai importanti nutrienti pentru cresterea fertilitatii la barbati?
Dieta viitorilor tatici trebuie sa fie la fel de echilibrata, variata si nutritiva ca a viitoarelor mamici. Potrivit Societatii Americane de Medicina Reproductiva, cercetarile arata ca o dieta sanatoasa incluzand mult peste, legume si cereale integrale inseamna o sperma mai activa. Pe de alta parte, o dieta bogata in grasimi trans poate reduce numarul de spermatozoizi din materialul seminal.
Sfaturi specifice pentru viitorii tatici
Consumati multe alimente bogate in vitamina C si alti antioxidanti. Aceste substante nutritive ajuta la prevenirea defectelor spermatozoizilor si stimuleaza motilitatea (miscarea). Un pahar de suc de portocale are aproximativ 124 de miligrame de vitamina C. Trebuie sa obtineti cel putin 90 mg pe zi – dar mai mult daca fumati (cel putin 125 mg).
Doza zilnica de zinc. Lipsa de zinc poate sa contribuie la infertilitate. Cele mai bune surse pentru a va ajuta sa obtineti zilnic cele 11 mg necesare sunt stridiile (16 mg in sase stridii medii), carnea de vita (4,8 mg pe portie), fasolea coapta (3,5 mg – 1 cana) si carnea de pui (2,38 mg pe portie).
Alimentati-va cu acid folic. Studiile sugereaza ca barbatii cu niveluri scazute de vitamina B – aceiasi de care femeile au nevoie – au probleme cu producerea spermei sanatoase. Este posibil sa puteti obtine un minim zilnic de 400 micrograme din cereale fortificate pentru micul dejun, verdeturi, leguminoase si suc de portocale, dar luati si un supliment de acid folic sau un supliment de multivitamine pentru asigurarea suplimentara.
Renuntati la alcool. O bautura ocazionala este, in general, considerata sigura, dar studiile arata ca, consumul de vin, bere sau bauturi alcoolice zilnice poate reduce nivelul de testosteron si numarul de spermatozoizi si poate creste numarul de spermatozoizi anormali in ejaculare.
Luati o tableta cu multivitamine in fiecare zi. O pastila nu reprezinta un substitut pentru o dieta sanatoasa, dar o multivitamina va poate ajuta sa va asigurati ca obtineti substantele nutritive de care aveti nevoie.
Mai cititi si: