Luati in considerarea sugestiile membrilor familiei, implicati-i pe toti iar
daca este necesar impartiti responsabilitatile. In acest mod ve-ti lucra mult
mai eficient. Dupa ce ati ales meniul, pregatiti lista de cumparaturi. Iar
daca este posibil, faceti toate cumparaturile inainte de inceperea sarbatorilor.
Cititi si Meniu special de Craciun
2009 si Meniu special de Craciun
2008
Supereva va ofera cateva sugestii pentru un meniu mai special de Craciun.
Meniu special Aperitiv: Meniu principal: Desert: Bauturi alcoolice: Cadouri de Craciun (preparate de dvs.): Si acum retetele pe larg: |
Cocktail de creveti
Timp de preparare: 30 minute
Servire: 8
portii
Ingrediente pentru dressing:
- 275g maioneza
- 2 catei de usturoi zdrobiti
- 6 linguri de coriandru taiat nu foarte marunt
- 2 linguri zeama de lamaie
- 2 lingurite gem de caise
- 1 chilli rosu (fara seminte si tocat marunt)
- sare si piper negru dupa gust
Ingrediente pentru cocktail-ul de
creveti:
- 900g amestec de creveti gatiti si curatati
- 2 grapefruit (grefe) decojite si taiate in bucati nu foarte mici
- ½ varza alba(mai mica) taiata fasii nu foarte subtiri
- 2 bulbi de fenicul, taiati in felii subtiri
- 2 salate verzi mici, taiate in fasii subtiri
Ingrediente pentru garnitura:
- ½ lime, taiata felii subtiri
- o jumatate de mana frunze proaspete de coriandru
- ½ chilli rosu (fara seminte si taiat in fasii subtiri)
Mod de preparare:
Asezati toate ingredientele pentru dressing intr-un procesor de alimente si
amestecati pana se transforma intr-o pasta fina. Sosul obtinut se pastreaza in
frigider pana in momentul servirii.
Pentru a face cocktail-ul, trebuie doar sa amestecati usor crevetii,
grapefruit-ul si dressing-ul. Separat amestecati varza, feniculul si salata.
Impartiti amestecul de salata in opt pahare plate sau boluri. Turnati
cantitati egale din amestecul de creveti , garnisiti cu o felie de lime, cateva
frunze de coriandru si cateva farame de ardei iute rosu (chilli). Acum il puteti
degusta!
Unt de ciuperci pe paine Timp de preparare: 15 minute Ingrediente: |
- 2 crengute de cimbru (lasati-le intregi la gatire) plus putin extra pentru
servire
- 30g hribi uscati, inmuiati, scursi de apa si apoi taiati marunt
- 250g ciuperci albe (crem sau brune), taiate marunt
- 2 linguri coniac
- zeama de la o ½ de lamaie
- o mana mica de patrunjel si tarhon, taiat fin
- sare si piper dupa gust
- paine prajita si frunze de salata, pentru servire
Mod de preparare:
Topiti 50g unt intr-o tigaie si caliti usor ceapa pana se inmoaie. Adaugati
usturoiul si cimbrul invartind cu o lingura de lemn inca 1 minut. Turnati in
tigaie toate ciupercile si amestecati pana se acopera bine in untul topit. Se
mai lasa la foc mare alte 5-8 minute, pana se inmoaie. Se toarna peste acestea
coniacul si zeama de lamaie. Dupa 2-3 minute, timp in care tot lichidul s-a
evaporat, opriti de caldura, adaugati condimentel si lasati totul la
racit.
Odata racita compozitia, se pot scoate cele 2 crengute de cimbru. Ciupercile
se amesteca cu restul cantitatii de unt, apoi se imparte in 4 castronase mici.
Se lasa la racit cateva ore bune, si se servesc cu putin cimbru, paine prajita
si frunze de salata.
Friptura de curcan cu sos de
paine
Timp de preparare: 30 minute
Servire: 8
portii
Ingrediente pentru friptura:
- 1 curcan de aproximativ 4 kg
- sare si piper dupa gust
- 175g unt nesarat
Ingrediente pentru sos:
- 450ml smantana
- 1 ceapa mica
- 4 cuisoare
- 75-100g firimituri de paine alba
- putin miez de nuca proaspat ras
- 40g unt
- putin piper cayenne
Mod de preparare:
Incalziti cuptorul la 180C si asezati curcanul deja curatat intr-o tava mare
si adanca. Presarati peste acesta sare si piper cu generozitate, masand
bine carnea.
Topiti untul intr-o cratita mai mare. Cu ajutorul unei panze curate de bumbac
absorbiti aproape tot untul, ridicati panza usor si acoperiti cu ea partea
superioara a curcanului.
Turnati aproximativ 300ml apa in tava unde este asezat curcanul si lasati
totul in cuptorul incins aproximativ 3 ore si 20 de minute, scaldand pasarea la
fiecare 30 minute cu sosul in care fierbe. Daca vi se pare ca dupa acest timp nu
este inca gatit complet, mai lasati-l inca 15 minut la cuptor.
Dupa ce carnea este gatita cum trebuie, aruncati panza de bumbac si lasati
friptura sa se odihneasca timp de cel putin o jumatate de ora intr-un loc cald,
apoi se acopera cu folie alimentara sa nu se raceasca.
In timp ce friptura este la cuptor, puteti prepara sosul de paine. Se toarna
smantana intr-o cratita, se indeasa cuisoarele in ceapa, dupa care aceasta la
randul ei se pune in lapte, si se aduce la fierbere totul la un foc domol.
Dupa cateva minute, scoateti ceapa, adaugati painea, condimentati cu miez de
nuca, sare si piper dupa si mai lasati la foc mic atat timp cat sosul se va
ingrosa. Sosul rezultat se toarna intr-un castron, se presara piper cayenne si
se aseaza langa friptura de curcan. De asemenea, se poate pastra la frigider
timp de cel mult trei zile, iar la servire se poate reincalzi.
Carne de miel umpluta cu fasole cannellini si
alune
Timp de preparare: 30 minute
Timp de
gatire: 30 minute 1 h
Servire: 6 portii
Ingrediente:
- 4 linguri ulei de masline extra virgin, plus putin extra pentru a unge
tava
- 5 catei de usturoi, taiati marunt
- 2 crengute de rozmarin, taiate fin
- 800g fasole cannellini la conserva (spalate inainte de folosire)
- 50g alune calite usor
- sare si piper negru dupa gust
- 250-300g varza creata (doar frunze)
- 1.2kg carne de miel fileuri (daca fileurile sunt prea groase se taie in jumatati
pe grosime); fileurile se bat putin si ar trebui sa aiba aproximativ
urmatoarele dimensiuni 15cm x 30cm x 2cm
Mod de preparare:
Incalziti cuptorul la 220C.
Se caleste usturoiul si rozmarinul la foc mic
in uleiul incins pentru 2-3 minute. Dupa ce usturoiul este palid auriu, se
adauga fasolea. Continuati sa amestecati regulat, pentru 10-12 minute, sau pana
cand fasolea incepe sa se descompuna.
Adaugati alunele, sarea si piperul dupa gust. Pisati usor folosind o
furculita, apoi mutati amestecul pe o farfurie sa se raceasca.
Inabusiti timp de 4 minute varza creata intr-o tigaie cu putina apa
fierbinte. Scurgeti bine si dupa ce sa racit suficient, indepartati excesul de
apa cu un prosop de hartie.
Intindeti fiecare file de miel pe o bucata mare de folie si presarati dupa
gust sare si piper negru proaspat. Aranjati cate un strat de frunze de varza
creata pe fiecare file in parte, apoi cate unul din amestecul de fasole.
Umeziti-va pe maini si folosindu-va de palme, apasati amestecul pentru a forma
un strat compact.
Incepand cu marginea scurta a fileului, rulati usor, dar ferm, folosind folia
pentru a strange si pastra forma stransa.
Scoateti folia si legati 3-4 bucati de sfoara in jurul fiecarui file de miel.
(Daca pregatiti rulourile in avans, acoperiti mielul cu folie de aluminiu si
pastrati-l in frigider peste noapte. Se scoate din frigider cu 3-4 ore inainte
de gatire).
Asezati rulourile de miel pe o tava de copt si presarati dupa gust sare si
piper negru proaspat. Transferati tava in cuptor timp de 20-25 de minute, sau
pana cand credeti ca sunt gata. Odata gatite bine, rulourile se scot din cuptor,
se acopera cu folie de aluminiu si se lasa sa se odihneasca timp de cel putin 10
minute. Se servesc taiate felii.
Budinca de
Craciun
Timp de preparare: 30
minute
Servire: 8 portii
Ingrediente uscate:
- 275g firimituri de paine sau pesmet
- 100g caise uscate, taiate de marimea stafidelor
- 100g smochine uscate, taiate de marimea stafidelor
- 225g coacaze uscate
- 225g stafide negre
- 225g stafide galbene
- 75g coji de portocala confiate, taiate marunt
- 50g migdale, taiate marunt
- 225g zahar muscovado(zahar brun deshis sau inchis)
- 225g grasime animala sau unt
- ½ lingurita sare
- 1 lingurita amestec de condimente (scortisoara, nucsoara, ghimbir,
cuisoare)
- 1 lingurita scortisoara
- ½ lingurita miez de nuca ras
Ingrediente umede:
- coaja rasa si sucul unei portocale
- coaja rasa si sucul unei lamai
- 1 mar decojit si dat pe razatoare
- 3 oua batute putin
- 150ml bere neagra
- 150ml lapte
- 4 linguri coniac
- putin unt, pentru a unge tavile
Mod de preparare:
Puneti toate ingredientele uscate intr-un castron mare si amestecati bine.
Adaugati ingredientele umede si cu ajutorul mainilor framantati bine
compozitia.
Impartiti amestecul rezultat in doua forme rotunde de budinca (de aproximativ
1 ½ litru) unse bine cu unt. Acoperiti fiecare vas o hartie de pergament si
folie de aluminiu, iar acestea la randul lor legati-le cu o sforicica putin mai
jos de buza vasului. Se lasa peste noapte intr-un loc rece.
A doua zi se toarna apa in 2 tigai, se aduce la fierbere si se aseaza cele
doua boluri cu amestecul de budinca (apa trebuei sa ajunga pana la jumatatea
bolurilor).
Acoperiti tigaile cu un capac si lasati la fiert 7 ore. Verificati nivelul
apei in mod regulat, adaugand daca este necesar atat cat sa mentina vasele pe
jumatate scufundate.
Dupa cele sapte ore, scoateti bolurile din apa si lasati-le la racit. Apoi
dezlegati si scoateti folia de aluminiu si hartia de pergament.
Daca nu se consuma imediat, budincile se pastreaza intr-un loc racoros si
uscat (de asemenea se pot si congela, daca preferati, pastrandu-se perfect timp
de un an sau chiar mai mult).
Pentru a le reincalzi, asezatile din nou intr-o tigaie cu cativa centimetri
de apa clocotita si acoperiti-o cu un capac acestea se vor incalzi la abur
perfect timp doua ore (nu uitati sa verificati nivelului de apa in mod
regulat).
Profiterol din
ciocolata
Servire: 6 portii (30
choux)
Ingrediente:
- aluat de gogosele (choux reteta aluatului detaliata mai jos)
- 2 tavi unse cu putin unt si tapetate cu faina
- Pentru umplutura:
- -275 ml smantana pentru frisca (batuta bine)
- Pentru sosul de ciocolata:
- 225g ciocolata simpla
- 5 linguri de apa
Pentru aluatul de gogosele:
Acest aluat este unul usor, crocant si aerat, special pentru eclere,
profiterol sau gougeres. Aerul se formeaza in gogosi datorita continutului
ridicat de apa din aluat, care in timpul coacerii se transforma in abur, fapt
care forteaza coaja aluatului si ii ofera goliciuneaeclerului.
Evitati sa
umpleti gogosile cand sunt calde sau prea devreme, deoarece vor tinde sa se
inmoaie prea tare.
Sfatul meu pentru un aluat
perfect:
– folositi o faina buna, bogata in gluten
–
marind temperatura cuptorului dupa primele 10 minute, gogosle devin crocante si
cresc mult mai bine
– de preferabil sa consumati gogosile in maxim 4 ore
dupa ce le-ati copt, in caz contrar se vor inmuia
– umpleti gogosile cu
putin timp inainte de a le consuma
– nu deschideti cuptorul cat timp gogosile
sunt inauntru
Ingrediente:
- ¼ l apa
- 100g unt
- 125g faina
- 4 oua
- sare
Preparare aluat:
Se topeste untul in apa cu un varf de sare adaugat, iar dupa ce da primul
clocot ia tigaia de pe foc si se adauga toata cantitatea de faina dintr-o data
si se amesteca repede cu ajutorul unui mixer (sau o lingura de lemn). Se
amesteca bine pana cand pasta obtinuta se dezlipeste de fundul tigaii, dupa care
se lasa la racit.
Dupa ce compozitia este rece se adauga cate un ou pe rand amestecand bine.
Acum puteti forma gogosile si aseza in cuptorul incalzit.
Preparare profiterol:
Incalziti cuptorul la 200 grade C. Cu ajutorul unei lingurite formati micile
gogosi pe tava deja pregatita (lasati un spatiu intre ele de aproximativ 2.5 cm)
si bagati-o la cuptor pentru 10 minute, apoi mariti imediat temperatura la 220
grade C pentru inca 15-20 minute.
Cat sunt inca calde, gauriti-le cu varful
unui cutit la jumatate si lasati-le la racit.
Acum, rupeti ciocolata in bucati mici si topiti-o la abur (deasupra unei
tigai cu apa care fierbe la foc mic), impreuna cu 5 linguri de apa – amestecati
pana cand se topeste si devine un sos.
Inainte de servire, umpleti fiecare gogoasa cu smantana batuta si turnati
sosul cald de ciocolata peste ele.
Cocktail de Craciun Ingrediente:
Mod de preparare: Bagati in congelator pentru o ora, o sticla de tequila |
buna calitate si cate un pahar pentru fiecare dintre invitati. Taiati rodiile in
jumatati si scoateti semintele. Cea mai simpla cale de a face acest lucru este
sa tineti jumatatea de rodie cu partea taiata in si sa o loviti cu o spatula –
asigurati-va ca v-ati pus un vas dedesubt pentru a aduna toate semintele!
Inainte de servire, puneti seminte de rodii in fiecare pahar (aproape plin)
si turnati peste ele tequila. Acum nu trebuie decat sa goliti paharul. A nu se
inghiti semintele pana cand nu le mestecati, deoarece schimba total gustul
bauturii. Delicios!
Cidru fiert Servire: 15 portii Ingrediente:
|
Mod de preparare:
Combinati toate ingredientele intr-o cratita mare si fierbeti la foc mic timp
de 30 minute. La final, amestecul se transfera intr-un castron mare si se
serveste cu polonicul.
In timpul fierberii se va evapora aproape tot alcoolul, deci daca copiii sunt
pofticiosi, le puteti da sa guste putin.
Si pentru ca invitatii sa aiba parte de o
atmosfera de Craciun mai speciala, va sugeram cateva cadouri preparate chiar de
dumneavoastra.
Biscotti de Craciun
Acesta este cadoul perfect pentru invitatii la masa de Craciun. Acesti
biscotti vor tine pana la o luna dupa coacere si arata cu adevarat
impresionant.
Servire: aproximativ 72 biscuiti Ingrediente:
|
- 50g migdale
- 50g fistic decojit
Mod de preparare:
Incalziti cuptorul la 180C si pregatiti 2 tavi de copt cu hartie de
pergament. Amestecati bine intr-un castron faina, praful de copt, scortisoara si
zaharul. Adaugati ouale batute si amestecati bine cu mainile pana se
incorporeaza toate ingredientele. Adaugati apoi fructele, migdalele si fisticul,
amestecand pana bine.
Asezati aluatul pe o suprafata presarata cu faina si taiati-l in 4
bucati egale. Rulati fiecare bucata intr-un carnat lung de aproximativ 30cm.
Procedati la fel si cu urmatoarele bucati, asezati-le in tavi (catev 2 bucati
intr-o tava), dupa care bagati-le la cuptor 25-30 de minute, pana cand aluatul a
crescut si a prins putina culoare. Dupa acest interval de timp, rulourile se
lasa la racit cateva minute si se reduce cuptorul la 140C.
Folosind
un cutit de paine, taiati rulourile in felii groase de 1cm pe diagonala, apoi
asezati feliile pe o tava cu foaie de pergament (biscuitii pot fi raciti si
inghetati si congelati pana la cel mult 2 luni). Acestia se vor coace pentru
inca 15 minute (20 de minute in cazul in care au fost congelati), intorceti-i si
lasati-i alte 15 minute pana se usuca si prind o culoare aurie. La final
se lasa sa se raceasca complet si se pastreaza intr-un recipient etans pentru
cel mult o luna, in cazul in care nu ii oferiti imediat invitatilor.
Trufe de ciocolata
Incercati sa gatiti aceste trufe de ciocolata vor fi un senzational cadou
de Craciun comestibil – sunt atat de delicioase incat nimeni nu va ghici cat de
rapid si usor sunt de preparat.
Timp de preparare: 2h
Timp de gatire: 10
minute
Ingrediente:
- 250ml smantana batuta
- 225g ciocolata cu 70% cacao
- 55g unt nesarat, taiat in cubulete si lasat la incalzit
- putin praf de cacao (nuci tocate marunt sau nuca de cocos)
Mod de preparare
Se taie ciocolata in bucati, apoi se amesteca in procesorul de alimente pana
cand ajunge de consistenta pesmetului.
Se aduce smantana batuta la fierbere si se toarna treptat peste ciocolata, continuand amestecarea.
Consistenta amestecului trebuie sa fie asemenea amionezei. in
cazul in care amestecul se taie , continuati procesul de
amestecare cateva minute in plus si va trebui sa revina la normal. Adaugati
untul, putin cate putin, iar dupa omogenizare turnati amestecul intr-un castron
si lasati-l la racit aproximativ 15 -25 minute in frigider.
Asezati pe o tava hartie de pergament, si cu ajutorul unei linguri formati
mici trufe sau va puteti folosi de o seringa de bucatarie. Trufele trebuie sa
fie de marimea unei cirese. Se lasa la racit pentru cel putin doua ore, apoi se
ruleaza fiecare in parte in cacao, nuci tocate marunt sau nuca de cocos.
SUPEREVA.RO va ureaza
Sarbatori Fericite si Pofta Buna
!!!