Melatonina – este sigură pentru copii?
Unii părinții folosesc jeleuri sau picături cu melatonină pentru a-și ajuta copiii să doarmă. Dar, un expert analizează dacă aceste suplimente fără prescripție medicală sunt cu adevărat sigure pentru copii.
Copiii au nevoie de o mulțime de somn pentru a-și alimenta creșterea și dezvoltarea – dar 15-25% dintre ei au probleme cu adormirea și a rămâne adormiți, potrivit Academiei Americane de Pediatrie (AAP). Lipsa somnului are o mulțime de consecințe negative, variind de la dificultăți de concentrare la obezitate până la oboseală. De aceea, unii părinți sunt tentați să le ofere copiilor un supliment de somn precum melatonina, în timpul nopților neliniștite. Dar este melatonina sigură pentru copiii? Are efecte secundare? Iată ce spun experții…
Cum acționează Melatonina?
Înainte de a lua în considerare acest tip de suplimente, ar trebui să înțelegi ciclurile de somn. Iată cum funcționează: creierul nostru începe să elibereze melatonină – un hormon produs în glanda pineală – pe măsură ce se întunecă noaptea pentru a ne ajuta să adormim. Dimineața, când trebuie să ne trezim, melatonina se oprește. În esență, melatonina funcționează prin reglarea ritmului circadian, cunoscut și sub numele de „ceasul intern”.
Suplimentele sunt o formă sintetică de melatonină naturală și obosesc de obicei copiii (sau adulții) în decurs de 30 de minute. Sunt disponibile fără prescripție medicală sub formă de jeleuri gumate, pastile, lichide sau tablete masticabile. Cercetările arată că suplimentele de melatonină pot ajuta copiii care au autism, ADHD și alte tulburări ale neurodezvoltării să adoarmă mai repede, iar câteva studii au arătat efecte similare la copiii în curs de dezvoltare.
Melatonina este rea pentru copii?
Dozele mici de melatonină pot fi sigure pentru copii. Acestea fiind spuse, cercetătorii încă nu cunosc efectele secundare pe termen lung ale administrării oricărei cantități – chiar și în funcție de necesități. „Melatonina este un medicament și ar trebui privit ca atare”, spune Judith Owens, MD, director al Centrului pentru somn de la Boston Children’s Hospital.
Dacă oferi copilului prea multă melatonină sau la un moment nepotrivit, îi poți deranja programul de somn . Dr. Owens ne avertizează, de asemenea, că: concentrația de melatonină din suplimente poate varia și pot conține alte substanțe chimice, cum ar fi serotonina. Un studiu a constatat că unele tablete masticabile care pretind că su 1,5 miligrame de melatonină au avut de fapt până la 9 miligrame.
În plus, unii copii pot avea efecte secundare la administrarea de melatonină, care ar putea include dureri de cap, greață, transpirații, amețeli, enurezis și somnolență dimineața. Food and Drug Administration (FDA) nu a aprobat utilizarea melatoninei la copii.
Dozajul melatoninei la copii
Discută întotdeauna cu medicul pediatru înainte de a administra copilului melatonină. Acesta te poate ajuta să decizi dacă suplimentul este necesar și, de asemenea, te poate sfătui cu privire la dozare. Majoritatea experților recomandă să începi cu o doză mică – de obicei în jur de 1 până la 2 miligrame pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 4 și 6 ani și 2 până la 3 miligrame pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani. Melatonina trebuie utilizată împreună cu alte intervenții comportamentale și pentru un timp cât mai scurt posibil.
Deoarece melatonina ar putea deranja programele de somn atunci când este administrată la un moment nepotrivit, nu ar trebui administrată în toiul nopții. De asemenea, în timp ce suplimentul poate ajuta copiii care au dificultăți majore să adoarmă, este posibil să nu ajute niciun copil să rămână adormit.
Cum să ajuți copilul să doarmă – fără melatonină
Înainte de a lua în considerare melatonina lichidă sau masticabilă pentru copii, încearcă alte metode pentru a-l ajuta să doarmă. Dacă problema persistă, totuși, discută cu medicul pediatru pentru pașii următori.
Găsește cauza principală a neliniștii. Dacă copilul tău are probleme cu adormitul, întreabă-te de ce. Este ora de culcare prea devreme? Poate că are apnee în somn sau sindromul picioarelor neliniștite? Identificarea cauzei te poate ajuta să găsești o soluție eficientă.
Alege aceeași oră de culcare în fiecare seară – un program de somn previzibil poate regla ceasul intern.
Crează o rutină de culcare. Ajută copilul să se relaxeze înainte de culcare cu meditație, muzică, lectură sau alte activități liniștitoare – dar acestea ar trebui să aibă loc în fiecare seară la aceeași oră, acest lucru îl va ajuta pe copilul tău să înțeleagă că este timpul să se pregătească de somn.
Limitează timpul petrecut pe ecrane cu cel puțin o oră înainte de culcare (lumina suprimă melatonina)!
De asemenea, copilul trebuie să doarmă 10 până la 12 ore în fiecare noapte pentru a preveni oboseala excesivă.
Atunci când este luată cu aprobarea medicului, melatonina poate ajuta la rezolvarea problemelor de somn. Totuși, suplimentul „nu ar trebui utilizat ca un substitut pentru obiceiurile bune de somn, cum ar fi menținerea unei rutine de culcare, mai ales dacă copilul nu are o problemă de somn diagnosticată”, spune dr. Owens.
Despre somnul copiilor, alte cateva informatii interesante:
Copilul tău nu vrea sa adormă decât cu tine? Iată de ce are nevoie de tine, dragă mami și tati
19 Motive pentru care copiii adorm greu
10 lucruri de stiut despre somnul copilului tau
Cand copilul are cosmaruri: legatura intre anxietate si metodele de educatie primite
Somnul bebelusului si copilului: Asteptari realiste de la nastere pana la 5 ani