Masajul bebelusului: un ghid pas cu pas pentru a-l face ca la carte
Pentru un copil, atingerea simbolizeaza multe lucruri. Exista o anumita putere in legatura cu faptul ca copiii au capacitatea de a comunica si de a interactiona cu lumea. Poate de aceea le place sa fie imbratisati de un parinte atunci cand sunt suparati sau cand trebuie sa se simta in siguranta. Daca exista o modalitate prin care puteti folosi atingerea ca mijloc de a va calma, a va linisti si a va intari copilul, atunci aceasta este prin masaj. Masajul va ajuta sa aveti o puternica interactiune pozitiva cu bebelusul si sa alimentati legatura parinte-copil, iar beneficiile masajului sunt numeroase si calitative.
Daca intentionati sa faceti un masaj bebelusului si nu sunteti sigur de acest proces, atunci acest articol ar trebui sa va fie de ajutor. Va vom ajuta sa va masati bebelusul in 10 pasi simpli si va vom raspunde la alte intrebari pe care sigur le aveti despre masajul corporal pentru bebelusi. Deci, cititi mai departe!
Ce este masajul pentru copii?
Masajul pentru bebelusi este activitatea unui parinte care maseaza usor corpul copilului cu ajutorul uleiului de masaj sau a lotiunii destinate in mod special copiilor. Masajul se dovedeste a fi linistitor pentru bebelusi, oferind in acelasi timp o cale pentru parinti de a comunica/interactiona cu micutul.
Cand sa incepeti masajul pentru copii?
Exista o opinie generala ce spune ca trebuie sa asteptati ca bebelusul sa implineasca prima luna de viata, inainte de inceperea masajului. Motivul pentru acest lucru, este ca bariera pielii unui copil este subdezvoltata la nastere si dureaza pana la 15 zile ca pielea sa devina complet etansa la apa. La aproximativ 15 zile de viata, bebelusului ii va “cadea” si buricul, care poate reprezenta un pericol pentru infectie daca uleiul de masaj ramane acolo. Daca aveti de gand sa luati copilul la grupuri de sesiuni de masaj, atunci este recomandat sa asteptati pana cand bebelusul implineste 6 saptamani, deoarece copiii foarte mici pot gasi mediile aglomerate stresante. In general, implinirea primei luni este varsta ideala, deoarece cordonul ombilical a cazut si buricul s-a uscat, pielea este mai putin sensibila decat la nastere, pielea are o etansare mai buna si copilul la aceasta varsta poate fi mai receptiv la atingere.
Beneficiile masajului pentru copii
Masajul ofera mai multe beneficii naturale copilului, cum ar fi:
- Stimuleaza dezvoltarea psihologica si sociala: conform unui raport al Asian Nursing Research Journal, stimularea simtului atingerii copilului are un efect pozitiv asupra dezvoltarii psihologice si sociale a bebelusului, impreuna cu consolidarea legaturii copilului cu parintele.
- Amelioreaza stresul, relaxeaza muschii: masajul amelioreaza stresul la copii prin stimularea eliberarii de oxitocina, a unui neurohormon care se simte bine si reduce nivelurile de cortizol, un hormon de stres. Relaxeaza muschii, stimuleaza cresterea lor si chiar functioneaza deosebit de bine in cazul copiilor ce sufera de colici.
- Stimuleaza sistemul nervos: masajul este benefic pentru sistemul nervos al bebelusului, deoarece ii imbunatateste foarte mult dezvoltarea abilitatilor motorii.
- Ajuta copilul sa doarma mai bine: bebelusii dorm mai bine atunci cand sunt masati. Acest lucru are mai multe avantaje, de la castigul de muschi mai rapid la imbunatatirea raspunsului imunitar. Sugarii care sunt masati chiar inainte de culcare au produs mai multa melatonina – un hormon care regleaza somnul.
- Imbunatatirea calitatii vietii pentru copiii cu handicap: este cel mai bun mod de a calma bebelusii cu sindromul Down sau cu paralizie cerebrala, deoarece ofera un mod linistitor de a se calma. Copiii prematuri prezinta o dezvoltare mai buna, ei chiar cresc in greutate mai repede decat bebelusii prematuri care nu sunt niciodata masati. Bebelusii nascuti de mamele deprimate, atunci cand au fost masati, au plans mai putin si au prezentat o dezvoltare emotionala si sociala mai mare pe masura ce au crescut.
- Excelent pentru sistemul circulator: masajul imbunatateste circulatia sangelui si scade nivelul de disconfort cauzat de gaze sau aciditate, congestie si dentitie. Masajul stimuleaza nervii care trec prin tractul digestiv.
- Un mod de a trata depresia postnatala: masajul este o modalitate eficienta de a face fata depresiei postnatale in randul mamicilor. Mamicile care sufera din cauza depresiei, au prezentat o stare de spirit si un comportament imbunatatit atunci cand si-au masat copiii in mod regulat. Cand vine vorba de tatici, cercetarea a aratat ca tatii, care isi maseaza in mod regulat bebelusii, dezvolta o stima de sine imbunatatita si interactioneaza mai frecvent cu copiii.
Cel mai bun moment pentru a-ti masca bebelusul
Cel mai bun moment pentru a va masa bebelusul este atunci cand micutul este atent, bine odihnit si pare interesat de mediul inconjurator. Alegeti un moment intre doua sesiuni de hranire. Ar trebui sa existe un decalaj de cel putin 45 de minute de la ultima sedinta de hranire a bebelusului. De asemenea, asteptati 15 minute dupa masaj inainte de a-l hrani din nou, pentru a oferi corpului bebelusului un timp suplimentar de relaxare.
Cand vine vorba de o anumita perioada de timp pentru masaj, cel mai bine il puteti face dupa baita, inainte de somnic. Masajul pentru bebelusi inainte de baie este ideal, deoarece il puteti masa cu ulei si in timpul baitei prevenind acumularea acestuia pe pielea sensibila a bebelusului. Puteti alege sa va masati bebelusul dupa baie in cazul in care acesta are o piele extrem de uscata sau daca medicul pediatru v-a dat unda verde. In general, puteti sa mentineti o rutina obisnuita, inainte de culcare.
Cum masam bebelusul?
Inainte de a ajunge la procesul de masaj al copilului, trebuie sa stabiliti diverse lucruri.
Pregatirea pentru masaj
Incepeti masajul pentru bebelusi dupa urmatoarea configuratie:
– Asezati-va pe un pat sau pe o mocheta moale cu un prosop in fata dvs. De asemenea, puteti amplasa un prosop pe o masa pentru a-l masaja pe cel mic in timp ce stati pe scaun. Prosopul ajuta la absorbtia excesului de ulei iar bebelusul sta comod pe moale.
– Mentineti o temperatura confortabila in camera. In timpul iernii, asigurati-va ca in camera este cald si in timpul verii asigurati-va ca exista o circulatie ampla a aerului rece si proaspat in camera. Bebelusii se incalzesc repede si devin agitati.
– Iluminarea in camera este importanta, utilizati cat mai multa lumina naturala posibil.
– Alegeti un ulei de masaj special pentru copii. Selectati uleiuri fara parfum.
– Puteti alege sa va masati bebelusul cu sau fara scutec, dar il puteti slabi in timpul masajului. Masajul fara scutec poate creste riscul de “accidente” nedorite, dar astfel va asigurati ca masati fiecare parte a corpului.
Sa trecem la procesul real de masaj. Iata un ghid pas cu pas pentru a va masa bebelusul in modul potrivit:
Pasul 1 – Cautarea permisiunii
Primul pas este sa aveti “permisiunea” bebelusului, deoarece nu v-ar placea sa-i oferiti un masaj atunci cand nu este interesat. Modul simplu de a face acest lucru este prin a lua un pic de ulei in palme si a-l freca usor pe burtica si in spatele urechilor, apoi sa ii observati limbajul corpului. Daca opune rezistenta, plange sau nu isi gaseste locul, atunci probabil ca nu este momentul potrivit. Daca arata semne pozitive si pare bine dispus, atunci puteti continua.
Retineti ca, initial, bebelusul poate da semne de incomoditate, deoarece masajul este o experienta noua. Dar, pe masura ce se obisnuieste cu el, este mai putin probabil sa se opuna si in schimb se va bucura de el.
Pasul 2 – Masarea picioarelor
Incepeti cu piciorusele. Puneti cateva picaturi de ulei in palme si incepeti sa masati talpa. Masati cu ajutorul degetelor calcaiele, usor pana la degetetele. Apoi, folosindu-va palma, masati prin mangaiere talpa de la un capat la altul. Incet, faceti cercuri cu degetul in mijlocul talpii si apoi spre degetele. Nu trageti de degetele, in schimb masati-l usor pe fiecare in parte. Acest lucru va ajuta la stimularea terminatiilor nervoase.
Ridicati unul dintre picioruse si masati prin mangaieri usoare incepand de la glezna spre coapse. De asemenea, puteti masa simultan picioarele daca bebelusul este calm si relaxat.
Incheiati masajul picioarelor, apucand usor coapsele cu ambele maini. Masati incet de la coapsa spre glezna.
Pasul 3 – Masarea bratelor
Dupa ce picioarele au fost masate, vine randul bratelor. Modelul de masaj este destul de similar cu al picioarele. Tineti mainile copilului si faceti miscari circulare in palme, apoi treceti la masajul degetelor, deplasandu-va spre varfurile lor.
Intoarceti usor mana bebelusului si masati partea din spate a mainii cu miscari drepte spre incheietura. Apoi, masati incet incheieturile cu miscari circulare, cum ar fi punerea pe bratari.
Mutati-va miscarile spre antebrat si apoi spre brat. Masati intregul brat cu miscari circulare blande, ca si cum ati sterge cu un prosop.
Pasul 4 – Masajul pieptului si umerilor
Masati prin mangaieri usoare in tandem, de la umarul stang si drept spre pieptul bebelusului si inapoi. Repetati usor miscarea. Apoi, asezati-va mainile in centrul pieptului si masati in exterior – spre partea laterala.
Faceti miscari usoare dinspre partea inferioara a sternului, osului toracic, peste piept, ca si cum ati trasa o forma de inima.
Pasul 5 – Masajul burticii
Amintiti-va, aceasta este o zona delicata, si de aceea trebuie sa evitati chiar si cele mai mici presiuni. Incepeti masajul din partea superioara a burticii, chiar sub osul toracic. Puneti usor palma sub osul toracic si faceti miscari circulare in sensul acelor de ceasornic, peste burtica – in jurul buricului. Nu aplicati presiune si lasati mana sa alunece usor peste abdomen.
Continuati miscarile circulare in sensul acelor de ceasornic evitand in acelasi timp buricul. La bebelusii nou-nascuti, buricul poate fi sensibil si delicat.
Pasul 6 – Masarea fetei si capusorului
Masarea fetei si a capusorului poate fi dificila deoarece copiii tind sa se miste foarte mult. Dar este la fel de importanta ca si masarea celorlalte parti ale corpului. Incepeti prin asezarea varfului degetului aratator in centrul fruntii si urmati usor conturul fetei spre barbie. Din barbie, mutati degetul spre obraji si masati-i usor cu o miscare circulara. Repetati miscarile de cateva ori.
Dupa masarea fetei, incepeti sa masati scalpul cu varful degetelor, asa cum ii samponati parul. Nu aplicati presiune suplimentara deoarece craniul bebelusului este delicat.
Pasul 7 – Masarea spatelui
Intoarceti bebelusul pe burtica, cu mainile in fata – NU pe lateral.
Asezati-va varfurile degetelor pe partea superioara a spatelui si trasati cercuri in sensul acelor de ceasornic, miscandu-va lent spre fese.
Apoi, plasati degetul aratator si cel mijlociu de pe ambele parti ale coloanei vertebrale si miscatile foarte usor pana la fese. Repetati miscarile de cateva ori. Nu asezati degetele pe coloana vertebrala. In schimb, plasati doua degete pe fiecare parte a canelurilor coloanei vertebrale si miscati-le in jos.
Masati lamele umerilor cu miscari usoare, circulare, in sensul acelor de ceasornic. Faceti aceleasi miscari pe spate si pe fese. Terminati masajul cu aceasta ultima miscare.
Conditii in care masajul poate fi benefic
Ar putea exista anumite afectiuni medicale sau situatii in care un copil poate obtine beneficii prin masaje. Iata cateva situatii in care masajul il poate face pe bebe sa se simta mai bine:
1. Constipatie, colici
2. Tuse si congestie
3. Reflux gastroesofagian
4. Sughit
5. Icter
6. Vaccinari
7. Dentitie
Cat de des ar trebui sa-mi masez bebelusul?
Nu exista restrictii in aceasta privinta. Este minunat, totusi, sa aveti o rutina de masaj fixa, deoarece va ajuta bebelusul sa profite de toate beneficiile pe termen lung ale masajului. Daca copilul se confrunta cu anumite probleme medicale adverse, consultati medicul.
Sfaturi pentru masajul pentru bebelusi
Iata cateva puncte importante de retinut despre masajul bebelusului:
Daca, in orice moment al masajului, bebelusul devine agitat, atunci treceti la o alta zona a corpului. Daca inca este iritabil, opriti masajul. Puteti incerca sa-l masati mai tarziu, cand pare mai receptiv la atingere.
Fiti intotdeauna blanzi in timpul unui masaj. Nu aplicati prea multa presiune asupra corpului, deoarece oasele si tesuturile sale sunt foarte delicate. De asemenea, nu masati niciodata organele genitale sau in jurul zonei inghinale.
Vorbiti, radeti si zambiti in timp ce va masati bebelusul. Cand se uita la voi, initiati un contact vizual si zambiti.
Dupa ce ati terminat, stergeti uleiul de pe palmele si degetele micutului folosind o hartie absorbanta. Acest lucru il va impiedica sa inghita accidental uleiul daca isi baga degetelele in gurita. Din acest motiv, alegeti uleiuri de masaj speciale pentru bebelusi care sunt 100% sigure si nu prezinta niciun risc de sanatate chiar si in caz de ingestie accidentala.
Mentineti un timp fix pentru masaj. Acest lucru va ajuta la stabilirea unei rutine, facandu-l pe micut sa se simta mai confortabil in timpul unui masaj.
Cand ar trebui sa ma opresc si sa nu il mai masez?
Nu exista o varsta fixa pentru a opri masajul. Puteti alege sa masati copilul atata timp cat doriti.
Masajul este o modalitate foarte buna de a va imbunatati legatura cu bebelusul, permitandu-i totodata sa se dezvolte mai bine. Mentineti un program de masaj si consultati-va medicul in caz de indoieli sau intrebari.
Cum a fost experienta voastra cu masajul bebelusului? Asteptam povestile voastre in sectiunea de comentarii de mai jos.
Mai cititi si: