Iubeste-ti copilul, pentru o dezvoltare armonioasa a creierului

0 466

Iubirea ajuta la cresterea creierului copilului … Neglijarea, abuzul si trauma, ucid mii de celule ale creierului, spun neurologii.

Imaginile cu raze X arata ca, creierul unui copil iubit, in varsta de 3 ani, este de doua ori mai mare decat creierul unui copil neglijat.

Aceasta imagine apartine celor 2 copii in varsta de 3 ani, primul a primit dragoste si afectiune, al doilea … nu.

creier

Care este diferenta dintre creierul din stanga si cel din dreapta?

Dragostea.

Copilul al carui creier apare in stanga are parinti care il iubesc, il ingrijesc, ii vorbesc si interactioneaza pozitiv cu el.

Copilul al carui creier apare in partea dreapta a fost neglijat, ignorat si abuzat.

“Copilul din dreapta se va dezvolta intr-un adult mai putin inteligent, mai putin capabil sa empatizeze cu altii, mai probabil sa devina dependent de droguri si implicat in crime violente … sa dezvolte probleme de sanatate mentala dar si alte probleme serioase”, spune un articol publicat in The Telegraph in 2012.

Aparent, in 2012, neurologii de abia incepeau sa inteleaga modul in care interactiunea copilului cu mama lui a determinat modul in care creierul sau creste sau nu.

Unul dintre cei mai importanti neurologi din acest domeniu este profesorul de psihiatrie UCLA, Allan Schore.

Cresterea creierului copilului “cere literalmente o interactiune pozitiva intre mama si copil”, spune Schore. “Dezvoltarea circuitelor cerebrale depinde de aceasta.”

Schore subliniaza primii doi ani de viata ca fiind cei mai importanti pentru dezvoltarea creierului, deoarece 80% din celulele creierului pe care o persoana le va avea vreodata sunt fabricate in aceasta perioada.

De la inceputul celui de-al treilea trimestru de sarcina pana la a 24-a luna de viata, creierul uman creste mai mult de doua ori in dimensiune, dar numai daca trece prin experiente pozitive “corecte”, spune Schore.

“Exista ceva de care creierul uman are nevoie in ceea ce priveste contactul cu alti oameni, pentru a creste”, spune Schore.

De-a lungul primilor doi ani de viata, celulele creierului si cablarea lor sunt stabilite – inchizand conexiuni care sunt rareori sau niciodata utilizate si consolidandu-le pe cele care sunt adesea folosite.

Conexiunile care nu sunt folosite mor“, spune el. “Este o situatie in care fie le folosesti, fie le pierzi.”

Creierul nu continua sa creasca la nesfarsit. Se organizeaza, apoi dezorganizeaza, apoi reorganizeaza. Dezorganizarea creierului – moartea masiva a miliarde de neuroni si deconectarea sinapselor – face parte din modul in care creierul creste, pe masura ce se reorganizeaza”.

Hormonii generati de relatia dintre copil si mama (sau ingrijitor primar) afecteaza modul in care genele sunt codificate.

“Acum stim, ca endorfinele regleaza genele pozitiv” spune Schore. Stim, de asemenea, ca cortizolul, un hormon de stres, regleaza, de asemenea, genele.

De aceea, mediile imbogatite emotional (pozitiv) sunt esentiale pentru sugari, spune el.

Pe scurt: bucuria, interesul si entuziasmul din primii doi -trei ani de viata, pun literalmente tonul pentru tot restul vietii.

Parentingul pozitiv: ce este si de este mai bun decat parentingul traditional

Ce este parentingul pozitiv si de ce este mai bun acest gen de educatie decat cel pe care l-au practicat parintii nostri? Parentingul pozitiv este un concept modern de educatiea care plaseaza central copilul si il trateaza ca pe o personalitate unica.

Expertii in educatia moderna a copilului sunt de parere ca aceasta abordare este pozitiva pentru dezvoltarea personalitatii sale.

De fapt, acest gen de educatie deschide o poarta speciala de comunicare cu copilul, stimuland-i inteligenta, creativitatea si increderea in sine citeste mai departe despre parentingul pozitiv si de este mai bun decat parentingul traditional.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.