Ingrediente extrem de toxice din protectia solara care trebuie evitate!
Cu vara in plina desfasurare, multe persoane folosesc creme de protectie solara. Atat de multi dintre noi se bazeaza pe acestea pentru a ne proteja de radiatiile UV excesive… Teoretic, ar trebui sa ne faca mult bine. Dar, in realitate, nu ne facem nici un fel de favoruri prin cumpararea unei creme de protectie solara doar pe baza numarului SPF. O multime de produse de protectie solara populare sunt incarcate cu ingrediente nesigure care ne pot compromite sanatatea si pot chiar promova cancerul de piele.
Iata doar cateva dintre ingredientele chimice toxice care trebuie urmarite si evitate:
Avobenzone
Acesta este unul dintre cele mai comune ingrediente din cremele pentru protectie solara, precum si unul dintre cele mai periculoase. Cand avobenzonul vine in contact cu apa clorinata – tipul de apa din piscina – produce acetilbenzeni si fenoli, doua substante chimice toxice legate de infertilitate, deteriorarea sistemului imunitar si cancer.
Oxybenzona
Grupul de lucru pentru mediul inconjurator (EWG) a clasat oxibenzona ca fiind unul dintre cele mai toxice ingrediente cosmetice si pentru un motiv bun. Oxybenzona este un disruptor al hormonului care a devenit asociat cu endometrioza, o tulburare dureroasa in care tesutul captusit din interiorul uterului creste in afara acestuia. De asemenea, EWG a dat oxibenzonei un scor ridicat atunci cand vine vorba de reactii alergice, astfel incat expunerea la acest ingredient poate provoca alergii severe.
Octinoxat
Cunoscut si sub numele de octilmetoxicinamat, octinoxatul se presupune ca protejeaza pielea de imbatranirea indusa de soare. Totusi, octinoxatul poate face opusul si chiar incurajeaza imbatranirea prematura. Acest lucru este in plus fata de efectele sale negative asupra sistemului reproducator si a glandei tiroide. Nici macar animalele nu sunt sigure de efectul de modificare a hormonului acestei substante chimice, deoarece ramane activa in apa, facand mai usoara intrarea animalelor in contact cu octinoxatul.
Homosalat
Acest ingredient nu numai ca ajuta protectia solara sa penetreze pielea, dar ramane si acolo. Homosalatul bioacumuleaza si nu este expulzat repede din organism, precum alte toxine. Odata ce se afla in interiorul nostru, homozalatul perturba nivelurile de estrogen, androgen si progesteron.
Retinil palmitat
In timp ce nu este chiar un ingredient toxic, palmitatul de retinil (sau palmitatul de vitamina A, asa cum este enumerat uneori) devine periculos in lumina soarelui. Expunerea la razele ultraviolete va determina ruperea palmitatului de retinil si producerea radicalilor liberi. Cu cat exista mai multi radicali liberi in corpul nostru, cu atat este mai mare riscul de aparitie a cancerului de piele.
Parabeni
Acestia sunt conservanti sintetici destinati inhibarii cresterii bacteriene si microbiene in produsele de ingrijire. Impreuna cu protectia solara fara bacterii, veti ajunge, de asemenea, sa obtineti protectia solara cu un ingredient care cauzeaza reactii alergice, neurotoxicitate si tulburari hormonale. Parabenii sunt in mod obisnuit prefabricati prin denumiri chimice cum ar fi: metil-, propil-, butil- si etil-, care indica gruparile alchilice ale acestora.
Parfumuri sintetice
Acestea pot adauga o atingere aromatica protectiei solare, dar nu va lasati pacaliti. Parfumurile sintetice au fost legate de un sortiment de conditii de sanatate daunatoare, cum ar fi greata, durerea de cap, astm si cancer.
Nu lasati numerele ridicate de SPF sa va innebuneasca intr-un sentiment fals de securitate. Aceste numere nu inseamna nimic cand fiecare alt ingredient din protectia solara va dauneaza. Daca si cand trebuie sa va protejati de soare, recomandarea este sa o faceti cat mai natural cu putinta. Purtati o palarie de soare, alegeti perioada cea mai putin insorita a zilei pentru a iesi, stati cat mai mult in umbra si investiti in obiecte de protectie solara sigure.
Mai cititi si: