Este varsta de 8 ani inceputul preadolescentei?

0 75

Lego și luciu de buze. Gimnastică și Justin Bieber. Experții au în vedere ceea ce înseamnă să fii preadolescent în zilele noastre și cum să vă împiedicați copiii să crească prea repede.

În decurs de o oră, copilul tău a trecut de la a te îmbrățișa la învârtit ochii peste cap și oftat.

Confuz? Așa este și el/ea.

Parcă ieri i-ai scos roțile ajutătoare de la bicicletă, și-a pierdut primul dinte și a învățat alfabetul, dar în zilele noastre, mereu pe repede înainte, copilul pare să crească mai repede decât ne dorim…

Deci, ce vârstă are un preadolescent?

Termenul „preadolescent” înseamnă că copiii se îndreaptă cu pași repezi spre adolescența lor reală – adică între 10 și 12 ani. Dar în aceste zile, copii de 7 sau 8 ani sunt atrași deja în „dispoziția de preadolescent”.

Blocați undeva între copilărie și adolescență, copiii de astăzi se află în criza unei identități tulburătoare.

„Cultură noastră pune din ce în ce mai mult presiune asupra copiilor la vârste tot mai tinere, pentru a acționa mai mult ca niște adolescenți”, spune psihiatrul pentru copii Elizabeth Berger, M.D., autorul Raising Kids With Character. Și, în timp ce conceptul de “a fi mare” pare oarecum atrăgător pentru copilul tău, șansele ca el/ea să prefere locul de joacă de afară este încă mare, cel puțin pentru câțiva ani în plus.

Deși este posibil să nu puteți împiedica complet această micșorare prematură a copilăriei, cu siguranță aveți puterea de a pune frâne și de a o încetini. Iată câteva modalități ușoare de a înțelege mai bine – și de a ghida – copilul în schimbare.

Monitorizează ce urmărește

Puteți monitoriza o parte din influența presei asupra copilului, acordând o atenție deosebită timpului petrecut online. Nu doar numărul de ore online, ci ceea ce urmărește și mesajele transmise. Potrivit unui raport recent al Kaiser Family Foundation, copiii între 8 și 10 ani petrec mai mult de 17 ore pe săptămână în fața televizorului.

Programele pentru copii (și reclamele) vizează școlarii cu mesaje și produse care odată ar fi fost considerate mai potrivite pentru adolescenți.

“Întrucât majoritatea copiilor de 8 ani adoră adolescenții, mulți marketeri au decis să le promoveze produsele ca și când ar fi cu câțiva ani mai mari”, spune Susan Linn, Ed. D., directorul Campaniei pentru o copilărie fără comerț.

Dacă nu vă place ce vedeți sau auziți, opriți televizorul și discutați-vă preocupările cu copilul. Ați putea spune: „Un lucru care mă deranjează în privința acestei emisiuni este modul în care copiii populari au tachinat și râdeau de băiatul acela. Ce crezi despre asta?” Atunci ajută-l să găsească ceva mai bun de urmărit.

Ajută-ți copilul să înțeleagă că aceste schimbări sunt normale

În ultimul deceniu – din motive care nu sunt încă deloc clare – mai multe fete de 7 ani au început să se dezvolte mai repede. Băieții se pot dezvolta și mai devreme, dar este mult mai frecvent la fete. Așa că, în timp ce fetița ta ar putea avea în continuare mintea unui elev de clasa a IV-a, s-ar putea să se afle că trăiește într-un corp care pare mai degrabă al unui copil de clasa a V-a.

“Ajutați-vă copilul să înțeleagă că aceste schimbări sunt normale și că toți copiii le experimentează la un moment dat; ea/el este pur și simplu înaintea semenilor”, spune Elizabeth Hartley-Brewer, autoarea Talking to Tweens: Getting It Right Before It Gets Rocky With Your 8- to 12-Year-Old.

Indiferent dacă copilul tău este îndreptat spre pubertate mai devreme, toți copiii de această vârstă încep să devină mai conștienți de corpul lor și de modul în care ar putea să arate în raport cu ceilalți copii: fetele se pot preocupa de greutatea lor, în timp ce băieții devin mai sensibili la înălțimea lor. Sau și-ar dori să fie mai “musculoși”. Sentimentele conștiinței de sine pot influența modul în care copilul crede că ar trebui să arate, să se îmbrace și să acționeze la această vârstă, așa că încearcă să îndepărtezi atenția de la aparențele trupești către lucrurile non-fizice care îți fac copilul special, sugerează Hartley-Brewer.

„Lăudați-i marele simț al umorului, abilitatea de ortografie, amabilitatea sau abilitățile artistice”.

Lasă-l să fie copil

Această perioadă din viața copilului ar trebui să fie una de explorare creativă, fizică și intelectuală. Este un moment pentru el să încerce tot felul de lucruri noi – de la sport, la muzică, la arte. Activitățile de joacă nestructurate, cum ar fi construirea orașelor din blocuri și jocul cu păpuși, sunt importante pentru dezvoltare și ajută la păstrarea unei oarecare inocențe.

Problema este că, astăzi, copiii sunt introduși în tot felul de gadgeturi tehno pentru adolescenți, cum ar fi telefoanele inteligente și jocurile video la vârste tinere. Așa că, cu cât puteți să-i țineți mai departe de privilegiile pentru copii mari, cu atât mai bine.

“Copilul tău are probabil colegi de clasa care dețin telefoane mobile, dar asta nu înseamnă că al tăi au nevoie. Părinții nu ar trebui influențați de presiunea celor din jur”, spune Hartley-Brewer. Și dacă ați decis deja să-i oferiți copilului dvs. unul – din motive de siguranță sau de comunicare în familie – puteți totuși să setați limite.

Ține-i aproape

Din fericire, majoritatea copiilor de 7 și 8 ani adoră să petreacă timp cu părinții, așa că valorificați acest lucru. Planificați activități distractive precum nopți de jocuri în familie și petreceți câteva minute în plus în fiecare noapte pentru a putea discuta despre orice griji sau probleme le poate simți.

De asemenea, vă puteți pregăti pentru provocările anilor adolescenți, punând bazele comunicărilor solide și a limitelor rezonabile acum.

Despre siguranta copiilor pe internet, merita citit si: 

Siguranta copiilor pe Internet
Cum va protejati copiii de pericolele internetului?
Beneficii si limite in relatia copilului cu internetul si tehnologia
Copiii si incarcaturile emotionale ale retelelor sociale
Lectiile si intrebarile unei glume proaste pe Facebook

Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii

  Adolescentii (12-18 ani)
Frumosi, plini de personalitate, incapatinati. Pregati de zbor din cuibul cald al casei parintesti.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.