Dieta Montignac – faza II
Am prezentat aici principiile de baza pentru
dieta Montignac. Apoi, dupa punerea in practica a Fazei
I Montignac, se presupune ca v-ati insusit cu
stricteste principiile noului mod de alimentatie.
Acum urmeaza mentinerea echilibrului ponderal prin renuntarea la strictetea
principiilor, dar prin pastrarea catorva reguli. Pentru a incepe faza I, trebuie
ca kilogramele care constituiau obiectivul dvs sa fie pierdute definitiv.
Spre deosebire de faza I, care era limitata in timp, faza a II-a ar trebui sa
dureze timp nelimitat, devenind efectiv un stil de viata. De asemenea, in faza I
anumite alimente si combinatii erau interzise. In faza a II-a nimic nu este
interzis cu adevarat, principiile devenind mai putin stricte.
Chiar daca faza a II-a a regimului presupune mai multa libertate in ceea ce
priveste alimentatia, asta nu inseamna ca trebuie sa o priviti ca pe o libertate
totala, ci ca pe o liberatate supravegheata. Aceasta libertate este data in
primul rand de alegeri. Aveti de ales, spre exemplu, intre a consuma o bucatica
de zahar si a consuma doua pahare de sampanie sau o jumatate de sticla de
bordeaux. Secretul este o repartizare armonioasa a abaterilor. Exista o anumita
toleranta in privinta amestecului de glucide si lipide si atata timp cat nu veti
depasi limita rezonabila, va veti mentine echilibrul ponderal.
Alimente sub supraveghere in dieta Montignac –
faza a II-a
Zaharul
Zaharul este in continuare considerat un produs periculos si prin urmare
trebuie sa va obisnuiti cu ideea de a-l suprima din alimentatie. Este ideal sa
fiti inflexibili in privinta zaharului, sa nu cedati in fata unei bucati de
zahar in cafea sau a unui strop de zahar din crema de iaurt. Zaharul este
considerat de Michel Montignac otrava si trebuie tratat ca atare, in cazul in
care doriti sa va tineti de acest regim.
Painea
La nivelul micului dejun, in cazul in care alegeti un mic dejun glucidic,
trebuie sa consumati numai paine neagra sau integrala. In schimb, daca dupa 3
luni, nu prea va mai surade branza de vaci cu 0% grasime se poate inlocui cu
margarina de masa sau unt dietetic. La fel si in cazul laptelui, este indicat sa
consumati lapte total degresat. Daca nu il aveti la indemana (sunteti de pilda
intr-o calatorie) puteti sa il inlocuiti cu smantana sau lapte gras. La pranz,
regula de aur care trebuie respectata este in continuare: “Fara paine!”.
Fainoasele
Chiar si in faza a II-a, dieta Montignac trateaza cu dispret cartofii, orezul
prelucrat, pastele albe si porumbul, ele fiind vinovate de obicei pentru
cresterea in greutate si creand conditii favorabile cresterii in greutate,
atunci cand sunt amestecate cu lipidele. Totusi, din cand in cand, se poate sa
consumati o portie medie de cartori prajiti, incercand insa sa eliminati efectul
ei nociv prin combinarea cu o salata de cruditati, avand un continut crescut de
fibre. Totusi, atunci cand alegeti sa va hraniti cu glucide rele, trebuie sa
stim ca acestea vor trebui sa fie scazute din alta parte – bautura sau
desert.
Fructele
Dieta Montignac mentine regulile legate de fructe din faza I si in faza a
II-a. Fructele trebuie consumate exclusiv pe stomacul gol.
Deserturile
In faza a II-a, dieta Montignac va permite sa va bucurati de deserturi, in
anumite limite. Daca va plac prajiturile, obisnuiti-va sa le consumati pe cele
mai usoare: cele care contin cea mai putina faina si cel mai putin zahar. Cele
preferate de dieta Montignac sunt spumele, cum ar fi de pilda spuma de ciocolata
si cremele, cum este crema fondanta cu ciocolata amaruite.
Alcoolul
Toate bauturile alcoolice ar trebui sa faca obiectul unei gestiuni separate.
Se pot bea bauturile alcoolice interzise cu desavarsire in faza I de dieta
Montignac, dar in anumite limite. Ca aperitiv, luati mai degraba un pahar de vin
sau sampanie decat whisky sau gin, pentru ca abaterea este mai mica. Un whisky
reprezinta echivalentul in alcool al unei jumatati litru de vin rosu. O alta
recomandare data de dieta Montignac este sa consumati cat mai putin alcool in
timpul mesei si sa nu beti apa atunci cand beti vin.
Cafeaua
Si in faza a II-a singura cafea recomandata este cea fara cofeina. In masura
in care ati reusit sa eliminati oboseala brusca datorata hipoglicemiei si
stomacului ingreuiat, nevoia de cafea va disparea complet. Renuntarea la cofeina
este la fel de binevenita, dupa parerea lui Michel Montignac, ca si renuntarea
la nicotina.