Dacă facem vaccinul anti COVID-19 nu înseamnă că putem renunța la mască
Acest vaccin se simte ca și cum ar fi un exemplu tangibil de speranță. Voi face vaccinul anti COVID-19 pentru că vreau să mă mențin în siguranță pe mine și pe ceilalți, vreau să se termine această pandemie și nu sunt un teoretician al conspirației. Dar eu, și oricine altcineva care face vaccinul, trebuie să practicăm distanțarea socială și să purtăm o mască în continuare.
Cum funcționează vaccinul anti COVID-19?
Sistemul imunitar al corpului nostru este foarte inteligent și, atunci când este invadat de viruși, precum COVID, încearcă rapid să se adune pentru a combate infecția cu celule albe din sânge. Dacă o persoană nu este imunocompromisă, organismul poate combate de obicei boala, poate construi anticorpi și își poate aminti cum să lupte împotriva germenilor dacă intră din nou în organism. Vaccinurile ajută acest proces, oferind celulelor albe din sânge un avans, deoarece au văzut deja elemente care nu amenință un anumit germen și știu cum să lupte împotriva acestuia. În ciuda unor teorii care circulă pe internet, vaccinul anti COVID-19 nu conține dispozitive de urmărire. Nici nu ne infectează cu SARS-CoV-2. Vaccinurile anti COVID-19 disponibile conțin bucăți inofensive de COVID-19 care informează corpurile noastre cum să recunoască și să lupte împotriva virusului real dacă suntem infectați cu acesta. Cercetătorii au analizat informația genetică a virusului, au luat o mică parte din proteina țepușă, au scos mesajul care o produce și au introdus mesajul într-o capsulă de grăsime. Aceste capsule de grăsime cu ARN mesager sunt apoi introduse în corp – evident prin vaccin.
Oricât de plină de speranță sunt pentru un vaccin, eficacitatea opririi răspândirii COVID depinde în continuare de purtarea unei măști și de respectarea distanțării sociale. Vaccinul anti COVID-19 este un constructor de imunitate și oferă protecție, dar nu înseamnă că nu putem contracta COVID ca apoi să îl putem transmite altcuiva.
Ca și alte vaccinări, vaccinul anti COVID-19 necesită două runde sau doze, astfel încât obținerea protecției și imunității depline a vaccinului poate dura până la o lună. O persoană se poate infecta cu ușurință cu COVID-19 chiar înainte sau imediat după ce a primit vaccinul și poate răspândi virusul dacă nu este atentă.
Studiile au arătat că nasul este principalul punct de intrare al coronavirusului în sistemele noastre și ajută la explicarea ratei sale ridicate de transmitere. Dacă o persoană supraviețuiește și este expusă la COVID-19 a doua oară, ea are deja anticorpii necesari pentru a opri COVID-19 și ar trebui să aibă celule în nas care vor opri virusul înainte ca acesta să călătorească în alte locuri ale corpului. Cu toate acestea, dacă prima expunere a unei persoane la combaterea virusului este prin vaccin, punctul de intrare este prin mușchi și nu prin nas.
Deci, corpurile noastre vor trebui să trimită anticorpii către mucoasa nazală pentru a crea protecția necesară, pentru a opri creșterea și răspândirea virusului. Potrivit Marion Pepper, imunolog la Universitatea Washington din Seattle: „este o cursă: depinde dacă virusul se poate reproduce mai repede sau dacă sistemul imunitar îl poate controla mai repede”. O persoană vaccinată poate purta în continuare o sarcină virală ridicată în nas.”
Studiile au arătat că vaccinul este eficient în prevenirea bolilor severe și simptomatice, ceea ce înseamnă mai puține spitalizări și decese. Dar analista medicală CNN, dr. Leana Wen, medic de urgență și profesor invitat la Școala de sănătate publică a Institutului Milken al Universității George Washington, spune că nu s-au făcut suficiente studii pentru a ști dacă o persoană vaccinată poate transmite COVID-19 altcuiva. Wen spune: „Este posibil ca cineva să primească vaccinul, dar poate fi totuși un purtător asimptomatic. Este posibil să nu prezinte simptome, dar au virusul în pasajul nazal, astfel încât, dacă vorbesc, respiră, strănută și așa mai departe, îl pot transmite altora.”
Obținerea vaccinului este ca și cum ai pune gardieni în spatele castelului și ai speranța că pot ajunge la colț suficient de repede pentru a împiedica o invazie care vine din față. Dar acești gardieni sunt mai buni decât nici unul și vor împiedica căderea castelului. Plămânii noștri sunt protejați cel mai bine cu vaccinul intramuscular, care este locul unde apar simptomele severe, dar nasul și gâtul sunt încă vulnerabile.
Oamenii de știință lucrează la crearea unui spray nazal care să ofere protecție chiar la locul de intrare al COVID-19 și să ofere anticorpi în nas și gât. Dar până atunci, chiar și cu vaccinul, este posibil ca virusul să reprezinte un risc pentru alții.
Nu putem să ne mulțumim doar cu vaccinul și să nu mai purtăm măști imediat după ce l-am făcut. Este posibil să nu ne îmbolnăvim sau să avem nevoie de spitalizare, dar este posibil să putem purta virusul și să fim contagioși.
Despre CORONAVIRUS
Unele persoane nu au simptome de coronavirus insa sunt infectate
Coronavirusul si copiii – patru masuri esentiale pentru a-i proteja. Sfaturi de la UNICEF
Ce este coronavirus, virusul al carui focar a inceput in China si cum ne putem feri