Cum stim ca e timpul acelei discutii cu copilul – cand vorbim cu copilul despre sex?

0 57

A vorbi despre sex cu copiii tăi nu trebuie să fie ciudat. Iată sfaturile experților pentru a începe conversația.

A învăța despre sexualitate și anatomie este o parte vitală a creșterii. Întrucât educația sexuală variază atât de mult, iar unele țări renunță complet la educarea copiilor cu privire la propriile lor corpuri, elementele de bază ale reproducerii, problemele consimțământului, sarcinile neintenționate, ITS și contracepția, părinților le revine sarcina de a face greutății.

Dacă vă simțiți jenat să începeți această discuție, nu sunteți singurii. Fiona Tapp a fost profesoară de științe și a predat educație sexuală timp de 13 ani, dar copilul ei de 5 ani tot a reușit să o facă să roșească cu unele dintre întrebările sale curioase.

Bonnie J. Rough, educatoare pentru părinți și autor al cărții „Beyond Birds and Bees: Bringing Home a New Message to Our Kids about Sex, Love, and Equality” spune că cel mai important lucru pe care îl pot face părinții este să continue să comunice.

„Este important să vorbim despre corpuri, sex și reproducere, dar cea mai mare parte a sexualității constă de fapt în gânduri, sentimente și relații. Când copiii sunt îndrăgostiți, văd un nou-născut, participă la o nuntă sau văd un cuplu ținându-se de mână, profită de ocazie pentru a vorbi încurajator despre toată dragostea din lume și ce sentiment minunat este să găsești pe cineva care îți place și care vrea să fie aproape de tine.”

Este important să începeți de la o vârstă mică și să folosiți numele corecte ale părților corpului, cum ar fi vulvă și penis. Dar Rough spune că părinții nu trebuie să-și facă griji cu privire la bombardarea copiilor lor cu prea multe detalii.

“Dacă oferiți informații exacte cu intenția de a educa copilul, ei vor înțelege doar ceea ce au nevoie să știe atunci.”

De asemenea, ea corectează părinții care sunt îngrijorați de faptul că educația sexuală va corupe mintea copiilor mici. „Cunoștințele despre sexualitate nu strică inocența. Copiii care sunt mândri și încrezători de corpul lor și știu cum funcționează reproducerea umană sunt încă copii. Aceste linii de comunicare timpurii și deschise îi fac să știe că pot avea încredere în tutorii lor pentru a-i ajuta să fie pregătiți pentru orice în viață”.

Cercetările arată, de asemenea, că primirea de informații exacte despre sexualitate duce de fapt la experimentarea sexuală întârziată.

Rough le amintește părinților că este OK să se simtă neliniştiți și să nu se poată aștepta să poată răspunde la fiecare întrebare – pentru asta este Google! „Ai încredere în capacitatea ta de a comunica cu copiii tăi despre lucruri complicate. Este în regulă să nu știi și este în regulă să fii imperfect. Majoritatea părinților de astăzi nu au avut niciodată avantajul conversațiilor deschise, oneste, pline de compasiune și fără rușine despre sexualitate, deși știm că asta este cel mai bine pentru proprii copii”, spune ea.

Deci, cum ar trebui să începi o conversație importantă despre sexualitate cu copilul tău?

Rough are următoarele sfaturi:

Găsiți un ton vesel de voce și exersați. Repetați frecvent terminologia precisă pentru părțile corpului și funcțiile corpului. Copiii ar trebui să învețe nume exacte pentru părțile corpului înainte de porecle.
Nu vă încrețiți nasul și nu transmiteți că anumite părți ale corpului sau funcțiile lor sunt scarboase. De exemplu, în loc să numiți scutecul „urât mirositor” sau „murdar”, puteți folosi termeni neutri precum „plin”, „umed” sau „uscat”.
Timp ideal pentru discuții: o plimbare cu mașina, o excursie în pădure, o plimbare la o înghețată. Misiunea este de a-i arăta copilului că poți asculta fără să te simți incomod. După un timp, dacă știe că poate avea încredere în părinți, va deschide el subiectul.
Dr. Mary Jo Podgurski, director al Sistemului de sănătate din Washington pentru adolescenți și președinte al Academiei pentru sănătatea adolescenților, a predat sex la peste un sfert de milion de tineri .

Tăcerea doar transmite mesajul: “Nu-mi pune întrebări!”

Ea crede că, copiii sunt dezamăgiți de majoritatea programelor școlare. „Tinerii au nevoie de mai mult decât lecția tipică de anatomie și mesaje bazate pe frica de sarcină și ITS (infecții cu transmitere sexuală). Concentrarea mea este sănătatea sexuală și include consimțământul, comunicarea, abilitățile de relaționare, abilitățile de luare a deciziilor și rezolvarea problemelor. Toți tinerii merită să cunoască aceste informații.”, spune ea.

Podgurski este de acord că a începe discuția despre sexualitate devreme, este tot secretul. „Începutul unei „discuții” la pubertate este incomod și nu încurajează conversația deschisă. Mesajele despre sexualitate sunt transmise pe tot parcursul vieții unui copil, chiar dacă părinții sunt tăcuți. Tăcerea doar transmite mesajul: “Nu-mi pune întrebări!”” spune Podgurski.

Chiar dacă unii părinți s-ar putea simți inconfortabil vorbind despre aceste subiecte cu copilul lor la început, Podgurski spune că trebuie să perseverăm. „Nu vă fie teamă să fiți vulnerabili. Dacă vă simțiți inconfortabil, spuneți-o. Este în regulă să spuneți: „Când eram copil, nimeni nu a vorbit cu mine despre aceste lucruri. Vreau să fiu adultul cu care vorbești când ai nevoie. Dacă nu știu un răspuns la una dintre întrebările tale, îl vom căuta împreună. Sunt aici când ești curios despre corpul tău sau despre lucrurile pe care le auzi la școală. Promit să nu-ți judec întrebările”, spune ea.

5 lucruri despre pubertatea copilul tau pe care trebuie sa le stii

Comunicarea cu adolescentii – 5 sfaturi pentru a o imbunatati
Sexualizarea precoce a copiilor: cine e de vina?
Lucruri pe care as vrea sa le afle fiica mea…
Baietii ajung la pubertate cu 2 ani mai devreme
Bauturile cu zahar modifica varsta primei menstruatii la fete

Suport online – cel mai important forum al parintilor de adolescenti

  Adolescentii (12-18 ani)
Frumosi, plini de personalitate, incapatinati. Pregati de zbor din cuibul cald al casei parintesti.

sursa: parents.com / Fiona Tapp

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.