Cu ce putem inlocui zaharul?
Alimentatia unei parti insemnate a planetei este dependenta de zahar, care poate fi produs in cantitati practic nelimitate. Un adult european, de pilda, consuma anual, in medie, 50 de kg de zahar in stare pura sau introdus in diferite alimente. Facand un calcul simplu, ne putem da seama ca, de-a lungul vietii, fiecare dintre noi consuma cantitati incredibile, de ordinul tonelor, din acest preparat rafinat industrial. Aceste tone de zahar inghitite de-a lungul anilor sunt procesate cu ajutorul unei mici glande numite pancreas, iar metabolizarea sa consuma cantitati enorme de minerale si de vitamine din organism. Consecinta: una din patru persoane peste 50 de ani sufera de diabet in diferite stadii, avitaminozele si tulburarile de metabolism al calciului sunt foarte larg raspandite, la fel ca si caria dentara, deficientele imunitare etc. Iata cu ce putem inclui zaharul:
1. Miere de albine
La fel ca si fructele, mierea de albine contine fructoza si influenteaza mai putin nivelul de insulina din corp. Inlocuiti zaharul cu mierea ori de cate ori puteti.
Mierea contine 80% zaharuri naturale, 18% apa si 2% minerale, vitamine, polen si proteine.
Fructoza si glucoza reprezinta 70% din continutul de zahar natural al mierei, iar balanta celor doua determina daca mierea este tulbure sau limpede.
Mierea este putin mai ridicata in nutrienti decat zaharul de masa prelucrat, dar inca contine calorii.
In timp ce 100g de zahar furnizeaza 400kcali de energie si 100g de carbohidrati, cantitatea echivalenta de miere curata pura furnizeaza, in medie, 330kcali de energie si 81g de carbohidrati.
Spre deosebire de zaharul de masa, mierea are si proprietati antibacteriene si a fost folosita ca remediu natural de peste 5000 de ani.
Cand gatiti, incercati sa inlocuiti jumatate din cantitatea de zahar cu miere, care poate adauga dulceata si aroma alimentelor si bauturilor.
Mierea este de asemenea ideala pentru coacerea prajiturilor, deoarece atrage apa si le mentine umede mai mult timp.
2. Stevia – indulcitor natural
Folosita timp de secole de triburile din Paraguay, Brazilia si Bolivia ca indulcitor pentru ceaiuri si medicamente traditionale, stevia devine din ce in mai cunoscuta si utilizata in intreaga lume.
Timp de secole, triburi din Paraguay, Brazilia si Bolivia au folosit frunzele de stevie pentru a indulci ceaiurile si medicamentele traditionale. Extractul de stevie este de 300 de ori mai dulce decat zaharul. Cel mai important lucru la stevie este faptul ca nu afecteaza nivelul zaharului din sange.
In privinta gustului dulce, la stevie se declanseaza mai tarziu dar dureaza mai mult comparativ cu zaharul.
Indulcitorii derivati din stevie ajuta la imbunatatirea productiei de insulina si la ameliorarea hipertensiunii.
Stevia este un antioxidant si ca toti antioxidantii, ajuta corpul sa lupte impotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi.
Stevia isi extrage principalele glicoside, steviosida, rebaudiosida A, rebaudiosida C si dulcosida A din frunze.
Ca un agent de indulcire, stevia nu are nicio calorie, comparativ cu zaharul care are 4.5 calorii per 1 gram. Concentratul de stevie are un gust usor amarui. Gustul permanent depinde de glicosida consumata. Dintre glicosidele principale, s-a dovedit ca rebaudiosida A are cel mai scazut gust permanent.
Stevia este folosita mai ales ca un indulcitor, in locul indulcitorilor artificiali precum aspartamul. A fost folosita timp de mii de ani si astazi este utilizata de diabetici si de persoane cu hiperglicemie, datorita proprietatii sale de a regla nivelul de zahar din sange.
Stevia mai are si alte proprietati benefice
De exemplu, s-a dovedit ca poate imbunatati starile sufletesti, poate creste nivelurile de energie si agerimea mentala. Mai mult, s-a dovedit ca poate opri dezvoltarea bacteriei din gura care este responsabila de producerea acizilor ce cauzeaza gingivita si cariile. De fapt, un studiu efectuat de cercetatorii portughezi a demonstrat ca stevia ucide bacteria streptococcus mutans care contribuie la formarea tartrului. Un alt studiu a demonstrat ca stevia in general intareste sistemul imunitar.
Datorita faptului ca are indicele glicemic 0, stevia este extrem de utila pentru culturisti sau pentru persoanele care incearca sa slabeasca. Datorita faptului ca este dulce, reduce pofta de mancaruri dulci. Stevia pacaleste corpul ca se afla in stare de satietate. Acest lucru va avea ca rezultat reducerea dorintei de mancaruri dulci (si a consumului lor) si reducerea aportului caloric.
Si, nu numai ca nu creste nivelul de zahar in sange, dar cercetari efectuate de Revista de Fitomedicina au concluzionat ca, de fapt, stimuleaza crearea de insulina in organism. Un alt studiu cu participanti care sufereau de diabet de gradul 2 a demonstrat ca nivelul lor de glucoza din sange a scazut dupa ce au consumat stevie la o masa.
S-a demonstrat ca stevia scade nivelul presiunii arteriale mari (hipertensiune). Un studiu publicat de Revista Britanica de Farmacologie Clinica privind un test efectuat pe 106 persoane cu hipertensiune din China, a aratat ca persoane care au consumat stevie au inregistrat valori mai mici ale presiunii arteriale distolice si sistolice dupa 3 luni de consum iar efectele au durat un an pana la incheierea cercetarilor.
Industria cosmetica foloseste stevia in multe produse de ingrijire a pielii. S-a dovedit ca reduce petele daca este aplicata local. Stevia, de asemenea, calmeaza deranjamentele stomacale.
Nu exista simptome ale deficientei dar oricine poate beneficia de consumul de stevie: persoanele cu diabet sau obeze, persoanele in varsta, copiii si atletii.
Persoanele care sufera de hipertensiune pot beneficia, de asemenea, de consumul de stevie. S-a demonstrat ca in cazuri de presiune arteriala ridicata, stevia are capacitatea de a actiona ca un vasodilator, ajutand astfel la reducerea hipertensiunii.
Stevia poate fi consumata sub forma de pastile sau bautura. Multor persoane le place stevia sub forma de ceai. Planta si derivatele din ea sunt total non-toxice.
Nu exista efecte secundare pentru consumul acestui supliment natural iar folosirea pe termen lung este sigura.
3. Aspartamul
Aspartamul este utilizat, in prezent, in peste 100 de tari, in 6000 de alimente si bauturi. In 2012 Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara a reconfirmat siguranta aspartamului. Aspartamul este un aminoacid usor modificat, fiind un element de baza al albuminei naturale. Aspartamul are un gust dulce – si nu influenteaza negativ nivelul insulinei.
4. Zaharina
Care sunt efectele pozitive?
Zaharina este cunoscuta de peste 100 de ani si este considerata unul dintre cei mai siguri indulcitori artificiali deoarece a fost supusa la numeroase studii clinice si nu au fost identificare efecte negative majore. Aceasta nu contine un numar mare de calorii, nu creste nivelul de zahar din sange si este de 200 pana la 700 ori mai dulce decat zaharoza. Au fost realizate peste 30 de studii, atat pe subiecti umani cat si de laborator, pentru a se stabili care sunt efectele consumului de zaharina asupra organismului uman, iar rezultatele nu au evidentiat efecte negative.
Care sunt efectele negative?
Potentialul risc cancerigen al zaharinei a fost eliminat, dar cu toate acestea acest indulcitor articifial ar trebui consumat cu precautie. Unii specialisti considera ca s-a oferit consumatorilor (mai ales femeilor insarcinate si copiilor) un fals sentiment de siguranta si securitate fata de pericolul de a dezvolta cancer in urma utilizarii zaharinei. Desi este un agent cancerigen slab, consumul zaharinei reprezinta un risc pentru orice persoana!
Un alt aspect negativ legat de folosirea zaharinei este posibilitatea de a declansa reactii alergice. Alergiile sunt provocate de sulfonamide si pot include dureri de cap, dificultati de respiratie, eruptii cutanate si diaree.
Inca se fac cercetari privind relatia dintre consumul de zaharina si manifestari de tipul iritabilitatii si distrofiei musculare.
5. Atentie la ciclamat
Ciclamatul este interzis in Statele Unite si in Marea Britanie deoarece o serie de studii au relevat ca poate cauza cancerul. Ciclamatul este folosit in general de persoanele care au grija de silueta lor, dar si de cei care sufera de diabet. Indulcitor pe baza de edulcoranti chimici de sinteza acalorigeni, care contine si trei surse de sodiu: E 952, E 500 si E 331.
6. Nectarul de agave
Agave este un indulcitor care provine din mai multe specii de plante de agave din Mexic si consta in principal din glucoza si fructoza.
Siropul este de aproximativ 1,5 ori mai dulce decat zaharul de masa si are o consistenta similara cu mierea.
Este adesea folosit ca o alternativa la zahar dat fiind ca are un indice glicemic mult mai scazut decat cel de zaharoza. Agave este frecvent utilizat ca alternativa vegana la miere, deoarece este fabricat dintr-o planta.
De exemplu, raportul dintre fructoza si glucoza este de aproximativ 70% fructoza pana la 30% glucoza, in timp ce sucroza este 50% fructoza pana la 50% glucoza.
Dar nu exista dovezi care sa sugereze ca siropurile rafinoase de agave sunt in mod inerent mai sanatoase decat zaharul rafinat, deoarece acestea pot inca sa contina acelasi numar de calorii pe portie.
Va recomandam sa mai cititi si: