Vaccinul Moderna pare să funcționeze și în cazul noilor variante de coronavirus
Noile variante de coronavirus s-au răspândit rapid
Vaccinul de la Moderna pare să acționeze împotriva unor noi variante mai infecțioase ale virusului pandemic găsit în Marea Britanie și Africa de Sud, spun oamenii de știință de la compania farmaceutică americană.
Testele de laborator sugerează că anticorpii declanșați de vaccin pot recunoaște și combate noile variante de coronavirus. Sunt necesare mai multe studii pentru a confirma că acest lucru este adevărat pentru persoanele care au fost vaccinate.
Noile variante de coronavirus au suferit modificări sau mutații care înseamnă că pot infecta celulele umane mai ușor decât versiunea originală a coronavirusului care a declanșat pandemia.
Experții consideră că tulpina britanică, care a apărut în septembrie, poate fi cu până la 70% mai transmisibilă.
Cât de îngrijorătoare sunt variantele din Africa de Sud și Marea Britanie?
Vaccinurile actuale au fost concepute în jurul unor variante anterioare, dar oamenii de știință cred că ar trebui să funcționeze în continuare împotriva celor noi, deși poate nu la fel de bine. Există deja câteva rezultate care sugerează că vaccinul Pfizer protejează împotriva noii variante britanice.
Booster planificat pentru varianta SA
Pentru studiul Moderna, cercetătorii au analizat probe de sânge prelevate de la opt persoane care au primit cele două doze recomandate de vaccin Moderna.
Constatările nu au fost încă evaluate de colegi, dar sugerează că imunitatea la vaccin recunoaște noile variante de coronavirus.
Anticorpii neutralizanți, produși de sistemul imunitar al organismului, împiedică pătrunderea virusului în celule.
Probele de sânge expuse noilor variante păreau să aibă suficienți anticorpi pentru a obține acest efect neutralizant, deși nu a fost la fel de puternic pentru varianta din Africa de Sud ca pentru cea din Marea Britanie.
Moderna spune că acest lucru ar putea însemna că protecția împotriva variantei din Africa de Sud ar putea dispărea mai repede.
Prof. Lawrence Young, expert în virusuri la Warwick Medical School din Marea Britanie, a spus că acest lucru ar fi îngrijorător.
Moderna testează în prezent dacă ar putea fi benefic un al treilea rapel.
La fel ca alți oameni de știință, compania investighează, de asemenea, dacă reproiectarea rapelului pentru a se potrivi mai bine pentru noile variante va fi benefică.
Stephane Bancel, director executiv al Moderna, a declarat că, compania consideră că este “imperativ să fii proactiv pe măsură ce virusul evoluează”.
Autoritățile de reglementare din Marea Britanie au aprobat deja vaccinul Moderna pentru lansarea pe NHS, dar dozele precomandate de 17 milioane nu sunt așteptate să sosească până în primăvară.
Vaccinul funcționează într-un mod similar cu cel Pfizer care este deja utilizat în Marea Britanie.
Peste 6,3 milioane de persoane din Marea Britanie au primit deja o primă doză fie de vaccin Pfizer, fie de vaccin AstraZeneca.
sursa: bbc.com
Despre CORONAVIRUS
Unele persoane nu au simptome de coronavirus insa sunt infectate
Copiii sub 5 ani au o cantitate de virus de 10 până la 100 de ori mai mare decât adulții
Sindromul inflamator pediatric multi-sistem – posibil legat de COVID-19 – o alerta pentru parinti
Grupa de sange si complicatiile bolii Covid-19 – iata ce legaturi exista