Copilul tau ar trebui sa aiba un cont de social media?
Copiii sunt concentrați pe fotografii, fani și urmăritori – fie că îți place sau nu.
Când fiica prietenei mele era în clasa a treia, a luat telefonul mamei sale într-o zi și a descoperit Instagram-ul. A fost dragoste la prima vedere. „M-a rugat să o las să-și facă propriul cont”, își amintește ea. A rezistat la început, dar în cele din urmă a cedat, iar anul trecut, la 9 ani, fiica ei a început să posteze selfie-uri stupide, videoclipuri cu ea însăși și imagini cu câinele. „Fotografiile sunt potrivite pentru vârsta ei, dar trebuie să fiu în permanență cu ochii în patru”, spune prietena mea.
La vârste tot mai tinere, copiii vor propriul canal YouTube, cont Instagram sau chiar Snapchat. Înainte de a spune DA, iată câteva aspecte de luat în considerare.
Decide dacă este pregătit pentru asta
Tehnic, nici nu ar trebui să avem această discuție! Conform Legii privind protecția confidențialității online a copiilor, este ilegal ca site-urile web și aplicațiile comerciale să permită copiilor cu vârsta sub 13 ani să își deschidă un cont online fără acordul părinților. „Legea a fost creată pentru a împiedica companiile să colecteze date despre copii și să le comercializeze”, spune Stephen Balkam, fondator și CEO al Institutului de Securitate Online pentru non-profit pentru familie. Cu toate acestea, majoritatea copiilor sunt suficient de pricepuți pentru a înțelege această regulă folosind e-mailul părinților și o dată de naștere falsă, adesea cu permisiune.
Pe lângă aspectele legale, există totuși preocupări cu privire la maturitate. „La vârsta cuprinsă între 7 și 11 ani, copiii încă gândesc foarte concret și nu au dezvoltată capacitatea de a lua în considerare situații ipotetice”, explică Lisa Strohman, doctor, fondator și director al Centrului de Wellness Tehnologic și coautor al Unplug: Raising Kids in a Technology Addicted World. „Așadar, o fetiță de 8 ani care postează un videoclip despre cum să-și facă părul se gândește la:„ Prietenii mei vor vedea asta și va fi minunat!” Nu poate face pasul următor și să se gândească la cine ar mai putea să-l privească, să scrie comentarii răutăcioase sau chiar sa il re-reposteze și folosi pentru a vinde produse pentru păr.”
Totuși, este greu de generalizat despre cea mai bună vârstă pentru a avea propriul cont social media. „Unii copii pot fi gata pentru propriul cont chiar daca au sub vârsta legală de 13 ani, dar cel mai probabil NU”, adaugă consilierul pentru părinți Michael Rich, M.D., director al Centrului pentru Media și Sănătatea Copilului de la Boston Children’s Hospital. „Ești cel mai bun judecător al copilului tău. Întreabă: poate folosi contul în moduri sănătoase și respectuoase față de ceilalți?”
Stabiliți regulile de bază
Când decideți să vă lăsați copilul să facă prima incursiune în rețelele de socializare, abordați-l ca și cum ați duce un proaspăt înotător la piscina pentru adulți: intrați împreună la început și uitați-vă la el în timp ce își găsește drumul. Dr. Rich vă recomandă să vă alăturați site-ului (dacă nu aveți deja un cont) și să vă familiarizați cu problemele de siguranță și utilizările potențiale ale acestuia înainte de a permite copilului să o facă.
În continuare, asigurați-vă că aveți acces complet la contul copilului!
Dacă copilul postează pe YouTube, îl puteți ruga să facă toate videoclipurile sale „nelistate”, ceea ce înseamnă că acestea pot fi vizualizate doar de către persoanele care au un link. Dacă sunt postate ca „publice”, reamintește-i că oricine poate vedea și posta comentarii urâte sau inadecvate. O altă problemă uriașă de siguranță de care trebuie să țineți cont este geotagging-ul (când o fotografie este ștampilată cu locația unde a fost făcută): Înainte de a lăsa copilul să posteze, mergeți la setările de pe telefonul său și opriți „serviciile locației”.
De asemenea, fii sigur că îți va povesti dacă se întamplă ceva rău sau ciudat – indiferent dacă un alt copil începe să-l agreseze verbal sau cineva încearcă să-l contacteze sau să ceară informații personale. „Este o conversație pe care trebuie să o începeți înainte de a-i da dispozitivului sau a-l lăsa să se înscrie pe site și trebuie să continuați discuția”, spune Balkam. Stabiliți regulile de utilizare a tehnologiei de la început (când și cum i se permite să o utilizeze și pedepse specifice dacă încalcă regulile).
Și pe cât de dificil va fi pentru copil să înțeleagă că acțiunile sale de astăzi pot reverbera în viitor (cum ar fi atunci când va dori să meargă la o facultate anume sau un loc de muncă), subliniați „Regula bunicii”, spune Dr. Rich. „Niciodată să nu postați nimic din ceea ce nu ați dori să vadă bunica :)”
Cum stă treaba cu „Like-urile”
După cum știe orice adult care a postat vreodată pe rețelele de socializare, este ușor să fii preocupat de câte Like-uri ai la fotografia sau gluma pe care ai postat-o și chiar cei mai mici copii nu sunt imuni să-și măsoare încrederea în acest fel. Vă mărturisesc că fiica mea verifică în permanență câți urmăritori are pe pagina ei de Instagram.
Cu toate acestea, experții avertizează că majoritatea social media nu se învârte în jurul pasiunilor muzicale și a gândurilor profunde, ci se concentrează pe fotografii și videoclipuri care pun accentul pe aspect. „Vizualizarea constantă a imaginilor care prezintă aspectul, popularitatea și chiar „sexismul”, aduce un mesaj periculos, în special pentru fetele tinere”, spune Michele Borba, Ed. D., autorul UnSelfie: Why Empathetic Kids Succeed in Our All-About-Me World. „Ei pot crede că felul în care arată este mai important decât cine sunt ca persoane.” Pentru a împiedica imaginea copilului tău să alunece prea mult pe banda „Uite cât de frumos sunt eu”, încurajează-l să posteze despre cărțile care îi plac, provoacă interesul și mesajele pozitive pe care ar dori să le transmită.
Mai cititi si:
Copilaria mutilata de haosul virtual, isteria Facebook
Hartuirea virtuala a copilului: o problema contemporana de parenting
Ce fac adolescentii online: riscuri si pericole de care trebuie sa stie parintii
Obsesia parintilor pentru postarea pozelor cu copiii lor pe retele sociale