Ceaiul de ghimbir și beneficiile sale pentru sănătate
Ghimbirul este un ingredient foarte obișnuit din bucătărie folosit de oameni din întreaga lume. Aroma sa distinctivă adaugă savoare diferitelor bucătării.
De asemenea, are multe beneficii medicinale. Ghimbirul este o sursă bună de vitamine A, C, E și B, precum și magneziu, fosfor, potasiu, fier, zinc, calciu și beta-caroten.
În plus, are proprietăți antiinflamatoare, antiemetice, antispastice, antifungice, antibacteriene și antivirale, care pot ajuta la tratarea și prevenirea problemelor de sănătate.
Puteți consuma ghimbir în diferite moduri, dar savurând un ceai de ghimbir este una dintre cele mai bune opțiuni. Puteți face cu ușurință această băutură acasă.
Ingrediente pentru ceai de ghimbir:
- 4 până la 6 felii subțiri de ghimbir crud
- 1½ până la 2 căni de apă
- Puțin suc de lămâie
- 1 până la 2 linguri de miere
Preparare:
1. Curățați rădăcina de ghimbir și spălați-o bine.
2. Tăiați ghimbirul în felii subțiri.
3. Aduceți 1½ -2 căni de apă la fierbere.
4. Adăugați feliile de ghimbir.
5. Puneți un capac și lăsați să fiarbă timp de 10 minute.
6. Strecurați apa pentru a îndepărta ghimbirul.
7. Punetiți puțină lămâie după gust.
8. Adăugați 1 până la 2 linguri de miere crudă.
9. Amestecați și savurați ceaiul fierbinte de ghimbir.
Dacă doriți un ceai rece, puneți ceaiul la frigider pentru 30 de minute. Adăugați câteva cuburi de gheață înainte de servire.
Ca variantă, încercați să înmuiați niște frunze proaspete de mentă, 1 baton mic de scorțișoară sau câteva păstăi de cardamom pentru a face ceaiul mai savuros.
Puteți bea până la 3 căni de ceai de ghimbir pe zi. Evitați să beți ceai de ghimbir în exces, deoarece poate provoca efecte secundare!
Potrivit experților în sănătate, adulții pot lua până la 4 grame de rădăcină brută de ghimbir pe zi. Pentru a afla doza potrivită pentru copii, consultați medicul!
Iată 7 beneficii ale ceaiului de ghimbir pentru sănătate.
1. Îmbunătățește circulația sângelui
Ceaiul de ghimbir ajută la îmbunătățirea circulației sângelui pentru a menține o sănătate optimă. Compușii precum gingerolii și zingerona din acesta au un efect de încălzire asupra corpului, rezultând o circulație bună.
O bună circulație în tot corpul înseamnă că mai mulți nutrienți, minerale și oxigen ajung în diferite părți ale corpului. În plus, o circulație adecvată promovează creșterea celulelor și funcțiile organelor, cum ar fi creierul, inima, ficatul, rinichii și membrele.
În plus, aminoacizii din ghimbir joacă un rol cheie în îmbunătățirea circulației, care poate ajuta la scăderea șanselor de probleme cardiovasculare.
2. Oferă ameliorarea durerii
Ghimbirul conține un compus cunoscut sub numele de gingerol care are proprietăți antiinflamatorii. Mai mult, ghimbirul ajută la blocarea COX-2, o substanță chimică din organism care provoacă durere. Proprietățile sale antiinflamatoare și antioxidante ajută la tratarea durerilor musculare și articulare.
Consumul regulat de ceai de ghimbir ajută în mod eficient la tratarea durerii asociate cu guta, artrita reumatoidă și osteoartrita. În plus, poate reduce inflamația și durerea post-exercițiu fizic.
Mai mult, ajută la calmarea migrenei, precum și a durerilor de cap tensionale, deoarece blochează prostaglandinele să provoace dureri și inflamații în vasele de sânge ale creierului care cauzează dureri de cap.
3. Ameliorează disconfortul menstrual
Una sau două cești de ceai de ghimbir pot ușura în mod eficient crampele menstruale și alte disconforturi asociate. Este, de asemenea, un remediu bun pentru sindromul premenstrual (PMS).
Potrivit unui studiu din 2014 publicat în revista ISRN Obstetrics and Gynecology, cercetătorii au descoperit că ghimbirul este eficient în reducerea severității simptomelor PMS. De asemenea, ajută la combaterea oboselii asociate cu sindromul premenstrual.
Natura caldă a ceaiului de ghimbir ajută la ameliorarea durerii și relaxarea mușchilor, reducând astfel crampele menstruale. Femeile care se confruntă cu menstre neregulate și cele care suferă de crampe menstruale foarte dureroase pot găsi, de asemenea, ușurare cu ceaiul de ghimbir.
4. Ameliorează tulburările de stomac și greața
Fie că suferiți de greață sau vărsături, le puteți trata cu câteva căni de ceai de ghimbir. Componentele active precum uleiurile volatile și compușii fenolici din rădăcina de ghimbir influențează sistemul nervos, stomacul și intestinele.
La rândul său, acest lucru ajută la reducerea greții, vărsăturilor și tulburărilor de stomac, cum ar fi indigestia, gazele, durerile de stomac, balonarea și diareea. De asemenea, ajută la combaterea virusului sau a bacteriilor care cauzează diaree sau un stomac deranjat.
În plus, ceaiul de ghimbir este eficient atât în greața legată de sarcină, cât și în greața indusă de chimioterapie. Mai mult, consumul unei cani de ceai de ghimbir înainte de o călătorie poate ajuta la prevenirea răului de mișcare.
5. Întărește imunitatea
Ceaiul de ghimbir vă poate ajuta să vă întăriți imunitatea datorită proprietăților antioxidante. Un sistem imunitar puternic înseamnă că te vei îmbolnăvi mai rar și te vei recupera mai repede.
Natura caldă a ghimbirului ajută la descompunerea toxinelor acumulate în organism.
Ghimbirul are, de asemenea, proprietăți antimicrobiene, antiseptice, antibiotice și antiinflamatorii care pot ajuta la prevenirea multor probleme de sănătate și infecții frecvente. În plus, conține crom, magneziu și zinc, care ajută sistemul imunitar.
6. Combate infecțiile respiratorii
Puteți bea ceai de ghimbir pentru a combate infecțiile respiratorii. Are proprietăți antiinflamatoare, antivirale, antifungice și de stimulare a imunității.
Câteva cești de ceai cald de ghimbir pot ajuta la ameliorarea congestiei asociate cu răceala obișnuită, gripa sau alergiile de mediu. De fapt, savurarea ceaiului cald de ghimbir atunci când simțiți că apare o răceală vă poate ajuta să opriți răceala.
În plus, poate ajuta la reducerea inflamației căilor respiratorii și la inhibarea contracției căilor respiratorii atunci când suferiți de astm. Polifenolii prezenți în ghimbir ajută la inhibarea secreției de mucus. De asemenea, poate ușura durerile de cap și durerile de gât, două simptome frecvente ale infecțiilor respiratorii.
7. Reduce nivelul colesterolului
Ceaiul de ghimbir poate fi, de asemenea, benefic pentru cei care au colesterolul ridicat, deoarece ajută la creșterea secreției de acizi biliari. În plus, datorită proprietăților sale antioxidante, ghimbirul previne oxidarea lipoproteinelor cu densitate mică (LDL).
De asemenea, ajută la îmbunătățirea metabolismului, la combaterea obezității și la reducerea tensiunii arteriale. Cu toate acestea, deoarece ghimbirul poate interacționa cu medicamentele care diluează sângele, evitați consumul excesiv de ceai de ghimbir. Cel mai bine este să consultați un medic înainte de a include ghimbirul în dieta dumneavoastră.
Efecte secundare și precauții
Deși există multe beneficii pentru sănătatea consumului zilnic de ceai de ghimbir, rețineți că există unele efecte secundare ale ghimbirului.
Consumul de prea mult ghimbir sub orice formă poate provoca greață, vărsături și diaree. De asemenea, poate duce la aciditate și scăderea zahărului din sânge. De asemenea, poate preveni un somn bun.
Copiii sub 2 ani nu ar trebui să consume ghimbir.
Ghimbirul nu peste potrivit pentru persoanele care suferă de o tulburare a sângelui, calculi biliari și unele afecțiuni cardiace. Dacă luați medicamente, consultați un medic înainte de a include ghimbirul în dieta dumneavoastră.