Ce este sindromul PANDAS?
PANDAS este un acronim pentru “tulburari neuropsihiatrice autoimune pediatrice asociate cu infectii streptococice”.
Cu PANDAS, copilul poate parea sa se transforme intr-o persoana diferita peste noapte, devenind capricios, anxios, agresiv si cu miscari corporale pe care nu le poate controla. Poate fi infricosator, dar odata ce copilul dumneavoastra este diagnosticat cu PANDAS si incepe tratamentul, probabil ca va avea o recuperare completa.
Ce cauzeaza PANDAS?
Medicii nu sunt siguri de ce unii copii sufera de PANDAS, dar se pare ca este o tulburare autoimuna – atunci cand o infectie determina sistemul imunitar sa atace celulele sanatoase ale corpului, in acest caz, celulele din creier. Bacteriile streptococice se deghizeaza in celule normale, iar atunci cand sistemul imunitar le gaseste si se lupta cu ele, uneori se lupta si cu celulele pe care acestea le imita.
Care sunt simptomele?
Copiii cu PANDAS prezinta brusc semne de tulburare obsesiv-compulsiva (TOC), TIC sau ambele. Modificarile aduse personalitatii si comportamentului sunt rapide si dramatice.
TOC cauzeaza ganduri pe care nu le pot scoate din minte sau o dorinta de a repeta anumite actiuni de mai multe ori.
Ticurile sunt miscari bruste sau sunete pe care copilul le repeta mereu si pe care nu le poate controla. Poate de exemplu sa clipeasca mult si des.
Daca copilul dvs. are deja TOC sau TIC, PANDAS ii va agrava starea.
Alte simptome includ:
- Miscari necontrolate, ciudate
- Simptome ale ADHD-ului, cum ar fi hiperactivitate si probleme in a-si mentine atentia focusata pe ceea ce face
- Atacuri de anxietate sau teama de a fi departe de parinti sau de alti ingrijitori
- Depresie
- Comportament neobisnuit de copil mult mai mic, cum ar fi gangureli, etc
- Dureri articulare
- Iritabilitate, plans sau ras in momente neadecvate
- Probleme senzoriale (sensibilitate mare la lumina) si, eventual, observarea sau auzirea unor lucruri care nu exista
- Probleme de somn
- Enurezis
Cine este in pericol?
PANDAS este cel mai probabil sa se dezvolte la copiii cu varsta cuprinsa intre 3 si 12 ani, care au suferit o infectie streptococica in ultimele 4 pana la 6 saptamani.
Alti factori posibili de risc includ o predispozitie genetica si infectii recurente.
Copilul dumneavoastra are o probabilitate mai mare de a suferi o infectie streptococica la sfarsitul toamnei si la inceputul primaverii, mai ales cand se afla in apropierea unor grupuri mari de oameni. Pentru a ajuta la prevenirea acestor infectii, invatati-va copilul sa nu imparta tacamurile, mancarea si sa-si spele frecvent mainile. De asemenea, ar trebui sa evite atingerea ochilor si a fetei ori de cate ori este posibil.
Cum este diagnosticat PANDAS?
Daca copilul dvs. prezinta simptome neobisnuite dupa o infectie de orice fel, apelati la medicul pediatru. Ar putea fi util sa pastrati un jurnal care detaliaza aceste simptome, inclusiv cand au inceput si cum afecteaza viata copilului. Aduceti aceste informatii, impreuna cu o lista cu orice medicamente pe baza de prescriptie medicala sau fara prescriptie medicala, pe care copilul le ia sau le-a luat recent.
Pentru a diagnostica o infectie streptococica, medicul pediatru poate lua o cultura din gat sau poate efectua un test de sange. Cu toate acestea, nu exista teste de laborator sau neurologice pentru a diagnostica PANDAS. In schimb, medicul poate dori sa efectueze o varietate de teste de sange si urina pentru a exclude alte afectiuni din copilarie. Alti medici care va pot ajuta cu un diagnostic includ un neurolog pediatru sau specialist de dezvoltare comportamentala.
Un diagnostic de PANDAS necesita o istorie medicala atenta si examinare fizica. Criteriile pentru diagnosticare sunt:
- copilul sa aiba intre trei ani si pubertate
- aparitia brusca sau agravarea simptomelor deja existente, simptomele devenind mai severe pentru
- anumite perioade de timp
- prezenta comportamentelor obsesiv-compulsive, ticuri sau ambele
- evidenta altor simptome neuropsihiatrice, cum ar fi hiperactivitatea, modificarile de dispozitie, regresia dezvoltarii sau anxietatea
- infectie anterioara sau actuala cu strep-A, confirmata de o cultura a gatului sau de un test de sange
PANDAS nu a fost identificat decat in 1998, recent, astfel incat nu exista studii pe termen lung cu copii ce au suferit de PANDAS.
Unii copii isi revin rapid dupa ce au inceput tratamentul cu antibiotice, desi simptomele se pot intoarce daca sufera o noua infectie streptococica. Majoritatea se recupereaza fara simptome semnificative pe termen lung. Pentru altii, aceasta poate deveni o problema continua care necesita utilizarea periodica a antibioticelor pentru a controla infectiile care pot provoca aparitia unor eruptii.
Exista eventuale complicatii potentiale?
Simptomele PANDAS pot lasa copilul incapabil de a functiona in mod corespunzator la scoala sau in situatii sociale. Peptidele netratate pot continua sa se inrautateasca si pot provoca leziuni cognitive permanente. Pentru unii copii, PANDAS poate deveni o boala autoimuna cronica.
Mai cititi
Alimentatia sanatoasa creste imunitatea copilului in sezonul virozelor
Calendar de circulatie al virusurilor
Sezonul virozelor respiratorii
Copilul frecvent bolnav: ghid de simptome