Noi cercetări constată că varianta britanică a coronaviruslui este „probabil” să fie legată de un risc mai mare de spitalizare și deces, evidențiind pericolul cu care se confruntă țările care ușurează restricțiile.
Oamenii de știință ai guvernului britanic găsesc din ce în ce mai mult varianta de coronavirus detectată pentru prima dată în Marea Britanie ca fiind legată de un risc mai mare de deces decât alte versiuni ale virusului, o tendință devastatoare care evidențiază riscurile grave și incertitudinile considerabile ale acestei noi faze a pandemiei.
Oamenii de știință au spus luna trecută că există o „posibilitate realistă” ca varianta să fie nu numai mai contagioasă decât altele, ci și mai letală. Acum, ei spun într-un nou document că este „probabil” ca varianta să fie legată de un risc crescut de spitalizare și deces.
Guvernul britanic nu a anunțat public descoperirile actualizate, care se bazează pe aproximativ de două ori mai multe studii decât evaluarea sa anterioară și includ mai multe decese din cazurile Covid-19 cauzate de noua variantă, cunoscută sub numele de B.1.1.7. Documentul a fost postat vineri pe un web site al guvernului.
Motivele unei rate ridicate a mortalității nu sunt pe deplin clare
Unele dovezi sugerează că persoanele infectate cu aceasta tulpină pot avea încărcături virale mai mari, o caracteristică care nu numai că ar putea face virusul mai contagios, dar, de asemenea, ar putea submina eficiența anumitor tratamente.
Dar oamenii de știință încearcă, de asemenea, să înțeleagă cât de mult din riscul crescut de deces poate proveni din înclinația tulpinei de a se răspândi foarte ușor (de ex. la căminele de bătrâni, unde oamenii sunt deja vulnerabili).
Indiferent de explicație, consilierii științifici ai guvernului britanic au declarat sâmbătă că noile descoperiri pun la iveală pericolele reducerii restricțiilor de către țări pe măsură ce varianta devine valabilă.
Tulpina s-a răspândit în cel puțin 82 de țări și este transmisă cu 35 până la 45% mai ușor decât alte variante din Statele Unite, au estimat recent oamenii de știință. Oficialii americani au sugerat că varianta ar putea fi sursa dominantă de infecție acolo până în martie.
„Imaginea de ansamblu este una dintre creșterea cu 40 până la 60% a riscului de spitalizare și a riscului de deces”, a declarat sâmbătă Neil Ferguson, epidemiolog și consilier științific al guvernului britanic. Referindu-se la restricțiile stricte de socializare care sunt în vigoare în Marea Britanie, el a spus: „Aceasta întărește măsurile politice în vigoare”.
Majoritatea cazurilor Covid-19, chiar și cele cauzate de noua tulpină, nu sunt fatale. Și oamenii de știință guvernamentali se bazau pe studii care au examinat o mică parte din decesele totale.
Oamenii de știință s-au luptat, de asemenea, pentru a explica prezența bolilor subiacente la persoanele infectate cu noua tulpină și pentru a determina dacă cazurile au provenit din cămine de îngrijire medicală.
În ansamblu, evaluarea oamenilor de știință a guvernului conform căreia varianta era „probabil” legată de un risc mai mare de deces a semnalat doar 55 – 75% încredere în descoperire.
„Cred că aceste rezultate sunt, probabil, autentice, deși există încă mai multe limitări și trebuie să înțelegem ce le cauzează”, a declarat Muge Cevik, expert în boli infecțioase la Universitatea St. Andrews din Scoția și consilier științific al guvernului britanic.
Ea a adăugat că „există alte explicații ale acestei severități crescute”, printre care, cea în care tulpina s-ar putea „transmite disproporționat în medii cu oameni mai slabi”, cum ar fi căminele de bătrâni, deoarece este mai transmisibilă.
Cel mai mare pericol al noii tulpini rămâne tendința de răspândire: se crede că este cu 30 – 50% mai transmisibilă, deși unii oameni de știință pun o cifră mai mare decât aceasta.
De când primul eșantion al variantei a fost colectat în sud-estul Angliei în septembrie, a devenit sursa dominantă de infecție în Marea Britanie. Acum reprezintă mai mult de 90% din cazuri în multe părți ale țării.
Un blocaj strict a condus recent la scăderea numărului de cazuri noi, dar numai după ce spitalele britanice au devenit copleșite. O reducere a blocării ar putea însămânța o creștere bruscă a cazurilor cauzate de variantă.
Aproximativ 117.000 de oameni au murit din cauza coronavirusului în Marea Britanie, jumătate dintre ei de la sfârșitul lunii noiembrie.
„Acest lucru a fost destul de catastrofal în ceea ce privește mortalitatea”, a spus dr. Ferguson, epidemiolog. „Și acesta este rezultatul atât al transmisibilității crescute, cât și al letalității crescute”.
Un studiu recent realizat de London School of Hygiene & Tropical Medicine, unul dintre cele pe care s-a bazat oamenii de știință guvernamentali, a oferit estimări aproximative ale efectului noii tulpini. Acesta a examinat 3.382 de decese, 1.722 dintre acestea la persoanele infectate cu noua tulpină și a estimat că riscul de deces a fost cu 58% mai mare printre cazurile cauzate de tulpină.
De exemplu, pentru bărbații cu vârsta cuprinsă între 55 și 69 de ani, riscul general de deces a crescut de la 0,6% la 0,9%. Pentru femeile din această grupă de vârstă, a crescut riscul general de deces de la 0,2% la 0,3%.
„Calculul când putem ridica restricțiile trebuie să fie influențat de acest lucru”, a declarat Simon Clarke, profesor asociat în microbiologie celulară la Universitatea din Reading. „Oferă dovezi suplimentare că această variantă este mai letală decât cea pe care am tratat-o ultima dată.”
Despre CORONAVIRUS
Unele persoane nu au simptome de coronavirus insa sunt infectate
Sindromul inflamator pediatric multi-sistem – posibil legat de COVID-19 – o alerta pentru parinti
Grupa de sange si complicatiile bolii Covid-19 – iata ce legaturi exista
Protejeaza-te impotriva coronavirusului cu un simplu pas
sursa: nytimes.com (c) februarie 2021