Denumire stiintifica: Allium
sativum
Prezentare
Usturoiul este o planta bienala din
familia liliaceelor. Inaltimea acestei plante, in etapa de maxima dezvoltare,
poate ajunge pana la un metru. In pamant se dezvolta un bulb complex (capatana),
de forma unei sfere turtite, format, la randu-i, din bulbi mai mici (catei).
Frunzele de usturoi sunt mult alungite si turtite, avand o dispunere
interesanta. Astfel, pana pe la jumatatea plantei, frunzele sunt adunate intrun
manunchi invelit in teci, desfacandu-se, mai apoi, intr-un fel de mini-coroana.
Adus din Asia Centrala, usturoiul este o planta
cultivata.
Cititi si: Reteta miraculoasa cu
usturoi
Pentru uz medicinal, cat si
pentru uz alimentar, se utilizeaza bulbul (capatana) si frunzele
tinere. In scopuri medicinale, atat bulbul, cat si frunzele, se vor consuma
intotdeauna in stare cruda.
Substante active importante: saruri
minerale, inulina, microelemente, un complex de vitamine (A, B, PP, C), doua
substante specifice, cu efecte antibiotice alicina si garlicina.
Intrebuintari
Calitatile medicinale ale
usturoiului: bactericid, antidiabetic, fortifiant, anticoagulant, combate
hipertensiunea, stimuleaza circulatia sanguina, echilibreaza activitatea bilei,
cicatrizant gastro-intestinal, actioneaza impotriva parazitilor intestinali,
previne unele forme de cancer (cancerul de stomac, de colon, de piele).
Usturoiul este considerat foarte eficient in prevenirea .i combaterea
infectiilor pulmonare.
De asemenea, descongestioneaza ficatul si ii
potenteaza activitatea. Contribuind la scaderea tensiunii arteriale, usturoiul
este si un agent foarte activ impotriva arteriosclerozei. Trebuie retinut si
faptul ca usturoiul intervine si in regularizarea activitatii
gastro-intestinale, stimuland-o.
Cercetatorii sustin ca usturoiul este eficace atat in
combaterea bolilor infectioase, cat si in tratamentele facute de diabetici.
Numarul afectiunilor in care usturoiul previne sau
trateaza este de-a dreptul impresionant.
Se spune despre usturoi ca este o farmacie in miniatura.
Aproape ca nu exista afectiune a corpului omenesc in care usturoiul sa nu aiba
un cat de mic rol benefic. Din acest motiv, specialistii recomanda consumarea
usturoiului, intotdeauna crud, zilnic, tocmai pentru a fi in ordine cu sanatatea
si a avea un tonus bun. Doza poate fi de la
doi-trei catei de usturoi pe zi,
pana la doua-trei capatani pe zi.
Despre usturoi se spune ca are si virtuti magice, avand
capacitatea de a alunga duhurile rele.
Va recomandam sa mai cititi si:
Medicina
Naturista
un remediu minune contra racelii?
trebuie sa evitam in timpul tratamentelor
homeopatice?
bine
naturist pentru Psoriazis
gene vegetale ai putea avea?
racelii
remedii naturale pentru febra fanului
mastic omoara Helicobacter pylori
bune 5 antibiotice naturale
lupta impotriva cancerului
secrete pentru intarirea sistemului imunitar
Cure de
sanatate
nevoie de o cura de detoxifiere?
indiana cu pietre calde
pepene rosu
completa
detoxificare in 5 zile
lupta impotriva cancerului la san
detoxifiere pentru femei
ajuta?
hipnoza o metoda terapeutica?
miraculoasa cu usturoi
impotriva cancerului cu varza
de fumat ne face fericiti
rosie – tratamente pentru sanatate
varza?