Turmericul previne diabetul
Curcuma sau turmericul are o istorie lunga de utilizare intr-o varietate de sisteme traditionale medicale asiatice, pentru tratarea unei mari varietati de boli. Acum, oamenii de stiinta occidentali au constatat ca aceasta radacina poate fi o arma puternica in lupta impotriva diabetului. Intr-adevar, aceasta s-a dovedit a fi eficienta la aproape fiecare etapa a diabetului zaharat si de pre-diabet.
Activitate biochimica
Unul dintre studiile anterioare privind eficacitatea curcumei in prevenirea diabetului zaharat a fost realizat de cercetatorii de la National Centre for Cell Science din India si publicat in European Journal of Pharmacology in 2007. Cercetatorii au expus celule pancreatice de la soareci la un factor de stres, dupa ce inainte au incubat cateva dintre ele intr-o solutie de curcumina pentru 24 de ore.
Curcumina este ingredientul activ care da curcumei culoarea galben-portocaliu. Impreuna cu substante chimice conexe, cuprinde familia curcuminoidelor.
Cercetatorii au descoperit ca, celulele tratate cu acest ingredient activ, curcumina, au fost semnificativ mai putin deteriorate de radicalii liberi si au suferit daune semnificativ mai mici decat celulele netratate. Acest lucru are implicatii pentru diabetul zaharat, deoarece deteriorarea pancreasului poate interfera cu abilitatea sa de a produce niveluri sanatoase de insulina.
"Noi aratam aici pentru prima data, ca utilizarea profilactica a curcuminei poate salva in mod eficient insulele de prejudiciu, fara a afecta functionarea normala a acestor structuri celulare" au scris cercetatorii.
Un alt studiu, publicat in revista Nutrition in 2011, a constatat ca, atunci cand oamenii au mancat o masa bogata in curcuma si alte mirodenii, nivelul trigliceridelor din sange si insulina, au scazut in mod semnificativ, chiar si atunci cand aceasta masa a fost ridicata in grasimi. Activitatea antioxidanta in organism a fost, de asemenea crescuta.
Prevenirea si tratamentul diabetului zaharat
Curcuma nu ofera protectie impotriva diabetului doar pe termen scurt. Un studiu publicat in revista Diabetes in iulie 2012 a constatat ca aceasta poate impiedica de fapt transformarea pre-diabetului in diabet zaharat.
Cercetatorii au atribuit participantilor prediabetici sa ia un supliment de 250mg de curcuminoid, iar altora le-au oferit un placebo, in fiecare zi, timp de noua luni. Pana la sfarsitul anului de studiu, nici o persoana din grupul curcuminoid nu a dezvoltat diabet zaharat, comparativ cu 16,4 la suta dintre participantii din grupul placebo.
Dar, chiar daca ati fost deja diagnosticat cu diabet zaharat, nu e prea tarziu pentru curcuma sa-si ofere beneficiile. Un studiu din 2012 de la Harbin Medical University si Centrul chinez pentru Controlul si Prevenirea Bolilor a descoperit ca persoanele cu diabet zaharat de tip II, care au luat 300 mg de curcuminoid in fiecare zi timp de trei luni, au avut redus dramatic nivelul de glucoza si rezistenta la insulina, precum si nivelurile hemoglobinei A1c si acizi grasi liberi.
"Acesta este primul studiu care arata ca, curcuminoidele pot avea un efect anti-diabetic, prin scaderea concentratiei serice de acid gras, prin promovare oxidarii si utilizarii acizilor grasi", au scris cercetatorii.
Curcuma a fost, de asemenea, legata de o serie de beneficii pentru sanatate, inclusiv reducerea inflamatiei si daunelor de oxidare, care poate produce boli cronice, inclusiv diabet zaharat, boli de inima si cancer, promovarea pierderii de grasime; promovarea sanatatii ficatului si reducerea riscului de boli de inima. Curcuma este, de asemenea, una dintre cele mai eficiente alimente care lupta cu cancerul.
autor: redactor supereva.ro AAZ – Toate drepturile rezervate (c) 2013
Despre turmeric sau curcuma mai cititi si: