Tort cu crema de lamaie si glazura de ciocolata alba
Ingrediente blat:
- 16 linguri unt nesarat, la temperatura camerei, plus putin extra
- 2 ½ cani faina, plus putin extra
- 2 ½ lingurite praf de copt
- 1 lingurita sare
- ½ ceasca de lapte
- 1 lingurita extract de vanilie
- 1 ½ cani de zahar
- 2 linguri coaja de lamaie, plus 2 linguri suc de lamaie
- 4 oua
Pentru crema de lamaie:
- ½ cana de zahar
- 1 lingura coaja de lamaie, plus ⅓ ceasca suc de lamaie
- 3 oua
- 8 linguri unt nesarat, cuburi si refrigerat
Ingrediente crema de unt si ciocolata:
- ¾ cana de zahar
- 3 albusuri de ou
- 20 linguri unt nesarat, plus 4 linguri topit
- 56g ciocolată alba, topita si racita
- 1 lingurita extract de vanilie
- ⅛ lingurita sare
- ¾ cana biscuiti graham macinati fin
- felii de lamaie confiate (optional)
Mod de preparare blat:
Incalzeste cuptorul la 176°C. Unge cu unt si presara cu faina 2 tavi rotunde ptr tort. Amesteca faina, praful de copt si sarea intr-un castron. Separat bate untul cu zaharul, coaja si sucul de lamaie pana devien un amestec pufos. Se incorporeaza ouale, pe rand, apoi treptat ingredientele uscate urmate de vanilie si cele umede. Trebuie sa rezulte un aluat neted. Imparte aluatul in cele 2 tavi deja pregatite si lasa-le in cuptorul incins pana cand o scobitoare infipta in centru va iesi curata – cca 25-30 de minute – iar cand este gata se lasa la racit in tava 20 de minute. Se scoate din tava, se lasa la racit complet apoi se injumatateste fiecare blat (pe orizontala) rezultand 4 blaturi egale.
Mod de preparare crema de lamaie:
Bate intr-o cratita, pana la omogenizare, zaharul, coaja / sucul de lamaie si ouale. Pune cratita la foc mediu si amesteca pana cand compozitia se ingroasa la consistenta unei budinci, aproximativ 10 minute. Se ia de pe foc si se amesteca incet untul pana se topeste. Se toarna crema printr-o sita cu ochiuri fine intr-un castron si se lasa la racit.
Mod de preparare crema:
Pune zaharul si albusurile de ou intr-un vas termorezistent, deasupra unei cratite cu apa ce fierbe la foc mic si cu ajutorul unui mixer, amesteca ingredientele pana cand ajung la temperatuta de 60°C. Ia vasul de pe aburi si pune-l pe masa, continuand sa amesteci la viteza mare pana se raceste si formeaza varfuri tari. Incorporeaza untul moale si continua sa amesteci pana la omogenizare, apoi adauga si ciocolata alba, vanilia si sarea.
Pentru asamblare:
Pune primul blat pe suportul pentru tort si intinde ⅓ din crema de lamaie, repeta procedura, finalizand cu ultimul blat. Peste acest ultim blat intinde ¾ din crema de unt (intinde frumos crema pe tot tortul). Ce ramane din crema, pune-o intr-o punga de patiserie taiata la varf si orneaza dupa preferinta. Se amesteca biscuitii graham cu 4 linguri unt topit si se presara de-a lungul marginii de jos a tortului. Orneaza tortul cu felii de lamaie confiate si lasa-l la rece putin.
Va dorim pofta buna!