Sfantul Valentin… sau Ziua Indragostitilor

Ziua Indragostitilor sau Sfantul Valentin, este un moment in care oamenii isi arata sentimentele de dragoste, afectiune si prietenie. Aceasta zi este sarbatorita in multe feluri in intreaga lume si cade pe data de 14 februarie in fiecare an.

Multi oameni vad Ziua Indragostitilor ca o zi speciala pentru a-si exprima dragostea unul pentru altul.

Ce fac oamenii?

Multe persoane din întreaga lume sarbatoresc Ziua Indragostitilor, aratandu-si aprecierea pentru oamenii pe care ii iubesc sau adora. Unii ii invita pe cei dragi la o cina romantica la un restaurant, in timp ce altii pot alege aceasta zi sa propuna o cerere in casatorie. Altii ofera felicitari, bomboane de ciocolata, bijuterii sau flori, in special trandafiri, partenerilor.

In lume

Ziua Indragostitilor in Finlanda se refera la “ziua prietenilor”, care este mai mult despre prietenie, nu romantism.

Ziua Indragostitilor in Guatemala este cunoscuta ca Ziua dragostei si prieteniei.

In Suedia este numita ziua tuturor inimilor. Nu este o sarbatoare oficiala.

In Slovenia un proverb spune ca Sfantul Valentin aduce cheile radacinilor, asa ca pe 14 februarie plantele si florile incep sa creasca.

Ziua Indragostitilor a fost sarbatorita ca ziua in care incep lucrarile in vii si pe campuri. Este de asemenea spus ca pasarile se casatoresc in aceasta zi.

Cu siguranta, numai de curand este sarbatorita ca Ziua iubirii. Ziua iubirii este traditional 12 martie, ziua Sf. Gregor.

In Turcia, Valentine’s day este numai Sfantul Gregor care se traduce in Ziua Inimilor Dragi/Dulci.

In cultura persana (Iran), este o zi dedicata iubirii si are loc pe 29B in calendarul solar jalali. Data corespunzatoare calendarului gregorian este 17 februarie. Se sarbatoreste in Marele Imperiu Persan deja din sec 20 i.e.n.

In Egipt este o alta zi a iubirii pe data de 4, numita ziua iubirii egiptene.

Romania a inceput sa sarbatoreasca si Valentine’s Day, desi deja avea prin Dragobete o sarbatoare traditionala.

Datorita unui efort de marketing concentrat, Valentine’s Day a aparut si in Japonia si Coreea ca o zi in care mai mult femeile si mai putin barbatii daruiesc bomboane, ciocolata si flori. A devenit ca o obligatie ca multe femei sa daruiasca ciocolata tuturor colegilor barbati. in Japonia este cunoscut ca giri-choko, de la cuvintele giri – obligatie si choko – ciocolata. Aceasta contrasteaza cu honmei-choko, ciocolata data persoanei iubite.

Viața publică

Ziua Îndrăgostiților nu este o sărbătoare legală în multe țări, printre care Australia, Canada, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii. Cu toate acestea, restaurantele, hotelurile si centrele comerciale pot fi extrem de ocupate în această perioadă a anului.

Traditia felicitarilor

De-a lungul secolelor, sărbătoarea a evoluat, iar prin secolul 18, schimbul de felicitari hand-made de Ziua Îndrăgostiților a devenit comun in Anglia. Oferirea felicitarilor artizanale din dantelă, panglici și mici Cupidoni s-a răspândit în cele din urma si in coloniile americane. Tradiția nu a devenit larg răspândită în Statele Unite, însă, până la 1850, când Esther A. Howland, un absolvent la Mount Holyoke și originar din Worcester, Mass., a început sa le produca in masa. Astăzi, desigur, a devenit un succes comercial în plină expansiune. Potrivit Asociatiei Felicitarilor, 25% din totalul felicitarilor trimise în fiecare an sunt de Ziua Îndrăgostiților.

Origini

Originile Zilei Îndrăgostiților (Sf. Valentin) nu sunt clare, dar mai multe surse cred că aceasta provine din povestea Sfântului Valentin, un preot roman care a fost martirizat pe sau în jurul zilei de 14 februarie, în anul 270. Cum a devenit patronul spiritual al indragostitilor rămâne un mister, dar o teorie este faptul că biserica a folosit ziua martirului Sf Valentin pentru a creștina vechiul Roman Lupercalia, un festival păgân ce avea loc la mijlocul lunii februarie. Mai multe puteti citi si >>aici

 

14 februariedragosteiubiresfantul valentinValentine's Dayziua indragostitilorziua iubirii
Comantarii (0)
Adauga comentariu