Ce sunt petele de varsta?
Petele de varsta sunt pete cenusii sau maro pe piele. Acestea apar de obicei pe zonele expuse la soare. Pestele de varsta sunt numite pete hepatic sau pete solare. Desi aparitia petelor maronii pe piele (maini sau fata) se spune ca apar din cauza inaintarii in varsta, de fapt, aceste “pete de varsta” apar din cauza expunerii prelungite la soare timp de mai multi ani.
Ce cauzeaza aparitia petelor de varsta?
Petele de varsta sunt rezultatul unei productii excesive de melanina sau pigment de piele. Medicii nu stiu intotdeauna de ce se dezvolta aceste pete de varsta. Imbatranirea pielii, expunerea la soare sau alte forme de expunere la lumina ultravioleta (UV), cum ar fi paturile de bronzare, sunt toate cauzele posibile. Esti cel mai probabil sa dezvolti pete de varsta in zonele pielii care primesc cea mai mare expunere la soare, inclusiv: pe fata, partea din spate a mainilor, umeri, partea superioara a spatelui, antebrate.
Factori de risc – Cine poate dezvolta pete de varsta?
Persoanele de orice varsta, sex sau rasa pot dezvolta pete de varsta. Cu toate acestea, petele de varsta sunt mai frecvente la persoanele cu anumiti factori de risc. Acestia includ:
- cu p varsta peste 40 de ani
- o piele sensibila
- istoric de expunere frecventa la soare
- istoric de utilizare a paturilor de bronzat frecvente
Care sunt simptomele petelor de varsta?
Pestele de varsta variaza de la culoarea maro deschis la aproape negru. Petele au aceeasi textura cu restul pielii si apar de obicei pe zonele expuse la soare. Nu provoaca nici o durere.
Cum sunt diagnosticate petele de varsta?
Medicul va diagnostica, de obicei, petele de varsta, examinand pielea.
Daca acesta este ingrijorat ca o zona intunecata nu este o pata de varsta, va efectua o biopsie – va elimina o bucata mica de piele si o va verifica pentru cancer sau alte anomalii.
Cum sunt tratate petele de varsta?
Petele de varsta nu sunt periculoase si nu cauzeaza probleme de sanatate. Tratamentul nu este necesar, dar unii oameni doresc sa le elimine din cauza aspectului lor.
Medicul poate prescrie creme de inalbire pentru a atenua treptat petele. Acestea contin, de obicei, hidrochinona, cu sau fara retinoizi, cum ar fi tretinoina. Cremele de albire dureaza, de obicei, cateva luni pentru a se estompa petele de varsta. Acestea in schimb, va fac pielea mai sensibila la deteriorarea UV. Veti avea nevoie sa folositi protectie solara in orice moment in timpul tratamentului, chiar si in zilele fara soare (si dupa terminarea tratamentului).
Proceduri medicale
Exista mai multe proceduri medicale care pot elimina sau reduce petele de varsta. Fiecare procedura medicala prezinta un risc de efecte secundare si complicatii. Adresati-va dermatologului, chirurgului plastician sau profesionistului pentru ingrijirea pielii despre care tratament este cel mai potrivit pentru piele.
Procedurile medicale pentru petele de varsta includ:
– tratament intens cu lumina pulsata, care emite o gama de unde de lumina ce trece prin piele si care vizeaza melanina pentru a distruge sau descompune petele
– peeling chimic sau dermabraziunea sau care indeparteaza stratul exterior al pielii, astfel incat o piele noua sa creasca in loc, sau:
– criochirurgia, care ingheata pete individuale de varsta cu azot lichid
Purtati intotdeauna protectie solara dupa tratament pentru a va proteja pielea impotriva deteriorarii UV si pentru a preveni reaparitia petelor.
Tratamente la domiciliu
Exista numeroase creme disponibile comercializate pentru a elimina petele de varsta. Cu toate acestea, aceste creme nu sunt la fel de puternice ca si cele cu prescriptie medicala. Ele pot sau nu pot elimina in mod eficient pigmentarea excesiva a pielii. Daca doriti sa utilizati o crema fara prescriptie medicala, alegeti una care contine hidrochinona, deoxiarbutina, acid glicolic, alfa hidroxid sau acid kojic.
Cosmeticele nu elimina petele de varsta. In schimb, le acopera. Adresati-va dermatologului sau chirurgului plastic pentru a rva ecomanda branduri care ascund in mod eficient petele de varsta.
Prevenirea petelor de varsta
In timp ce nu puteti preveni intotdeauna petele de varsta, exista mai multe moduri in care puteti reduce sansele de a le dezvolta:
– Evitati soarele intre orele 10:00 si 3:00, cand razele sunt cele mai intense.
– Purtati protectie solara in fiecare zi. Ar trebui sa aiba un factor de protectie la soare (SPF) de cel putin 30 si sa contina atat protectie UVA, cat si UVB.
– Aplicati protectia solara cu cel putin 30 de minute inainte de expunerea la soare. Reaplicati la fiecare doua ore si, mai des, daca inotati sau transpirati.
– Purtati haine de protectie cum ar fi palarii, pantaloni si camasi cu maneci lungi. Acestea va protejeaza pielea de razele UV. Pentru cea mai buna protectie, purtati haine cu un factor de protectie UV (UVF) de cel putin 40%.
Care este perspectiva pe termen lung?
Petele de varsta sunt schimbari inofensive ale pielii si nu provoaca dureri. In cazuri rare, petele de varsta pot face cancerul de piele mai greu de diagnosticat. Aparitia petelor de varsta poate provoca o suferinta emotionala pentru unii oameni. Puteti sa le eliminati sau sa le reduceti cu ajutorul unui tratament. Vorbiti cu medicul sau cu un dermatolog despre cele mai bune optiuni de tratament pentru dvs.
Cosmetice facute in casa din ingrediente naturale
Mastile cu argila – tratamente eficiente pentru ten
Crema antirid care face minuni
Retete pentru balsam de buze
Cum ne preparam mastile de fata?
Lupta natural impotriva celulitei
Tratamente naturiste impotriva caderii parului
Retete pentru parfumuri folosind uleiuri esentiale
Fixativ de par – ieftin si bun
Cum ne ingrijim parul in mod natural?
Prepararea gelului de dus acasa
Fabricati-va propriul dezinfectant!
Fabricati-va propriul sampon de casa!
Masca de miere pentru tratarea acneei
Cum ne preparam demachiantul acasa?
Sfaturi de frumusete rapide preparate in casa