Meniu special de Craciun-2016

Meniu special pentru Craciunul 2016

Iata si al 9-lea an consecutiv in care va prezentam cate un meniu pentru Sarbatorile de iarna. Aveti cateva idei de aperitive, fel principal si desert dupa propria placere si pe toate gusturile! Pofta Buna si Sarbatori Fericite!

Dar inainte de asta va sugeram sa trageti cu ochiul si la meniurile din anii trecuti:

Si acum va prezentam retetele pe larg:

Aperitiv:

Fel principal:

Desert:

Bauturi:

Pere cu Prosciutto si blue cheese 

Ingrediente:

  • 2 pere, fiecare taiata in 8 bucati (pe lungime)
  • 2 lingurite suc proaspat stors de lamaie
  • salata rucola
  • 85g blue cheese, taiata in bucati mici
  • 170g prosciutto feliat subtire, taiat pe jumatate in lungime

Preparare:

Intr-un castron mare, amesteca perele cu sucul de lamaie. Pune 2 frunze de rucola pe fiecare bucata de para, putina branza si o fasie de prosciutto, cu care vei si rula totul. Se aseaza frumos pe un platou si se pot servi.

Rulouri coapte cu sunca si branza

Ingrediente:

  • aluat foietaj
  • 340g sunca feliata
  • 12 felii de branza swiss
  • 1/2 ceasca unt topit
  • 1 lingura seminte de mac
  • 1 1/2 lingurita mustar
  • 1 lingura ceapa tocata foarte fin
  • 1/2 lingurita sos Worcesterchire

Preparare:

Incalzeste cuptorul la 176C si pregateste o tava cu hartie de copt (tava de cca 22×33 cm).
Intinde aluatul incat sa aiba 33×45 cm cu aproximatie. Apoi aseaza feliile de sunca, iar peste aceasta feliile de branza. Incepand cu marginea lunga a dreptunghiului, ruleaza cu atentie aluatul umplut. Sigileaza usor marginile si taie in 12 bucati egale.
Intre timp, intr-un bol mic combina untul cu semintele de mac, mustarul, ceapa si sosul. Unge bine bucatile taiate de aluat cu acest amestec. Se pun in tava pregatita si se coc pentru cca 25 de minute, sau pana se rumenesc frumos.

 

Aperitiv rapid cu mozzarella

Ingrediente:

  • 1 ceasca otet balsamic
  • rosii cherry
  • bilute de mini mozzarela
  • frunse proaspete de busuioc
  • sare si piper
  • scobitori

Preparare:

Otetul balsamic se pune la fiert intr-o cratita, se incalzeste apoi la foc mediu si se fierbe pana cand are consistenta siropului de artar subtire, aproximativ 10 minute. Se toarnz intr-un castron si se lasa sa se raceasca.

Se taie rosiile in jumatate. Apoi pe o scobitoare infigeti pe rand o jumatate de rosie cu partea taiata in jos, o frunza de busuioc impachetata in 2 daca este prea mare si o mini mozzarella. Se presara cu sare si piper, apoi se stropesc cu reductia de otet balsamic.

Bruschetta cu rosii si busuiuoc

Ingrediente:

  • 6-7 rosii mai mici (cca 680g)
  • 2 catei de usturoi tocati (cca 2 lingurite)
  • 1 lingura ulei de masline extra-virgin
  • 1 lingurita otet balsamic
  • 6-8 frunze proaspete de busuioc
  • sare si piper dupa gust
  • 1 bagheta alba
  • 60ml ulei de masline

Mod de preparare:

Blanseaza si cojeste rosiile: Se aduc 2 litri de apa la fierbere. Pe masura ce se incalzeste apa se fac taieturi superficiale rosiilor, intr-un model de cruce, la capete. Odata ce apa fierbe, se ia oala de pe foc. Se pun rosiile in apa fierbinte si se lasa 1 minut. Apoi se scot rosiile cu o spumiera si se lasa sa stea pana se racesc suficient, dupa care se cojesc. Se taie in jumatati sau sferturi si se elimina cat mai mult din suc si seminte.

Incalzeste cuptorul la 230°C.

Amesteca rosiile tocate cu usturoiul, uleiul de masline extra-virgin, otetul balsamic, busuiocul tocat, sare si piper.

Prajeste in cuptor feliile de bagheta periate cu uleiul de masline. Ulei de masline se poate pune si in tava in care vor fi coapte. Se prajesc pana se rumenesc frumos pe margine.

Cand painea este gata se aseaza pe un platou, cu partea unsa cu ulei de masline in sus (uleiul de masline va contribui la crearea unei bariere temporare pastrand painea crocanta). Se pune pe fiecare felie cate putin din amestecul de rosii si se poate servi.

Crostini cu struguri

Ingrediente:

  • 4 cesti struguri rosii
  • 1 lingura piure de avocado sau ulei de masline
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita cimbru proaspat tocat
  • 1/4 lingurita piper macinat
  • 1 lingura otet balsamic
  • 1/2 ceasca branza de capra
  • 24 felii de bagheta, prajite putin
  • 1/4 ceasca nuci prajite putin si tocate
  • 1 lingura de miere

Preparare:

Incalzeste cuptorul la 160C si pregateste o tava cu hartie de copt. Intr-un castron amesteca strugurii su uleiul, cimbrul, sarea si piperul. Pune amestecul in tava si lasa-o in cuptor maxim 55 min, amestecand uneori, pana se caramelizeaza. Apoi se scot din cuptor, se amesteca cu otetul balsamic si se lasa la racit.
Intinde branza pe feliile de bagheta, iar deasupra pune amestecul de struguri. Presara la final nucile si mierea.

Friptura de vita cu rosii si usturoi

Ingrediente:

  • 1 kg Rump / crupa de vita fara os
  • sare si piper
  • 500 rosii cherry
  • 1 catel de usturoi, decojit
  • 8 crengute de cimbru proaspat
  • 3 linguri de ulei de masline

Preparare:

Se incalzeste cuptorul la 176°C.
Asezoneaza carnea de vita cu sare, piper, si pune-o intr-o tava mare.
Intr-un castron, combina rosiile cu usturoiul, cimbrul, uleiul, sare si piper dupa gust.
Imprastie amestecul de rosii in jurul carnii si las-o in cuptorul incins aproximativ 1 ora, sau pana se rumeneste frumos si este bine patrunsa.
Carnea se lasa la racit inainte de servire, cel putin 10 minute.

Broccoli cu usturoi si alune

Ingrediente:

  • 1/2 ceasca alune
  • 2 buchete de broccoli, taiat in buchetele mici pe lungime
  • 1/2 ceasca ulei de masline extra-virgin
  • 6 catei de usturoi, feliati
  • 2 linguri suc proaspat de lamaie
  • sare si piper

Preparare:

Se incalzeste cuptorul la 176°C. Alunele se intind pe o tava cu foaie de copt si se prajesc 5 – 6 minute, amestecand uneori.
Intre timp, fierbe buchetelele de broccoli la aburi, 4 – 5 minute. Cand sunt gata, se transfera pe un platou.
Intre timp, intr-o cratita mica, se prajeste usturoiul pana se rumeneste. Se transfera intr-un castron mic si se amesteca cu sucul de lamaie, alunele, sare si piper. Se amesteca apoi totul cu broccoli.

Curcan cu sos de ciuperci

Ingrediente curcan:

  • 110g unt nesarat
  • 2 catei de usturoi, tocati
  • 1 lingura cimbru tocat, plus 4 crengute mari
  • 1 lingura salvie tocata, plus 4 crengute mari
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • un curcan de cca 6 kg
  • 1/2 mar mare
  • 1 ceapa medie, se taie in felii de 2 cm grosime
  • 1 morcov mare, taiat in bucati de 2 cm
  • 1 tija de telina, taiata in bucati de 2 cm
  • ulei de masline extra-virgin, pentru uns

Ingrediente sos:

  • 1 lingura bucati mici de ciuperci porcini uscate
  • 1 lingura unt
  • 1 lingura ulei de masline extra-virgin
  • 450g ciuperi (galbiori, hribi, sau altceva)
  • 2 cepe mici tocate
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 1/4 ceasca plus 1 lingura faina
  • 4 cesti supa de pui

Preparare:

Pentru curcan: Incalzeste cuptorul la 200°C. Intr-un castron mic, bate untul cu usturoiul, cimbrul, salvia, sare si piper.
Aezoneaza curcanul in interior si pe exterior cu sare si piper. Freaca doua treimi din untul cu plante in interiorul cavitatii. Pune untul ramas in interiorul curcanului, impreuna cu rengutele de cimbru si salvie. Indeasa varfurile aripilor sub pasare si leaga picioarele impreuna cu sfoara de bucatarie. Pune marul cu partea rotunjita afara, sub clapa gatului. Pliaza pielea gatului sub corp si fixeaz-o cu un bat de bambus.

Pune ceapa, morcovul si telina intr-o tava mare. Aseaza curcanul in tava si freaca-l peste tot cu ulei de masline. Se pune in cuptor timp de 30 de minute, apoi se reduce temperatura la 160°C pentru inca 2 ore si 35 de minute, sau pana cand este rumenit frumos. Se transfera pe o tava (cand este gata) si se lasa sa se odihneasca intr-un loc cald timp de cel putin 25 de minute – pana la 1 ora.

Sosul: Intr-un castron mic, acopera porcini cu 1/4 ceasca de apa fierbinte. Lasa sa stea pana se inmoaie, aproximativ 10 minute. Intr-o tigaie mare, topeste untul in uleiul de masline. Se adauga galbiorii, ceapa, si se condimenteaza cu sare si piper. Gateste peste foc moderat, amestecand ocazional, pana cand ciupercile sunt maro-aurii, aproximativ 8 minute. Scoate porcini din lichid si pune-i in tigaie. Acopera tigaia si indeparteaz-o de la caldura.

Se toarna sucurile si legumele din tava unde s-a copt curcanul intr-o sita, si se extrage cat mai mult lichid posibil. Pune grasimea deoparte. Intr-o cratita mare, se amesteca grasimea cu faina pana se omogenizeaza; se fierbe la foc moderat pana se rumeneste usor, 2 – 3 minute. Treptat, adauga sucul si amesteca la foc mic pana se ingroasa. Se adauga amestecul de ciuperci si se fierbe la foc mic, amestecand des, pana cand nu mai ramane nici un gust fainos, aproximativ 10 minute. Se condimenteaza cu sare si piper.

La final, curcanul se taie si se serveste cu sos.

Cotlet de porc, cu rozmarin si usturoi

Ingrediente:

  • 2 kg cotlet de porc fara os
  • 4 catei de usturoi, tocati
  • 2 linguri de rozmarin proaspat, tocat
  • 1 lingura ulei de masline extra virgin
  • 1/2 lingura sare
  • 1 lingurita coaja rasa de lamaie
  • 1/2 lingurita de piper negru proaspat macinat

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 246°C.
Intr-un castron, se combina usturoiul cu rozmarin, ulei de masline, sare, coaja de lamaie si piper.
Se intinde amestecul in mod uniform peste cotletul de porc, iar acesta se aseaza intr-un vas de copt.
Se pune in cuptorul incins si se lasa 30 de minute. Se reduce căldura până la 218°C si se mai lasa 1 ora, pana ce iese un suc limpede din carne, iar temperatura interna ajunge la 69°C.
Se lasa apoi sa se odihneasca timp de 10 minute inainte de transare si de servire.

Gratin de cartofi si hrean

Ingrediente:

  • putin unt pentru vasul de copt, la temperatura camerei
  • 3 cesti de smantana dulce pentru gatit
  • ¼ ceasca hrean ras fin / pasta de hrean
  • ¼ lingurita nucsoara
  • sare si piper negru dupa gust
  • 1.3 kg cartofi rosii (aproximativ 6 cartofi), curatati si taiati in felii subtiri

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 190°C. Se unge o tava de copt cu unt. Intr-un castron mare, combina smantana cu hreanul, nucsoara, sarea (1½ lingurita), si ¾ lingurita de piper. Se adauga cartofii si se amesteca bine.
Se transfera amestecul de cartofi in vasul de copt, apasand usor sa se niveleze cartofii. Se acopera vasul cu folie de aluminiu, si se lasa in cuptorul incins cca 25 de minute. Apoi se indeparteaza folia si se mai lasa pana sunt fragezi, iar partea de sus devine aurie, 50 pana la 65 de minute. Se servesc cu cotletul de porc si rozmarin.

Rulada cu crema de scortisoara si sos de unt aromat

Ingrediente:

  • 5 oua mari, separate
  • 1/2 ceasca de melasa
  • 1/4 ceasca plus 1/3 ceasca de zahar brun inchis
  • 2 linguri de ghimbir proaspat, ras fin
  • 3/4 ceasca faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita de ghimbir macinat
  • 3/4 lingurita ienibahar
  • 1/2 lingurita piper negru proaspat macinat
  • 1/4 lingurita sare
  • 1/4 ceasca plus 2 linguri de zahar granulat
  • 1 lingurita de gelatina (fara arome)
  • 1 lingura de apa rece
  • 115g crema de branza, la temperatura camerei
  • 1/2 lingurita scortisoara
  • 340g smantana
  • 1/2 ceasca zahar pudra
  • 115g unt nesarat
  • Doua bete de scortisoara
  • 8 cuisoare intregi
  • 2 linguri de rom inchis
  • 2 linguri cidru de mere
  • zahar pudra, pentru ornat
  • nuci pecan prajite, uscate si merisoare uscate, pentru ornat

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 162°C. Intinde o foaie de copt intr-o tava de cca 30 pe 43 cm. Intr-un castron mare, folosind un mixer electric, bate galbenusurile aproximativ 2 minute. Se adauga melasa, 1/4 ceasca de zahar brun si ghimbirul proaspat. Intr-un bol mediu, amesteca faina cu praful de copt, ghimbirul macinat, ienibaharul, piperul negru si sarea. Incorporeaza ingredientele uscate in amestecul de galbenus pana la omogenizare.
Intr-un castron curat, folosind paletele de mixer curate, bate albusul de ou spuma. Treptat, se adauga 1/4 cana de zahar granulat si se bate pana amestecul este ferm si lucios. Incorporeaza usooooor albusurile de ou in aluat. Se intinde aluatul in tava cu foaia de copt, intr-un strat uniform. Se da la cuptor timp de aproximativ 15 minute, pana csnd se rumeneste usor si este ferm la atingere. Se transfera pe un raft de sarma si lasa sa se raceasca timp de 10 minute.
Se presara peste blat 2 linguri de zahar granulat. Apoi se scoate cu atentie pe un prosop de bucatarie curat. Se elimina cu grija si foaia de copt. Se acopera lejer cu un prosop de bucatarie curat si se lasa la racit complet.
Intr-un bol mic se presara gelatina peste apa rece; se lasa sa stea pana se inmoaie, aproximativ 5 minute. Apoi se incalzeste pana cand gelatina este topita, aproximativ 10 secunde (conform instructiunilor de pe pachet). Intr-un castron curat, bate crema de branza cu scortisoara si gelatina topita pana la omogenizare. Intr-un alt castron, se freaca smantana ptr frisca cu zaharul pudra (pana se intareste), apoi se incorporeaza in compozitia de crema de branza.
Se intinde umplutura uniform pe intreaga suprafata a blatului. Incepand de la un capat scurt, ruleaza usor blatul. Se infasoara apoi cu grija in folie de plastic alimentara se se baga la frigider pana se intareste, cel putin 3 ore.
Intr-o cratita mica, se topeste untul. Se adauga 1/3 ceasca de zahar brun (ramas) si se aduce la fierbere, amestecand constant. Se adauga batoanele de scortisoara si cuisoarele. Adauga romul si cidrul, apoi opreste focul. Se laca la macerat timp de 1 ora, iar la final se arunca betele de scortisoara si cuisoarele.
Despacheteaza rulada din folia de plastic si transfer-o pe o tava; prafuieste-o usor cu zahar pudra. Se taie in felii si se aduce la temperatura camerei. Se decoreaza cu nuci pecan si merisoare uscate si se serveste cu sosul de unt si rom.
Rulada poate fi lasata la frigider peste noapte. Sosul poate fi lasat la frigider chiar si 3 zile; doar ca trebuie reincalzit usor inainte de servire.

Cheesecake de ciocolata si portocale

Ingrediente blat:

  • 200g biscuiti digestivi cu cacao, sfaramati
  • 75g unt
  • putin extra unt, topit

Ingrediente umplutura:

  • 4 oua mari
  • 2 gălbenusuri de ou mare
  • 560g crema de branza grasa
  • 150ml smantana pentru frisca
  • 140g zahar pudra
  • coaja de portocale rasa fin
  • 4 linguri lichior de portocale

Pentru topping:

  • 50g ciocolata cu lapte si portocale, rasa
  • 50g ciocolata cu lapte de migdale, rasa

Mod de preparare:

Unge cu unt o tava de tort de 20cm si aseaza pe laterale hartie de pergament. Pentru a face baza, pune biscuitii si untul intr-un procesor de alimente, pulseaza pana devien un pesmet fin, apoi intinde amestecul in tava, intr-un strat uniform. Se lasa la congelator timp de 30 min.
Se încălzește cuptorul la 180°C. Pentru a face umplutura, mixeaza bine ouale si galbenusurile. Adauga apoi crema de branza, smantana, zaharul, coaja de portocala si lichiorul de portocale. Se toarna amestecul peste blatul de biscuiti.
Se pune tava in cuptorul incins pentru cca o ora si 15 minute, sau pana ce se rumeneste frumos.
Dupa ce se scoate din cuptor, se presara ciocolata rasa. Se lasa sa se raceasca bine, apoi se poate scoate din tava si se lasa la racit la frigider peste noapte.

Souffle de portocale

Ingrediente:

  • 4 oua la temperatura camerei
  • un varf de sare
  • 90g unt moale
  • 150g zahar pudra
  • coaja rasa de la o portocala
  • 60g faina
  • 225ml suc de portocale proaspat stors
  • 225ml lapte la temperatura camerei
  • inghetata de vanilie si zahar pudra

Mod de preparare:

Incalziti cuptorul la 190°C si ungeti 6 canite speciale pentru souffle (de 250ml fiecare) cu unt.

Se separa ouale, si se bat albusurile spuma cu un varf de sare.

Amesteca untul cu zaharul, coaja de portocala si galbenusurile pe rand, apoi treptat faina, pana la omogenizare. Incorporati sucul de portocale apoi treptat laptele. Amestecul nu va arata foarte cremos – nu va faceti griji.

Se toarna amestecul de galbenus peste albusurile spuma si se incorporeaza cu miscari circulare – nu se amesteca prea mult.

Impartiti amestecul in mod egal intre cele 6 canite deja pregatite, puneti-le intr-o tava si apoi turnati apa fierbinte in tava pana la jumatatea lor. Se lasa in cuptorul incins cca 40 de minute, sau pana cand au crescut frumos si s-au rumenit.

Se servesc pudrate cu zahar si o lingura de inghetata de vanilie.

        

Cocktail cu chilli

Servire: 2 pahare

Ingrediente:

  • sare de ardei iute (reteta mai jos)
  • 4 shot-uri vodka cu chilli (reteta mai jos)
  • un buchetel mic de menta, doar frunzele
  • 2 linguri de zahar pudra
  • 3 limete, taiate in sferturi
  • cativa pumni de gheata zdrobita

Mod de preparare:

Pentru sarea de ardei iute: trebuie doar sa amesteci intr-un blender 250g sare de mare grunjoasa cu 4 ardei iuti.

Pentru vodca cu chilli: se taie marunt 2 ardei iuti mai maricei si se amesteca cu 1 litru de vodka; amestecul se lasa cca 5 ore la macerat, dupa care se strecoara inapoi in sticla si se poate folosi.

Pentru cocktail: se pune sarea iute într-un strat subtire pe o farfurie. Amesteca si taseaza bine intr-o cana adanca vodka, frunzele de menta, zaharul si limetele (pastrand o bucatica intreaga). Poti utiliza de asemenea capatul unui sucitor – este mai usor de pisat. Utilizand limeta ramasa, uda marginile paharului si apoi aseaza-le pe fiecare cu gura in sare pentru a acoperi marginile udate. Umple fiecare pahar pe jumatate cu gheata, apoi toarna amestecul.

Wassail Punch

Ingrediente:

  • 6 cesti cidru de mere
  • 1 ceasca suc de portocale
  • 4 batoane de scortisoara, plus suplimentar pentru garnitura
  • 6-8 stelute de anason intregi, plus suplimentar pentru garnitura
  • 1 lingura de zahar
  • un varf de cutit de ienibahar
  • sucul de la o lamaie
  • Bourbon sau whisky (optional, dar foarte recomandat!)

Mod de preparare:

Intr-un vas mare (cu exceptia alcoolului), adu toate ingredientele la punctul de fierbere, la foc mic, si lasa sa fiarba timp 1 ora – 1 1/2. Serviti cald, cu bourbon / whisky, daca se doreste. Se decoreaza cu betisoare de scortisoara si stelute de anason.

 

SUPEREVA.RO va ureaza Sarbatori Fericite si Pofta Buna !!!

 

meniu,2016,2017,retete,craciun,sarbatori de iarna,mancare,porc,curcan,garnitura,aperitiv,desert,bauturi,anul nou
Comantarii (0)
Adauga comentariu