A mai trecut un an…si asteptam cu drag si dor fulgii de zapada care se pare
ca vor intarzia destul de mult in aceasta iarna. In orice caz, cu sau fara
zapada Craciunul se apropie cu pasi repezi si deja ne gandim ce vom pune pe
masa.
Dar inainte de asta va sugeram sa trageti cu
ochiul si la meniurile din anii trecuti:
Iata meniul pentru Aperitive: Fel principal: Desert: Bauturi: Cadouri comestibile pentru invitati: |
Si acum pe larg:
Crostini cu somon afumat
Ingrediente:
- un bulb proaspat de fenicul tocat marunt
- 1/4 ceasca ceapa verde tocata
- 1 lingura ulei de masline extravirgin
- 2 lingurite marar proaspat tocat
- 1 lingurita rasa coaja de lamaie
- 1 1/2 linguri suc proaspat de lamaie
- 1 lingurita piper negru proaspat macinat
- 340 grame somon afumat, taiat in fasii subtiri
- 48 felii subtiri de bagheta frantuzeasca, prajita (toasted)
- 1/2 ceasca crema de branza cu usturoi si ierburi (gasiti in comert)
- marar proaspat crengute (optional)
Mod de preparare:
Combinati primele 8 ingrediente, acoperiti si lasati la rece cel putin 1 ora.
Intindeti compozitia rece pe fiecare felie de paine prajita, asezati cate o
feliuta mica de somon si decorati cu o crenguta de marar.
Pancetta cu branza de capra si
pere
Ingrediente:
- 12 felii subtiri de Pancetta
- o para mare sau doua (sa fie de consistenta tare, pere Bartlett cu coaja
verde)
- 115 grame branza de capra maruntita
- piper proaspat macinat
- miere
- crengute proaspete de cimbru
Mod de preparare:
Aranjati feliile de Pancetta intr-un singur strat pe o folie de aluminiu
captusita cu o foaie de copt, si lasati-le in cuptorul incins aproximativ 8-10
minute, pana se rumenesc si devin aurii.
Scoateti cotorul de la para si taiati 12 felii egale; daca nu va ajunge o
singura para mai folositi una. Aranjati feliile pe un platou, peste ele puneti
pancetta, branza de capra si piper. Se stropeste cu miere chiar inainte de
servire. Garnisiti, dupa preferinta cu crengute de cimbru.
Miel cu ansoa si Servire: 6 portii Ingrediente: Marinati mielul: Tocati usturoiul cu ansoa si formati o pasta impreuna cu uleiul si |
Se fac cateva incizii in carne cu ajutorul unui cutit (mici buzunarase), apoi
frecati pasta (sosul) peste intreaga suprafata, impingand-ul in “buzunarele”
taiate. Se lasa la marinat cca 1 ora la temperatura camerei.
Preparare friptura de miel:
Incalziti cuptorul la 200°C. Presarati sare si piper peste mielul marinat si
lasati-l in cuptor dupa preferinta, unii doresc carnea mai bine facuta altii nu.
Dupa ce carnea e gata, se lasa 30 de minute apoi se poate taia pentru
servire.
Cotlet de porc cu bacon si sirop de
artar
Pentru saramura:
- 8 cesti de apa
- 1/3 ceasca sare cuser
- 2 linguri sirop de artar
- 1/2 lingurita piper negru zdrobit
- 2 crengute proaspete de salvie
- 1 catel de usturoi mare, strivit
- 2 foi de dafin
- 2kg cotlet de porc fara os
Pentru friptura:
- 3 catei de usturoi, tocati marunt
- 2 linguri de salvie proaspata tocata fin
- 3 linguri de sirop de artar
- 16 felii lungute de bacon
- 1 lingura otet de mere
- 1/2 lingurita amidon de porumb
- 1 lingurita de apa
Preparare saramura de porc:
Combina toate ingredientele intr-o cratita, cu exceptia cotletului, si
pune-le la foc mare amestecand usor pana ce sarea se dizolva. Amestecul se
toarna intr-o oala adanca fara capac si se lasa la racit la temperatura camerei
cca 2 ore. Apoi, se pune carnea de porc in saramura, asigurandu-va ca este
complet acoperita, se pune capac la oala si se lasa la rece 8-24 de ore.
Preparare friptura de porc:
Incalziti cuptorul la 175°C. Scurgeti carnea de saramura si asezati-o intr-o
tava. Amestecati impreuna usturoiul, salvia si 1 lingura de sirop apoi ungeti
carnea cu acest sos. Acum, “imbracati” cotletul in feliile de bacon, iar sub
carne este preferabil sa sezati cateva feliute de slanina sa nu se arda
cotletul.
Friptura de porc se lasa aproximativ 1h si un sfert la cuptor, apoi se unge
cu un amestec dintr-o lingura sirop si otet de mere. Se mai lasa aproximativ 10
min la o temperatura mai mica, apoi se scoate intr-o alta tava si se lasa 15
minute la racit, dupa care se poate taia felii pentru servire.
Pentru sos: strecurati sosul in care a fiert cotletul intr-o
tigaie, aduceti la fierbere la foc mic si adaugati pe rand amidonul de porumb si
apa. Se fierbe aproximativ 1 minut, iar la final se adauga si ultima lingura de
sirop de artar ramas. Serviti carnea de porc cu sos.
Semifreddo cu cirese si ciocolata
alba
Servire: 8 portii
Ingrediente:
- 250g cirese, fara samburi
- 4 galbenusuri
- 1 lingurita pasta de vanilie (din pastai)
- 1/3 ceasca de zahar pudra
- 1 1/2 ceasca smantana grasa
- 3 albusuri de ou
- 100 g ciocolata alba, fin tocata
- cirese proaspete fara samburi, ornamente de argint si nuca de cocos sub
forma de fulgi, pentru decor
Mod de preparare:
Ungeti cu unt o tava pentru checuri (adancime de 7,5 cm si 10.5cm x 25.5cm),
apoi acoperiti-o cu hartie de pergament.
Taiati ciresele in bucatele mici si asezati-le pe un prosop de hartie sa se
scurga de zeama.
Folosind un mixer electric, bateti galbenusul de ou cu vanilia si zaharul cca
2-3 minute sau pana cand se ingroasa si devine o compozitie cremoasa. Intr-un
alt castron bateti spuma albusurile.
Usor incorporati smantana, ciresele si ciocolata alba in amestecul de
galbenusuri. Apoi, cu grija incorporati si albusurile spuma.
Turnati compozitia rezultata in tava pregatita. Acoperiti-o cu folie de
plastic si lasati-o peste noapte in congelator.
Se scoate din congelator cu 5 minute inainte de servire, se aseaza pe un
platou si se decoreaza cu cirese, ornamente si nuca de cocos, dupa preferinte.
Rulada de ciocolata si cafea
Servire: 10-12 portii
Ingrediente blat de rulada:
- 6 oua separate
- 125g de zahar pudra
- 50g pudra de cacao, plus suplimentar
Ingrediente umplutura: Ingrediente glazura de cafea: |
Mod de preparare:
Incalziti cuptorul la 170 C. Bateti galbenusurile, zaharul si cacaoa pana se
transforma intr-un amestec cremos si pufos.
Intr-un castron mai mare bateti albusurile spuma, apoi cu grija
incorporati-le in amestecul de galbenusuri. Acesta se lasa in cuptorul incins
cca 20 de minute, pana cand observati ca a crescut si este elastic la
atingere.
Cerneti uniform peste o hartie de pergament (putin mai mare decat forma
blatului) 2 linguri pudra de cacao, apoi asezati blatul copt peste cacao, la
racit.
Pentru umplutura: amestecati bine smantana, cafeaua si
zaharul pudra pana devine o crema. Topiti usor untul intr-o tigaie mica,
adaugati zaharul si nucile, si mai lasati la foc mediu 5 minute amestecand
continuu.
Pentru asamblare: intindeti crema de cafea pe blatul copt si
apoi imprastiati uniform compozitia de nuci. Acum, cu ajutorul hartiei de
pergament aflat sub blat, rulati usor. Rulada rezultat se lasa la frigider sa se
intareasca.
Pentru glazura de cafea: se amesteca cafeaua instant cu
zaharul pudra si 1 lingura de apa rece. Se intinde in zig-zag peste rulada si se
decoreaza cu stelute.
Cocktail
Cosmopolit
Ingrediente:
- 35ml vodca
- 15ml lichior de portocale
- suc proaspat de limeta
- 25ml suc de merisoare
- feliute subtiri si lungi de coaja de portocala, pentru garnitura
Mod de preparare:
Puneti vodca, lichiorul de portocale, sucul de limeta si cel de merisoare
intr-un cocktail shaker si umpleti cu gheata. Se agita bine si apoi se strecoara
intr-un pahar de sticla sau pahare mici pentru Martini.
Pentru decor: tineti bucata de coaja de portocala deasupra paharului si cu
grija aprindeti o flacara. Este gata de servire.
Bloody
Mary
Ingrediente:
- 2 cuburi de gheata
- 85 ml vodka
- sucul de la ½ lamaie
- 6 picaturi de sos Worcestershire
- 3 picaturi de sos Tabasco
- 150ml suc de rosii
- un varf de sare si piper negru proaspat macinat
Mod de preparare:
Puneti gheata intr-un pahar inalt si turnati vodca. Adaugati sucul de lamaie,
sosul Worcestershire, sosul Tabasco si sucul de rosii. Se amesteca bine.
Dupa gust adaugati sare, piper si se serveste imediat.
Vin
fiert
Ingrediente:
- 1 sticla de vin rosu
- 60g zahar
- 1 betisor de scortisoara
- nucsoara rasa
- 1 portocala, injumatatita
- 1 frunza de dafin uscata
- 60ml golden gin (optional)
Mod de preparare:
Puneti vinul intr-o cratita impreuna cu portocala, zaharul, dafinul si
condimentele. Incalziti usor pana cand zaharul se dizolva. Dupa gust se mai
poate adauga zahar.
Se opreste focul imediat ce zaharul s-a topit si se amesteca ginul daca il
utilizati.
Strecurati in pahare rezistente la caldura si serviti imediat.
Si pentru ca invitatii sa aiba parte de o
atmosfera de Craciun mai speciala, va sugeram cateva cadouri preparate chiar de
dumneavoastra.
Prajiturele cu afine si ciocolata
alba
Ingrediente:
- 135g unt nesarat
- 80g de zahar pudra
- 80g zahar brun
- 1 ou
- ½ lingurita esenta de vanilie
- 190g faina
- ½ lingurita de sare
- ¼ lingurita de scortisoara
- ½ lingurita de bicarbonat de sodiu
- 100g afine uscate
- 60g ciocolata alba chips-uri (fulgi)
Mod de preparare:
Se incalzeste cuptorul la 170°C si se pregatesc 2 tavi unse cu unt si foi de
pergament.
Folosind un mixer electric amestecati bine untul impreuna ambele tipuri de
zahar, apoi incorporati oul si esenta de vanilie.
Cerneti impreuna faina, sarea, scortisoara si bicarbonatul de sodiu, apoi
adaugati amestecul in compozitia de unt treptat, pana cand se formeaza un aluat.
La final incorporati afinele si ciocolata.
Rupe bucati de aluat (aproximativ 2 linguri ca marime) si rulati-l in bilute
pe care le asezati in tava deja pregatita (cu spatiu intre ele deoarece se
intind in timpul coacerii) si presati foarte putin.
Se lasa in cuptorul incins cca 15-20 minute sau pana cand prind o culoare
frumoasa aurie. Cand sunt gata se lasa la racit 10 minute, apoi se pot impacheta
frumos si sunt gata.
Prajiturica cu zmeura
Pentru amestecul alb: |
Pentru amestecul de zmeura:
- 50g zmeura proaspata
- 50g mascarpone
- 250g zahar pudra
- 200g de nuca de cocos deshidratata
Mod de preparare:
Pregatiti o tava cu unt si hartie de pergament.
Pentru amestecul alb: amestecati jumatate din cantitatea de zahar cu
mascarpone pana cand aveti o pasta moale. Se incorporeaza nuca de cocos si
restul de zahar, se amesteca bine, apoi se toarna in tava pregatita formand un
strat egal.
Pentru amestecul de zmeura: striviti zmeura, amestecati-o cu mascarpone si
jumatate din cantitatea de zahar pana se omogenizeaza. Puteti elimina semintele
de zmeura printr-o sita daca nu va plac (dar la inceput cand le striviti). Apoi
incorporati nuca de cocos si restul de zahar. Intindeti amestecul in tava peste
cel alb, intr-un strat egal presand usor.
Acoperiti tava si lsati-o peste noapte undeva la racit. In ziua urmatoare se
taie in bucati si se poate pregati in cutiute.
Sfat: Daca compozitia este un pic prea moale atunci cand
amestecati, incercati sa mai adaugati un pic mai mult zahar si nuca de
cocos.
SUPEREVA.RO va ureaza
Sarbatori Fericite si Pofta Buna
!!!
Va recomandam sa mai cititi si:
Craciun
anxietate
Craciun?
Craciun
Craciun
Despre Craciun si Sarbatorile de
iarna
- Cadouri de Craciun pentru o viata
intreaga!
- Sfantul Andrei – Sarbatoare
romaneasca
- Povestea lui Mos Nicolae
- Vine iar Mos Craciun!
- Mos Nicolae are ochi de copil
- Despre Craciun cu un inger
- Poezii de Craciun
- O pledoarie pentru colinde
- Primul Craciun al unei fete
mici
- Cine mai crede in Mos Craciun?
- Scrisori pentru Mos Craciun
- Bradul de Craciun (fiti
creativi)
- Unde locuieste cu adevarat Mos
Craciun?
- Mos Craciun cu plete dalbe vine
acasa
- 10 filme cu Mos Craciun
- Scrisori pentru Mos Nicolae
- Cum ne-a fermecat Mos Craciun in copilarie
Torturi cu ciocolata
Amarena
sarbatori
alba
ciocolata
Torturi cu fructe
branza
glazura
Torturi diverse
caramel