Dezbaterea asupra a ceea ce fac pentru corpul vostru bauturile acidulate tip “diet” se schimba in mod constant. Unii spun ca sunt legate de cancer si dementa, in timp ce altii spun ca va vor determina sa mancati mai mult zahar.
Dupa revizuirea dovezilor stiintifice disponibile privind indulcitorii artificiali – cum ar fi cei din bauturile acidulate, precum si granola, iaurt, etc. – au concluzionat ca nu exista dovezi ca indulcitorii artificiali contribuie la gestionarea greutatii, relateaza NPR.
Autorii au analizat studiile observationale si randomizate, si au constatat ca cei care consuma indulcitori artificiali in mod regulat au mai multe sanse de a dezvolta probleme de sanatate, desi acest lucru nu poate fi legat definitiv de indulcitori. Studiile observationale au urmarit peste 400.000 de persoane, in timp ce studiile randomizate au acoperit circa 1.000.
Meghan Azad, cercetator principal in cadrul proiectului, a declarat pentru NPR ca sunt interesati sa revizuiasca cercetarea disponibila din cauza numarului de americani care folosesc in mod obisnuit indulcitori, de multe ori deoarece considera ca sunt o alegere mai sanatoasa. Azad spune ca trebuie realizate mai multe cercetari, dar ca “exista o asociere potentiala cu sporirea in greutate dar si a diabetului zaharat”.
In ambele tipuri de incercari, este greu sa gasesti cauzele, deoarece dietele sunt diverse si oamenii de obicei consuma diferite alimente in viata reala, comparand cu perioada in care sunt monitorizati. Aceasta este o parte din motivul pentru care trebuie facute mai multe cercetari.
Intre timp, Azad ne sugereaza sa reducem la minimum dulciurile si sa nu mai folosim inlocuitori. Alegeti un iaurt simplu, cafea neagra si fructe sau apa plata cu lamaie, mai degraba decat sucuri, ceaiuri, etc..
Indulcitorii artificiali “se joaca” cu hormonii
Cand gustati alimentele dulci, chiar daca au zero calorii, corpul vostru inca elibereaza insulina ca si cum ar fi mancat zahar. Insulina conduce la cresterea nivelului de zaharu din sange, care sporeste pofta. Studiul Swithers a sugerat, de asemenea, ca indulcitorii artificiali impiedica organismul să produca GLP-1, un hormon care controleaza nivelul zaharului din sange si sentimentul de satietate. In combinatie, cei doi hormoni ar putea sa va faca sa va simtiti mai infometati si sa mancati mai mult.
Indulcitorii artificiali sunt modificati genetic
Acestia sunt inca o alta sursa de culturi modificate genetic in alimentele voastre. Indulcitorii artificiali, cum ar fi sucraloza, aspartamul, neotamul si eritritolul, pot fi facuti din porumb, soia sau sfecla de zahar. In Statele Unite, marea majoritate a celor trei culturi au fost modificate genetic pentru a rezista sau a produce pesticide daunatoare.
Indulcitorii artificiali polueaza apa
Indulcitorii artificiali sunt conceputi pentru a rezista la conditiile dure ale corpului, astfel incat sa nu se descompuna si sa adauge calorii. Pentru ca sunt atat de puternici, ei nu se descompun in mediul inconjurator atunci cand sunt expusi la lumina, oxigen si microbi. Intr-un studiu din 2009 publicat in revista Environmental Science & Technology, cercetatorii suedezi au detectat sucraloza si acesulfam K in apele reziduale tratate, inclusiv probele care au fost extrase dintr-o sursa municipala de alimentare cu apa. Acestia au remarcat, de asemenea, ca indulcitorii artificiali nu au degradat namolul de apa reziduala dupa o perioada de 7 ore. Cercetatorii canadieni au obtinut aceleasi rezultate 4 ani mai tarziu; Sucraloza si acesulfam au fost gasite in fiecare proba extrasa dintr-un rau care colecteaza apele uzate din 33 de instalatii de tratare diferite.
Mai cititi si: