Probabil sunteți conștienți că ar trebui să încercați să mâncați cât mai multe fructe și legume, pentru o sănătate bună. Dar ce se întâmplă dacă fructele tale preferate nu sunt în sezon, sau legumele de pe lista ta de cumpărături nu vor fi consumate imediat?
Produsele înghețate înseamnă că vă puteți bucura de fructele de pădure sau de piersicile preferate în timpul iernii. De fapt, cercetările au relevat că fructele și legumele congelate pot avea la fel de multe vitamine – și uneori mai multe – în comparație cu cele proaspete.
„În ceea ce privește modul în care oamenii au ales conservarea alimentelor, congelarea este cea mai bună metodă pentru conservarea nutrienților”, a declarat autorul studiului Ali Bouzari, care este un om de știință culinar și autor al „Ingredient: Unveiling the Essential Elements of Food”. „Dacă nu îți poți permite să trăiești cu alimente proaspete sau să locuiești într-o zonă unde le poți cultiva, este important ca oamenii să știe că înghețarea produselor este o alternativă viabilă”.
În afară de păstrarea vitaminelor, congelarea este cea mai bună modalitate de a păstra compușii vegetali benefici care ajută la protejarea împotriva bolilor, a explicat Mary Ann Lila, directorul Institutului pentru Sănătate Umană din cadrul Universității de Stat din Carolina de Nord.
Produsele congelate sunt o alegere deosebit de importantă dacă nu veți mânca fructele și legumele într-o zi sau două, a explicat Gene Lester, fiziolog de plante și lider al programului național pentru Departamentul Agriculturii din SUA, unde supraveghează toate animalele post-recoltare și cercetarea alimentelor vegetale.
Fructele înghețate „sunt culese exact în momentul în care au ajuns la maturitate și apoi congelate individual rapid și ambalate în atmosferă de azot”, a spus Lester. Expunerea fructelor și legumelor la azot ajută la păstrarea nutrienților, pe care oxigenul îi degradează.
Legumele destinate înghețării comerciale sunt, de asemenea, culese în momentul în care au ajuns la maturitate maximă, dar spre deosebire de fructe, sunt blanșate (procedeul obligatoriu de opărire și răcire) înainte de îngheț, unde sunt expuse la temperaturi ridicate ale apei, ceea ce distruge enzimele care provoacă decolorarea și pierderea aromei.
“Blanșarea păstrează culorile strălucitoare odată ce au fost înghețate și depozitate – altfel pot adopta un aspect cenușiu sau maroniu”, a spus Lester. Blanșarea modifică, de asemenea, structura fibrei, făcând legumele mai moi, mai puțin crocante și mai ușor de mestecat.
Dar prin blanșare puteți pierde până la 50% din vitamina C, care este sensibilă la căldură, a explicat Lester.
Vestea bună este că, la fel ca si fructele, legumele destinate a fi congelate sunt de obicei culese la maturitatea maximă, când sunt cel mai bogate în nutrienți, în comparație cu produsele destinate a fi vândute proaspete, care sunt culese la un nivel mai puțin matur, mai puțin nutritiv pentru a putea dura mai mult în timpul transportului și depozitării. Cu alte cuvinte, legumele congelate au un avantaj nutrițional, care ajută la compensarea pierderilor de nutrienți în timpul blanșării.
“Atunci când comparați păstăile proaspete dintr-un magazin cu cele congelate, păstăile congelatele vor fi aproape întotdeauna mai ridicate în conținut de nutrienți, deoarece au fost culese în momentul în care au ajuns la maturitate maximă și apoi înghețate pentru a le păstra”, a declarat Mario G. Ferruzzi, profesor la Departamentul de științe alimentare, bioprocesare și nutriție la Universitatea de Stat din Carolina de Nord.
Legumele vândute în piață pot fi păstrate scurt timp în depozite frigorifice și disponibile pentru cumpărare a doua zi dimineața, potrivit Lester. În ceea ce privește ierarhia nutrițională, legumele coapte proaspete din fermă ar fi superioare celor înghețate din punct de vedere nutritiv – dar numai dacă sunt consumate într-o zi sau două. “După patru sau cinci sau șapte zile, este o ecuație complet diferită”, a spus Lester.
Ce trebuie să știm despre congelarea fructelor și legumelor?
- Pentru cea mai bună calitate nutrițională, alegeți legume congelate fără sosuri sau sare adăugată și fructe fără zahăr adăugat.
- Priviți gpunga și pipăiți conținutul. Fructele și legumele congelate trebuie să fie solide și tari, să nu fie moi sau umede. „Ar trebui să fiți capabili să simțiți bucăți individuale înghețate de fructe sau legume, nu un bloc solid, ceea ce indică un conținut dezghețat și re-congelate”, a spus Lester. Cristalele de gheață de pe pachet este un alt indiciu al dezghețului și re-congelării.
- Păstrați ușa congelatorului închisă. De fiecare dată când deschideți congelatorul, dezghețați produsul, deoarece este expus la temperatura camerei. Aceasta poate duce la pierderea compușilor fitoactivi sănătoși, a explicat Lila.
- Depozitați fructele și legumele în partea din spate a congelatorului, astfel încât să nu se dezghețe parțial atunci când deschideți ușa. „Păstrați partea din față pentru cuburile de gheață”, a spus Lila.
- Nu supraîncălziți produsele congelate. Dezghețarea fructelor la temperatura camerei este cea mai bună metodă de a reține compușii fitoactivi în fructe, a explicat Lila.
- Stoarceți o lămâie peste legumele congelate după încălzirea lor. Vitamina C din sucul de lămâie poate ajuta la înlocuirea celei pierdute în timpul blanșării. De asemenea, va face ca legumele să aibă un gustmai proaspăt, a explicat Lester.
Retete sanatoase pentru copii – pe care le puteti face in casa, cu usurinta:
Terci de ovaz
Briose din ovaz si mere
Pate vegetal cu alune
Desert crocant din ciocolata si ovaz
Placinta ciobanasului
Tortilla cu somon afumat
Pate de pastrav afumat
Biscuiti din ovaz si ciocolata
Burgeri din carne de pui
Compot de rubarba si cirese
Pulpe de pui glasate cu miere
Supa de dovleac
Salata de couscous
Budinca cu fructe
Amestec crocant de ovaz si mere / cititi mai multe retete sanatoase pentru copii aici.