Curele de detoxifiere: o inselatorie nedefinita

Nu exista o solutie rapida; ingrijirea sanatatii este un proces si un efort pe termen lung.

Curatarea corpului

De regula, dietele de detoxifiere sunt foarte restrictive. Alimentele se limiteaza la sucuri de fructe si legume sau alte bauturi aprobate. Master Cleanse, de exemplu, prescrie 6 pana la 12 pahare de limonada cu sirop de artar si piper de cayenne. Ingerat zilnic (fara alte alimente in plus pe tot parcursului detoxifierii), acest preparat presupune eliminarea tuturor toxinelor din corp si, potrivit creatorului sau, sprijina eliminarea oricarui tip de boala.

Pe scurt, dietele de detoxifiere se bazeaza pe premisa ca, corpul uman acumuleaza toxine si deseuri metabolice ca urmare a expunerii la pesticide, poluanti si aditivi alimentari.

Ce este o toxina?

Potrivit Bibliotecii Nationale de Medicina din S.U.A., “toxinele sunt substante create de plante si animale care sunt otravitoare pentru oameni. Toxinele includ, de asemenea, unele medicamente care sunt utile in doze mici, dar otravitoare in cantitati mari.” (Dupa cum vom vedea, orice substanta poate fi toxica, in functie de doza.) In vorbirea colocviala, “toxinele” se pot referi la otravuri provocate de om, gasite in mediul inconjurator, de obicei datorate poluarii.

In contextul dietelor de detoxifiere, totusi, o “toxina” este orice substanta considerata a fi toxica sau nociva, inclusiv metale grele, poluanti, pesticide, conservanti sau aditivi alimentari, cum ar fi colorarea alimentara, siropul de porumb cu fructoza inalta (HFCS ) si alte produse chimice sintetice.

Cu toate acestea, in timp ce respiram pesticide sau bem poluanti, ne distrugem sanatatea, acelasi lucru nu se poate spune despre toti aditivii si modificarile alimentare naturale. Mai degraba decat sa cadem prada ingrijorarii, sa vedem ce stiinta luminoasa se poate revarsa in acele zone gri ale nutritiei.

Toxinele si “otravurile” acopera o mare varietate de substante, insa substantele non-naturale nu sunt in mod automat nocive.

Determinarea toxicitatii

Contextul este crucial

Natural sau sintetic, orice substanta poate fi nociva, in functie de multi factori, cum ar fi speciile tinta. Cacaoa, de exemplu, poate fi consumata fara probleme de catre oameni, dar continutul ei de teobromina o face potential letala pentru caini. Acidul linoleic conjugat (CLA) cauzeaza ficatul gras la soareci, dar nu si la om. Acest lucru este important de retinut deoarece studiile pe animale sunt adesea citate pentru a “dovedi” ca o substanta este daunatoare oamenilor.

Dozajul este un alt factor de luat in considerare

Chiar si apa va poate ucide daca beti prea mult intr-un timp prea scurt, deoarece scade concentratia de electroliti necesari pentru functionarea muschilor (inclusiv a inimii). De asemenea, acei electroliti de care inima are nevoie sa continue sa bata nu sunt intotdeauna prietenii tai. In Statele Unite, doza zilnica recomandata (ADR) pentru adulti este de 4,7 grame. Atunci cand o cantitate atat de mare de potasiu este consumat prin alimentatie, este digerat ore intregi, ceea ce nu il face numai sigur, ci si sanatos. Cu toate acestea, doar un gram de potasiu pur, luat pe stomacul gol, cu sau fara apa, poate avea efecte negative asupra sanatatii, motiv pentru care multivitaminele si bauturile sportive sunt limitate la 99 miligrame (0,099 grame).

Dar cu siguranta unele substante sunt intotdeauna rele pentru tine?

Tutunul, de exemplu, sau alcoolul? Raspunsul este da. Pentru tutun. Dar alcoolul nu este un rau nemeritat. In timp ce consumul excesiv poate duce la ciroza si un risc crescut de cancer, cantitatile mici pot oferi beneficii modeste pentru sanatate (unele protectii impotriva bolii coronariene).

Atunci cum ramane cu acest diavol modern, cu siropul de porumb cu fructoza (HFCS)?

Fiind sintetic, acest compus se aseamana cu zaharul in compozitie si probabil nu iti va face rau. O bautura sportiva dupa un antrenament intens sau un desert ocazional este ok, dar daca este consumat suficient HFCS sau zaharuri pentru a genera un excedent caloric, este posibil sa aveti probleme de sanatate si sa castigati in greutate.

Unele substante se pot acumula in tesuturile organismului, ceea ce duce in timp la probleme grave de sanatate

Acest lucru este valabil, in special, pentru metalele grele. Deoarece pestele poate contine mercur (un metal greu cu un timp de injumatatire plasmatica la om de aproximativ 50 de zile), unii oameni l-au exclus din dieta lor, privandu-se astfel de acizii grasi omega-3 sanatosi. Tinand cont de faptul ca doza ridicata provoaca otrava, cu toate acestea, ati putea decide sa mancati mai rar peste, sa modificati tipul de peste pe care il consumati sau sa va concentrati pe alegerea pestilor cu un continut mai mic de mercur.

Reziduurile de pesticide din alimente reprezinta o alta preocupare comuna

Cu toate acestea, Programul de date privind pesticidele (PDP) al Departamentului Agriculturii al Statelor Unite (USDA), a constatat in mod constant, ca marea majoritate a alimentelor de pe piata contin reziduuri sub limitele tolerate stabilite de Agentia pentru Protectia Mediului (EPA). In plus, clatirea, curatarea cojilor cand este posibil si gatitul pot reduce cantitatea de pesticide ramasa in alimente.

Numirea unui compus toxic in afara contextului este prea simplista. Alti factori, mai ales dozele, determina daca o substanta, fie ea sintetica sau naturala, reprezinta o amenintare la adresa sanatatii.

Are corpul nevoie de curatare/detoxifiere?

Chiar daca o substanta este intr-adevar nociva, o detoxifiere/curatare nu va ajuta. Toxicitatea acuta ar constitui probabil o urgenta medicala, in timp ce toxicitatea cronica este cel mai bine abordata de catre un organism bine hranit – nu unul slabit de o dieta cu limonada infuzata cu piper. Ficatul, rinichii, plamanii si alte cateva organe, lucreaza in permanenta pentru a elimina substantele nocive si pentru a elimina produsele metabolice. Ele nu au nevoie de ajutor cu o dieta mizerabila.

Deci, nu optati pentru o limonada cu infuzie de piper. Dar cum ramane cu produsele comerciale? Din pacate, o ancheta efectuata in 2009 a constatat ca nici macar o singura companie din spatele a 15 suplimente de detoxifiere, nu ar putea furniza orice forma de dovezi pentru eficacitatea (sau siguranta) lor. Mai rau, companiile nu au putut nici macar sa denumeasca toxinele vizate de produsele lor sau pur si simplu sa cada de acord asupra unei definitii pentru cuvantul “detox”.

Faptul ca nici o companie nu poate denumi toxina tinta a produsului lor, dezvaluie doar cat de putin efect de curatare au aceste produse. Pentru a determina stiintific eficacitatea unui tratament, cercetatorii trebuie sa identifice mai intai toxina, astfel incat sa se masoare cu precizie acumularea in organism. Numai atunci pot investiga efectele diferitilor compusi si, daca gasesc unul care afecteaza toxina, sa exploreze o ipoteza cu privire la modul de actiune al acesteia.

De exemplu, oamenii de stiinta care studiaza efectele pesticidelor organoclorurate, care se acumuleaza in mamifere, nu numai ca stiu si cunosc numele toxinei pe care o cerceteaza, ci au si determinat ca acumularea sa poate fi limitata de Orlistat, un medicament impotriva obezitatii.

Organismul uman acumuleaza niveluri scazute de elemente nocive, cum ar fi metale grele sau anumite substante solubile in grasimi, dar dispune de mecanisme de eliminare a acestora in timp. Chiar si otravirea cu metale grele este rara si este apoi tratata cu agenti de chelare, nu cu diete sau produse pentru detoxifiere.

Ce are stiinta de spus

Studiile privind curatarile/detoxifierile sunt rare si, potrivit unei revizuiri recente, nu sunt foarte convingatoare, deoarece sufera de “dimensiuni mici ale esantioanelor, prelevarea probelor, lipsa grupurilor de control, dependenta de raportul de sine si masuratorile calitative, mai degraba decat cantitative”. Cu toate acestea, in ciuda lipsei de dovezi pentru a-si sustine efectele, dietele de detoxifiere si curatarile comerciale raman populare, partial deoarece multe rapoarte anecdotice par sa sprijine eficacitatea acestora in ceea ce priveste pierderea in greutate si sanatatea generala.

Explicarea beneficiilor pentru curatarea anecdotica

De ce aceste detoxifieri/curatati ale organismului se raspandesc prin viu grai, in ciuda faptului ca nu exista beneficii dovedite? Unul dintre raspunsuri este: pierderea rapida in greutate. Care ar putea fi minunat … daca pierderea in greutate inseamna intotdeauna pierderea grasimii.

Pentru a stoca un gram de glicogen in ficat si muschi, corpul foloseste 3 grame de apa. Glicogenul se epuizeaza usor in 24-48 de ore, daca organismul nu primeste suficienti carbohidrati, ceea ce duce la o pierdere in greutate de cateva kilograme. Odata ce un program regulat de alimentatie este reluat, totusi, glicogenul si apa revin in graba.

Cu toate acestea, pierderea in greutate temporara determina multi oameni sa atribuie curei urmate beneficii pentru sanatate. In plus, majoritatea oamenilor mananca prost, iar dietele de detoxifiere se rotesc de obicei in jurul legumelor si fructelor. Prin urmare, pentru majoritatea, o dieta de detoxifiere inseamna consumarea unui numar mic de calorii, dar, in mod paradoxal, mai multe vitamine si alte micronutrienti valorosi. In acest caz, dieta este intr-adevar benefica, dar nu atat de mult pe cat ar valora o alimentatie sanatoasa constanta.

Deci, in loc sa faceti o “curatare de primavara”, va concentrati asupra obiceiurilor de sanatate pe care le puteti sustine, cum ar fi consumul alimentar nutritiv zilnic. Proteinele bogate, legumele cu frunze si alimentele pline de vitamine nu sunt doar mai gustoase decat o curatare, ci si mai bune pentru corp.

Economisiti-va banii

Persoanele ce consuma o alimentatie sanatoasa si echilibrata, care consta in principal din alimente intregi cu procesare minima, nu trebuie sa evite complet anumite alimente sau restaurante. Dar cu siguranta, nu trebuie sa urmeze cure de detoxifiere. Permiteti sistemului dvs. de detoxifiere natural sa se ocupe de “toxine”.

Va recomandam sa mai cititi si:

alimentatieapacuracuratatedetoxdetoxifieredietaficatmancareorganismotravarinichisanatatetoxictoxine
Comantarii (0)
Adauga comentariu