Cum sa alegem culorile care se asorteaza frumos cu mobilierul si pardoseala din lemn

Utilizeaza aceste sfaturi pentru a gasi cele mai bune culori si finisaje de vopsea pentru a completa mobilierul din lemn din caminul tau!

Tonurile lemnului apar pe multe elemente din interiorul caselor noastre, inclusiv mobilier, pardoseala, dulapuri si finisaje. Petele si finisajele pot varia de la blond deschis la mahon inchis, iar aceste nuante neutre joaca un rol important in schema de culori generala a unei camere. Culorile vopselei si alte accesorii din spatiu, cum ar fi mobilierul tapitat si decorul peretilor, ar trebui sa “lucreze” impreuna pentru a evidentia si a spori frumusetea lemnului. Consulta ghidul nostru pentru a alege cele mai bune culori pentru tonurile lemnului si a crea o paleta care sa prezinte aspectul natural al lemnului.

1. Ia in considerare tonurile de culoare ale lemnului

Fiecare tip de lemn are o culoare caracteristica si un model, iar culoarea poate fi, de asemenea, modificata. Producatorii de mobila au folosit lacurile de secole, atat pentru a spori aspectul lemnului, cat si pentru a-i schimba culoarea. De-a lungul timpului, mobilierul din lemn ar putea dobandi, de asemenea, o patina bogata care confera adancimea si complexitatea suprafetei. Lemnul si furnirurile mai noi de multe ori nu au aceasta capacitate, dar au totusi un ton general de culoare care poate fi galben, portocaliu, rosu-maroniu, maro albastrui sau maro inchis.

Pentru a alege culorile peretilor sau tesaturile care vor imbunatati piesele din lemn, ia in considerare nuantele dominante ale finisajului pentru a ghida selectiile. De asemenea, ar trebui sa te gandesti daca preferi drama unei scheme de culori cu un contrast ridicat sau bogatia perechilor cu un contrast redus. Si nu iti fa griji in legatura cu toate piesele de lemn dintr-o camera; aspectul adunat de-a lungul timpului al tipurilor de lemn mixte este perfect pentru spatiile cu o atmosfera relaxanta si reconfortanta.

2. Foloseste contrastul pentru a atrage atentia

O diferenta puternica intre culorile si tonurile de lemn dintr-o camera poate face ca mobilierul sau pardoseala sa arate si mai distinct. Finisajele intunecate, cum ar fi mahon, nuc sau cires, se evidentiaza in relief ascutit impotriva culorilor deschise, cum ar fi un verde pal sau albastru. In acelasi mod, lemnul deschis apare cu indrazneala impotriva culorii intunecate sau puternice de pe pereti.

Contrastul atrage mai multa atentie asupra mobilierului, un plus daca ai o piesa de mobilier fina pe care vrei sa te concentrezi. Daca ai mult mobilier intunecat intr-o camera deschisa la culoare, totusi, spatiul s-ar putea simti mai aglomerat decat ar fi daca mobilierul ar fi amestecat. Pastreaza aranjamentele de mobilier ordonate si rationalizate pentru a compensa impresia de aglomerare. Pentru a obtine un contrast ridicat cu finisaje de ton mediu, pastreaza culoarea peretelui fina si usoara, creand o diferenta cat mai mare posibila intre valorile culorii lemnului si ale peretelui.

De asemenea, poti utiliza culorile in finisajul mobilierului ca reper pentru culorile peretilor. Daca culoarea dominanta a lemnului pare sa fie rosie, de exemplu, atunci un fundal verde va spori si va intensifica nuanta lemnului. Galbenul-auriu arata frumos impotriva unui rosu cald,de exemplu. Lemnul cu patina care ofera profunzime si complexitate, combina adesea mai multe tonuri, ceea ce inseamna ca poate arata bine impotriva unei varietati de culori deschise sau intunecate.

3. Subtilitatea este secretul

Asocierea nuantelor de intensitate sau valoare egala creeaza un contrast scazut. Acest lucru nu inseamna neaparat ca mobilierul se estompeaza in fundal. De exemplu, cand pui un cufar de mahon inchis sau o masa de abanos langa un perete rosu sau albastru-verde, creezi un echilibru dinamic intre doua nuante de rezistenta egala. Valoarea culorii lemnului este egala cu cea a peretelui.

Culorile neutre calde, cum ar fi taupe sau khaki, scot in evidenta notele bogate ale mobilierului maro. Mobilierul apare frumos, dar efectul este discret, producand un alt fel de drama fata de cea creata prin contrast ridicat.

4. Alege culori complementare

Preferintele de culoare sunt in intregime personale, dar atunci cand alegi culorile de fundal pentru mobilier, s-ar putea sa descoperi ca unele fac o treaba mai buna decat altele, aducand in evidenta frumusetea naturala a lemnului. Ia in considerare aceste combinatii de lemn si culori care se completeaza frumos:

Lemn de pin + verde: căldura pinului cu ton de miere arată bine pe un verde mediu. Această nuanță poate scoate în evidență tonurile galbene din lemn și le poate echilibra cu un contrast rece. Un gri-verde pal este o altă alegere atractivă, discretă, pentru a se asocia cu tonurile deschise ale mobilierului din lemn.

Lemn de nuanta portocalie + albastru: întrucât aceste culori sunt opuse, albastrul strălucitor și intens va evidenția tonurile portocalii din lemn. Acest aspect cu contrast ridicat este minunat pentru cei care iubesc o culoare indrazneata, dar ar putea fi prea intens pentru zone precum dormitoarele atunci cand vrei sa incurajezi relaxarea.

Lemnul natural + galben: nuantele insorite de galben scot in evidenta tonurile calde din lemn, creand un aspect casual, primitor. Aceasta culoare nu va imbunatati in mod activ lemnul cu contrast, dar variatiile subtile ale tonului functioneaza pentru a obtine un echilibru placut.

Citeste si:

Idei de organizarea pentru mamici dezorganizate
Cum scapam de purici: 10 remedii simple pe care trebuie sa le stii
Idei pentru amenajarea balconului de la bloc
O casa curata – idei practice pentru o viata lipsita de stresul curateniei
12 lucruri frumoase si utile pe care le poti face din tricouri vechi
Idei utile pentru organizarea holului de la intrare

 Comunitate, forumuri specializate de discutii

BINE AI VENIT! Noii veniti se pot prezenta aici, cei vechi sunt rugati sa ii indrume, in spiritul Comunitatii DC.

 Casa noastra, dulce casa: Decoratiuni, stiluri, perdele, planuri de casa, dulapuri, faiante, bidinele, galeti cu var :))

sursa: bhg.com (c) 2020

cum decoram casadecorul caseidesign camindesignul caseimobila lemn livingmobilier din lemnnuante pentru pereti
Comantarii (0)
Adauga comentariu