Exista multe semne si simptome diferite de sarcina, iar cele mai multe dintre ele imita sosirea iminenta a menstruatiei. Sangerarea, destul de ciudat, poate fi, de asemenea, un semn ca sunteti insarcinata si ne referim la aceasta ca la “sangerare de implantare”. Desi sangerarea de implantare nu este atat de obisnuita, este ceva despre care multe femei au preocupari. Aceasta poate, de asemenea, sa confunde datele la care moasa/medicul va poate oferi data estimata a nasterii, in functie de prima zi a ultimei menstruatii.
Când veti merge la medic/moasa, va va intreba cand a fost ultima perioada menstruala si, de asemenea, daca era “mai usoara” decat in mod obisnuit. Din aceasta informatie pot deduce daca aceasta a fost sau nu o sangerare de implantare.
Ce este implantarea?
Odata ce ovulul a fost fertilizat, atunci trebuie sa calatoreasca prin tubul uterin, in pantece, ca apoi sa se “implanteze” in mucoasa uterului. Aceasta etapa dureaza de obicei 7 zile de la fertilizare. Regula principala este ca ovulatia se produce in jurul a doua saptamani dupa prima zi a ultimei perioade, iar fertilizarea la 24-36 de ore dupa ovulatie.
Pentru a complica lucrurile mai mult, sperma poate supravietui timp de pana la sapte zile, deci ziua in care ati avut relatii sexuale poate sa nu fie data la care ati conceput. Sperma poate astepta cu usurinta pana la o saptamana in trompa uterina pentru un ovul, care, in contrast, de obicei va trai doar 24-36 de ore. Data conceptiei are legatura cu momentul in care corpul a eliberat ovulul.
Ca si in cazul naturii, trupurile noastre nu par sa urmeze manualul cu instructiuni si unele dintre noi ar putea sa elibereze ovulele inainte sau dupa ziua 14. Fara a sti cand a fost eliberat ovulul, este dificil de a stabili sarcina cu exactitate, si din acest motiv folosim menstruatia si lungimea unui ciclul normal ca referinta pentru varsta sarcinii.
De exemplu, la un ciclu menstrual de 28 de zile vom avea asa:
Ziua 1: prima zi de menstruatie
Ziua 7 – 15: contact sexual
Ziua 14: ovulatia
Ziua 14-15: fertilizare
Ziua 21: Implantarea (cu posibila sangerare)
Ziua 28: Perioada determinata de testul de sarcina pozitiv si 4 saptamani de sarcina
Cum arata sangerarea de implantare?
Sangele este, de obicei, maro sau roz, si este diferit de sangele rosu inchis la culoare, asociat cu menstruatia, totusi, multe femei isi incep ciclul cu acest tip de pierdere de sange si daca nu se asteapta sa fie insarcinate pot sa confunde lucrurile. Majoritatea femeilor care au sangerari de implantare vor simti ca menstruatia a venit cam devreme, foarte usoara si utilizeaza cuvinte precum “pete”. Aceste “pete” pot tine timp de 2-4 zile la unele femei, iar pentru cele care nu se asteapta sa fie insarcinate, pot pur si simplu sa confunde sangerarea cu menstruatia.
Cat dureaza sangerarea de implantare?
Sangerarea de implantare dureaza, de regula, 1-2 zile, dar poate dura de la cateva ore la ctaeva zile.
Care este diferenta dintre sangerarea de implantare si menstruatie?
Este extrem de usor sa confunzi sangerarea de implantare cu o “perioada timpurie”, deoarece multe dintre simptomele pre-menstruale, cum ar fi crampe, balonare si modificari ale dispozitiei, sunt prezente si in timpul sarcinii. Diferenta dintre menstruatie si sangerarea de implantare este durata sangerarii, culoarea sangelui si greutatea fluxului sanguin. Menstruatia ar dura in mod normal 4-7 zile si va avea un flux constant de sange, de la intunecat pana la rosu. Sangerarea de implantare incepe, de obicei, avand o culoare maronie sau roz si are un flux usor.
Este sangerarea de implantare un semn de avort spontan?
Sangerarea de implantare nu este un semn ca exista ceva in neregula cu sarcina sau ca are legatura cu o eventuala pierdere a sarcinii. Daca credeti ca ati avut o perioada mai usoara decat menstruatia normala, este probabil o idee buna sa faceti un test de sarcina curand.
Factori de risc in sarcina
Stresul viitoarelor mamici creste riscul aparitiei ADHD la copii
Vaccinurile in timpul sarcinii: intre da si nu
Antidepresivele si sarcina
Infectiile urinare in timpul sarcinii
Sarcina si paracetamolul: riscul de autism al copilului
Probleme cu diabetul in timpul sarcinii
Prevenirea malformatiilor congenitale ale bebelusului: sfaturi importante
cititi pe larg: Factori de risc in sarcina
Aplicatia Odiseea Sarcinii, Sarcina ta: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Aplicatia ODISEEA SARCINII – SARCINA TA este necasara fiecarei gravidute care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa … de la maternitate.
Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI
Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute – care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului
Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii