Care este originea iepurasului de Paste?

Paștele este sărbătoarea creștină a învierii lui Iisus, dar ouăle de ciocolată și iepurașul care le aduce nu se găsesc nicăieri în scripturi…

Originile exacte ale iepurașului de Paște sunt pline de mister

O teorie, este că simbolul iepurelui provine din tradiția păgână, în special de la festivalul de la Eostre – o zeiță a fertilității al cărei simbol animal era un iepuraș. Iepurii, cunoscuți pentru reproducerea lor uimitoare, au simbolizat în mod tradițional fertilitatea.

Ouăle sunt, de asemenea, reprezentative pentru o nouă viață și se crede că decorarea ouălor pentru Paște datează din secolul al XIII-lea. Cu sute de ani în urmă, bisericile au făcut ca congregațiile lor să se abțină de la ouă în timpul Postului, permițându-le să fie consumate din nou de Paște. Conform History.com, în secolul al XIX-lea, înalta societate rusă a început să facă schimb de ouă decorate frumos – chiar și bijuterii încrustate – de Paște.

Dar cum a început iepurașul de Paște să aducă ouă?

Conform History.com, teoria cu cele mai multe dovezi este că purtătorul de bomboane cu urechi lungi a venit cu imigranții germani:

Conform unor surse, iepurașul de Paște a ajuns pentru prima dată în America în anii 1700 cu imigranții germani care s-au stabilit în Pennsylvania și și-au transportat cu ei tradiția numită „Osterhase” sau „Oschter Haws”. Copiii lor au făcut cuiburi în care această creatură își putea depune ouăle colorate. În cele din urmă, obișnuința s-a răspândit în SUA și “livrările” iepurelui ine dimineața de Paște s-au extins pentru a include ciocolată și alte tipuri de bomboane și cadouri, în timp ce coșurile decorate au înlocuit cuiburile. În plus, de multe ori, copiii lăsau morcovi pentru iepuraș, în caz că îi era foame.

Iepurașii nu sunt animalele asociate în mod tradițional cu Paștele. Unii identifică vacanța cu alte tipuri de animale, cum ar fi vulpile sau păsările – cucul.

În Evul Mediu, Joia Verde sau Mănioasă înainte de Paște erade obicei sfârșitul anului de afaceri și, prin urmare, fermierii trebuiau să își plătească datoriile proprietarilor de terenuri. Datorită postului din perioada Paștelui, aveau un surplus de ouă, așa că de multe ori plăteau aceste taxe cu ouă fierte și iepuri pe care-i prindeau/ucideau pe câmpurile lor.

Această combinație de iepuri și ouă a devenit astfel consacrată în mintea oamenilor.

Până în secolul al XVII-lea, părinții le spuneau copiilor că ouăle proven de la iepurașii de Paști. Dar vulpile și berzele erau, de asemenea, numite uneori drept creaturi mistice, în funcție de regiune. Până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, iepurașul devenise faimos.

Tradiția de a picta ouă pentru Paște este, de asemenea, destul de germană: Cel mai vechi ou decorat datează din secolul al IV-lea d.Hr., și a fost descoperit într-un sarcofag romano-germanic din apropierea Worms din Rhineland-Palatinate.

Mai cititi:

iepurasul de pastepovestea iepurasuluid e pastesarbatori pascale
Comantarii (0)
Adauga comentariu