Biscuiti traditionali olandezi cu ghimbir: Kruidnoten

În fiecare an, pe 5 decembrie, olandezii sărbătoresc Sinterklaas – este o sărbătoare națională, cu excepția oamenilor care trebuie să meargă la muncă. Sinterklaas este un om bătrân cu o barbă lungă albă și o pălărie roșie ciudată și aduce tuturor copiilor cadouri. Ajutorii săi sunt numiți Zwarte Piet și fac de fapt cea mai mare parte a muncii, cum ar fi coacerea și împărțirea acestor mici fursecuri condimentate numite kruidnoten, care se traduce literalmente prin „nuci condimentate”.

Condimentați cu ghimbir, scorțișoară, cardamom, cuișoare și nucșoară, cu un “hint” de melasă, originea acestor fursecuri tradiționale este legată în mod complex de istoria Olandei. Olandezii au controlat comerțul cu mirodenii cu Orientul în secolul al XVII-lea, făcând utilizarea condimentelor mai accesibilă oamenilor olandezi obișnuiți. Condimentele erau încă scumpe, motiv pentru care utilizarea lor a fost rezervată sărbătorilor.

Cum se traduce numele unui fursec olandez clasic precum kruidnoten? Am văzut folosindu-se „nuci de ghimbir”, dar este, de asemenea, numele unui fursec comercial care nu are același amestec de mirodenii. Oricum s-ar numi, trebuie să le încercați. Versiunea noastră de casă încercată este cu atât mai bună decât ceea ce puteți cumpăra într-un magazin – mai ales dacă sunteți suficient de îndrăzneți pentru a vă face propriul amestec de condimente, care este ridicol de ușor!

Ingrediente:

  • 200g făină cu agent de creștere
  • 100 g zahăr (donkerbruine basterdsuiker cum spun olandezii, sau zahăr pur din trestie, demerara)
  • 100g unt
  • 2 până la 3 lingurițe de lapte
  • 4 lingurițe condimente pentru plăcintă de dovleac (sau condiment preparat acasa din: 1 lingura scortisoara, 1/2 lingurita cuisoare, 1/2 lingurita nucsoara, 1/2 lingurita cardamom, 1/2 lingurita ghimbir)
  • 1/2 linguriță praf de copt
  • 1/2 portocală (suc, coajă rasă fin)

Preparare:

Într-un bol mare amestecați toate ingredientele și frământați bine. Puteți utiliza aici un mixer cu atașament pentru cârlig de aluat. Ar trebui să fii capabil să modelezi aluatul într-o bilă fără ca acesta să se lipească de mâini. Acoperiți aluatul cu folie de plastic și lasați-l deoparte timp de o oră astfel încât condimentele să își poată lucra magia.

Preîncălziți cuptorul la 175 C. Puneți o foaie de pergament intr-o tava.

Udați-vă mâinile și faceți mici bile de aproximativ 15 mm. Puneți bilele de aluat pe foaia de copt. Cu ajutorul degetului mare, apăsați ușor pe fiecare bilă pentru a le aplatiza ușor. Ungeți-le apoi cu albus de ou.

Fursecurile se coc aproximativ 20 de minute sau până când se umflă și prind o nuanță ușor mai închisă de maro. Se lasă apoi la răcit.

Știați?

Kruidnoten sunt adesea numite greșit pepernoten, care sunt, de fapt, niște fursecuri ușor masticabile.
Fursecurile Kruidnoten tradiționale rămân populare, dar se bucură de noi variații, cum ar fi kruidnoten cu trufe, acoperite cu ciocolată sau cu iaurt.

Mai cititi si:

biscuitidesert traditional olandezfursecuriiarnaKruidnotenMos Nicolaepepernotenreteta.desertsarbaotoriSinterklaaszwarte piet
Comantarii (0)
Adauga comentariu