In fiecare an mor in Europa in jur de 133.000 de persone – ca urmare a diabetului, 45,000 mor din cauza problemelor la inima si 6540 persoane mor de cancer – iata un grup de aproape 200,000 de persoane care mor datorita bauturioor carbogazoase dulci. Aceste date sunt facute public de catre Societatea Europeana a medicilor cardiologi
Iata deci date infricosatoare si reale despre consecintele asupra sanatatii pe care le au bauturile dulci carbogazoase – vorbim de Coca Cola, Pespi, Fanta, Mirinda, dar si toate variantele colorate si sifonate care inunta rafturile supermarketurilor din Romania.
In continuare, medicii cardiologi precizeaza ca la fel de periculoase sunt variantele light ale acestor bauturi.
Nivel ridicat de aciditate Medicii spun ca indiferent de compania producatoare, bauturile carbogazoase au un PH acid de 2.51, adica aproximativ acelaşi ca şi otetul, dar continutul de zahar mascheaza nivelul ridicat al aciditatii. PH-ul apei este 7. Din intregul sistem digestiv (de la gura pana la rect), numai stomacul rezista într-un mediu acid cu PH-ul 2.0. Inainte sa ajunga in stomac, bauturile carbogazoase trec prin celelalte organe ale sistemului digestiv, provocând astfel un mediu anormal de acid. Acidul fosforic din bauturile carbogazoase concureaza cu acidul clorhidric din stomac, afectand functiile acestuia, astfel, alimentele raman nedigerate si apar probleme precum: indigestia, gaze intestinale, balonarea.
Bauturile dulci acidulate – contnut ridicat de zahar si acid
Bauturile acidulate dulci sunt din start nocive datorita continutului mare de zahar si acid, precum si al extractelor sintetice de fructe. In „Ghidul de Dietetica”, Dr. Emile-Gaston Peeters face o serie de comentarii asupra acestui tip de bauturi:
„La ora actuala, bauturile ‘pe baza de cola’ prezente pe piata europeana contin circa 100 mg de cofeina si 500 mg de acid fosforic pe litru. Cofeina are proprietati excitante. Acidul fosforic este un acidifiant intens, iar marea lui concentratie de fosfor risca sa dezechilibreze raportul calciu/fosfor din alimentatie, cu un grav pericol de deficit in privinta fixarii calciului in oase. Concluzia este simpla: aceste bauturi trebuie sa fie categoric interzise copiilor si adolescentilor. Ele nu sunt binefacatoare pentru nimeni”.
Nutritionistul Michel Montignac adauga si el: „Indiferent daca este vorba de copii sau de dumneavoastra, recomandarea mea ferma este aceeasi: fara limonada, fara bauturi acidulate, fara cola!”
Mai cititi:
Ce se intampla cu corpul tau la 24 de ore dupa ce ai baut Red Bull?
Topul aditivilor alimentari de evitat
Cele mai rele 10 surse de aspartam