5 cai de a va imbunatati relatia cu partenerul
1. Mici gesturi cu efecte mari
Poate credeti ca o relatie este facuta din gesturile mari, memorabile, din marile certuri, din serile romantice petrecute in timpul vacantei exotice. Insa va puteti consolida relatia imens de mult cu un pic de atentie fata de detalii (ceea ce poate ajuta la evitarea aparitiei marilor probleme).
Iata ce puteti incerca:
- Faceti in fiecare zi ceva pozitiv pentru a "depozita" un sentiment placut in relatia pe care o aveti. Un cuvant pe un servetel, un pupic pe obraz, o mana de ajutor la proiectul celuilalt. (A propos, faptul ca va simtiti bine in propria piele este un mare cadou pe care i-l puteti face cuiva pe care il iubiti.)
- Dati-va intalnire. Pe masura ce inaintam in varsta, mai ales pe masura ce apar si cresc copii sau in vietile noastre se desfasoara mai multe proiecte si chiar mai multe joburi, este tot mai greu sa ne facem timp pentru alesul inimii. Planificati-va sa petreceti timp impreuna doar in doi, doar spre propria placere. Mancati impreuna cand este posibil, iesiti la o plimbare, tineti-va de mana, sau pur si simplu stati pe canapea impreuna in timp ce copiii se joaca in alta camera.
- Faceti-va zilnic complimente. Niciodata nu sunteti prea ocupati ca sa va faceti complimente. O replica de genul "ce bine iti sta parul, iubito" spusa la momentul potrivit va poate impiedica sa considerati relatia cu celalalt ca pe ceva de la sine inteles.
- Reflectati. Amintiti-va cum era partenerul de viata atunci cand ati inceput sa iesiti impreuna. Concentrati-va asupra caracteristicilor sale unice care v-au atras de la inceput unul fata de celalalt.
2. Fiti imprevizibili
Puteti denumi trei lucruri care i-ar face placere partenerului in acest moment? Da? Atunci faceti unul dintre ele. Chiar acum (fiti fara griji, articolul acesta va fi tot aici cand reveniti). Nu uitati, surpriza nu consta neaparat in ceea ce faceti, fie ca planificati o iesire in oras sau un masaj la talpi, ci este faptul ca pe neasteptate v-ati facut timp pentru ceva special.
3. Lasati-i partenerului un pic de spatiu
Multi dintre noi cred ca o relatie stabila inseamna un contract 24/7 cu partenerul si ca trebuie sa fiti impreuna in tot acest timp. Traiti impreuna, mancati impreuna, va faceti vacantele impreuna. Doamne, nici macar la baie nu va mai puteti duce fara jumatatea aleasa.
Dar partenerii au nevoie fiecare de un pic de spatiu si chiar le face bine sa-l aiba. Trebuie sa-si traiasca si propriile vieti, sa-si dezvolte propriile interese si prietenii. Este nerealist sa va asteptati ca celalalt sa va implineasca toate nevoile. Adevarul este ca de fapt cuplurile se dezvolta atunci cand membrii lor nu-si pierd identitatea. De ce? Fiindca fiecare dintre noi va aduce de fapt mai multe in relatie daca suntem relaxati si proaspeti.
4. Faceti loc tandretii
Faptul ca aratati cu degetul spre celalalt functioneaza numai in reclame, in filme sau in carti nu si in relatii. Acuzele si judecarea sau analizarea partenerului nu vor face decat sa va indeparteze unul de altul, deci daca problema nu este asa de grava (alooo… colacul de la toaleta), adoptati o atitudine jucausa si nu va luati prea tare in serios. Radeti de propriile slabiciuni, nu de cele ale partenerului. Una dintre cele mai bune metode de a gestiona aceste situatii este sa va acordati putina incredere si sa va dovediti unul altuia ca sunteti implicati impreuna, ceea ce este unul dintre lucrurile cele mai simple (si mai dificile) pe care le pot face cuplurile: cereti-i iertare celuilalt din cand in cand. Este bandajul universal al relatiei, care vindeca multe dintre rani.
5. Incercati alternativ varianta celuilalt
Iata cum functioneaza: timp de doua saptamani, luati dumneavoastra deciziile importante. Toate deciziile, mici sau mari (in afara sexului, care trebuie sa fie mereu consensual), luati-le asa cum doriti. Apoi, timp de alte doua saptamani , va fi partenerul cel care ia toate deciziile. Si regula este valabila pentru tot ce mancati la cina, ora la care va culcati, programele TV pe care le urmariti, faptul ca va petreceti sambata in oras sau facand curat in debara.
Desi poate parea ciudat, va ajuta de fapt sa aplanati conflictele din relatie. De ce? In primul rand, separa problemele adevarate de lupta pentru putere si de a tendinta de a stabili mereu cine are dreptate. Odata ce acceptati experimentul (ceea ce evident, este un prim pas important), fiecare se va purta confirm dorintelor celuilalt. Functioneaza si pentru ca inseamna sa va reafirmati increderea in celalalt, prin simpla acceptare a experimentului. Atunci cand vedem ca celalalt nu alearga dupa putere, fiecare devine mai relaxat si mai deschis sa auda preferintele celuilalt si sa tina cont de ele. Adevaratul beneficiu este ca experimentul ajuta la luarea deciziilor si la negociere atunci cand se termina cele patru saptamani.