Terapia de transfer cu microbiota imbunatateste simptomele autismului la copii
Tulburările din spectrul autismului (TSA) sunt tulburări neurobiologice complexe care afectează interacțiunile sociale și comunicarea, și duc la modele de comportament repetitive și stereotipizate.
Până în prezent, cauzele exacte ale TSA nu au fost pe deplin înțelese, iar metodele de tratament disponibile sunt foarte limitate. Studiile anterioare s-au concentrat în special pe investigarea rolului cauzelor genetice, a regregării sistemului imunitar, a inflamației, a impactului substanțelor toxice și a microbiotei intestinale.
Descoperirile clinice indică faptul că simptomele gastro-intestinale, cum ar fi dureri abdominale, flatulență, diaree sau constipație apar la pacienții cu TSA mult mai frecvent decât la restul populației. În plus, s-a constatat că, copiii cu TSA care suferă și de probleme gastro-intestinale au un scor mai grav atunci când vine vorba de simptome tipice de TSA, cum ar fi modificări de comportament, hiperactivitate și deficiențe de socializare / comunicare. Prin urmare, tratamentul simptomelor GI la copiii cu TSA primește tot mai multă atenție.
Cauzele acestor afecțiuni rămân slab înțelese, dar microbiota intestinală, cele 1013 bacterii din intestinele umane, au fost implicate, deoarece copiii cu TSA suferă adesea de probleme gastrointestinale (GI) care se corelează cu severitatea TSA. Câteva studii anterioare au raportat bacterii intestinale anormale la copiii cu TSA. Conexiunea microbiomului intestinal-TSA a fost testată pe un model de șoarece TSA, unde microbiomul a fost legat mecanic de comportamente și metaboliți anormali. În mod similar, un studiu efectuat asupra copiilor cu TSA a constatat că tratamentul cu antibiotice orale neabsorbabile îmbunătățea simptomele GI și TSA, deși temporar. Aici, un mic studiu clinic open-label a evaluat impactul terapiei de transfer cu microbiota (TTM) asupra compoziției microbiotei intestinale și a simptomelor GI și TSA ale 18 copii diagnosticați cu TSA.
Ce este transplantul de microbiotă fecală (TMF)?
Flora intestinului, cunoscută și sub denumirea de microbiotă intestinală, este un ecosistem complex și divers, care joacă un rol crucial în reglarea funcționării întregului corp uman.
Știm acum că o microbiotă intestinală echilibrată și diversă este una dintre principalele premise pentru o viață sănătoasă. S-a demonstrat că pierderea acestui echilibru joacă un rol într-un număr mare de boli nu numai gastrointestinale, ci și în altele precum TSA.
Transplantul de microbiotă fecală (TMF), cunoscut și sub numele de Gut Flora Transplant (GFT), este procesul de implantare a microbiotei intestinale de la un donator sănătos în tractul gastrointestinal al destinatarului. Acest proces restabilește flora intestinală a destinatarului și crește diversitatea bacteriană, contribuind la realizarea unei funcții optime a sistemului intestinal. Microbiota intestinală sănătoasă este extrasă din scaunul unui donator folosind o metodă specială de filtrare. Rezultatul este o suspensie lichidă care conține microbiota completă, echilibrată, fără reziduuri și subproduse de digestie.
Rezultate studiului
TTM (terapia de transfer cu microbiotă) a implicat un tratament cu antibiotice timp de 2 săptămâni, o curățare a intestinului și apoi un transplant extins de microbiota fecală (TMF) folosind o doză inițială ridicată, urmată de doze zilnice de întreținere și mai mici timp de 7–8 săptămâni. Scala de evaluare a simptomelor gastrointestinale a evidențiat o reducere de aproximativ 80% a simptomelor GI la sfârșitul tratamentului, inclusiv îmbunătățiri semnificative ale simptomelor de constipație, diaree, indigestie și dureri abdominale. Îmbunătățirile au persistat și la 8 săptămâni după tratament. În mod similar, evaluările clinice au arătat că simptomele TSA s-au îmbunătățit semnificativ și au rămas îmbunătățite și la 8 săptămâni după încheierea tratamentului. Analizele de secvențiere ale bacteriilor au evidențiat grefarea parțială de succes a microbiotei donatoare și modificări benefice în mediul intestinal. În mod specific, diversitatea bacteriană generală și abundența Bifidobacterium, Prevotella și Desulfovibrio, printre altele, au crescut în urma TMF, iar aceste modificări au persistat după ce tratamentul s-a oprit.
Acest protocol de tratament cu durată extinsă, pare, așadar, o abordare promițătoare pentru a modifica microbiomul intestinal și a îmbunătăți GI și simptomele comportamentale ale TSA. Ameliorarea simptomelor GI, simptomelor TSA și microbiomului au persistat cel puțin 8 săptămâni după încheierea tratamentului, ceea ce sugerează un impact pe termen lung.
Împreună, aceste constatări sugerează că TMF este sigur și bine tolerat la copiii ce au TSA, cu vârste cuprinse între 7-16 ani
Microbiota intestinală poate fi cel puțin parțial responsabilă pentru simptomele GI și TSA. În timp ce acest studiu a fost un studiu open-label care este supus unor efecte placebo, rezultatele sunt promițătoare și oferă un pas crucial pentru înțelegerea conexiunii dintre microbiom și TSA.
Autorii studiului:
Dae-Wook Kang, James B. Adams, Ann C. Gregory, Thomas Borody, Lauren Chittick, Alessio Fasano, Alexander Khoruts, Elizabeth Geis, Juan Maldonado, Sharon McDonough-Means, Elena L. Pollard, Simon Roux, Michael J. Sadowsky, Karen Schwarzberg Lipson, Matthew B. Sullivan, J. Gregory Caporaso, Rosa Krajmalnik-Brown
Despre autism mai citeste:
Lucruri pe care sa nu le spui niciodata unui parinte de copil cu autism
Ce inseamna sa fii parinte de copil cu autism, in Romania?
Afectiunile psihiatrice asociate cu autismul si tratarea lor
Alternative complementare pentru tratamentele utilizate in terapia autismului
Analiza comportamentala aplicata (ABA) – o metoda eficienta in terapia autismului
Terapia timpurie in autism – modelul Denver
– totul despre AUTISM AICI.
Forumul special despre Autism
Despre autism. Informatii si grupuri de suport ale parintilor cu copii afectati de autism.