Ce sa NU spui unui copil cand este la masa!
Ceea ce spuneti copiilor la masa este la fel de important ca si ceea ce le serviti.
Mesajele pe care le oferiti copiilor despre timpul de masa si alimente, pot avea un efect puternic – asigurati-va ca transmiteti mesajele corecte. Iata cinci afirmatii pe care trebuie sa le evitati:
1. “Poti primi desert daca iti mananci sparanghelul”.
Nici o hrana – inclusiv desertul – nu ar trebui sa fie retinut ca o recompensa (sau pedeapsa). Nu numai ca ridica desertul la un statut super-special, dar trimite mesajul ca trebuie sa mananci chestiile dezgustatoare pentru a ajunge la cele delicioase. Daca serviti desertul, toti membrii familiei trebuie sa aiba posibilitatea de a alege, indiferent cat de mult au mancat la masa. Daca copilul doreste sa manance doar desert, fara cina de exemplu, incercati sa limitati desertul – de exemplu sa nu il serviti zilnic, ci o data la 2 zile.
2. “Esti atat de mofturos la mancare”.
Nu mi-am numit niciodata copiii “pretentiosi” sau “mofturosi” la mancare, chiar daca au in mod obisnuit obiceiuri care le-ar putea pune in categoria respectiva. Plasarea oricarui tip de eticheta copilului nu este de ajutor. El va crede ca: “Sunt un copil caruia nu-i place mancarea si se teme sa incerce lucruri noi”.
3. “Mai ia 5 bucatele de carnita si 3 lingurite de mazare”.
Inteleg intentia din spatele acestui lucru: nu credeti ca copilul a mancat suficient din alimentele “bune” sau a consumat mai multi cartofi si paine iar masa lui nu este echilibrata din punctul vostru de vedere. V-ar placea daca cineva v-ar spune asta chiar voua?. De fapt, eu insumi ma recuperez. M-am oprit acum cativa ani, cand fiul meu s-a intors spre mine la cina si mi-a spus: “Cate linguri trebuie sa mai iau?”. In acel moment, mi-am dat seama cat de neproductiva a fost metoda. Cum ar putea fiul meu sa invete sa manance cand este infometat si sa se opreasca cand se simte plin daca i-as fi dat o cota in linguri/lingurite?
4. “Nu ti-ar placea asta”.
Chiar daca sunteti 99% siguri ca copilului vostru nu-i va placea ceva, nu-l descurajati niciodata sa incerce. Este bine sa dati si ceva usor picant. Fiti deschisi si incurajati. Am invatat aceasta lectie de curand. Fiul meu a vrut sa comanda inele de ceapa si am fost convinsa ca nu ii va placea (deoarece nu-i place ceapa in general). Ei bine… acum sunt favoritele lui.
5. “Trebuie sa incerci!”
Regula “o singura muscatura” functioneaza excelent pentru unii copii (cum ar fi fiul meu mai mare) si ii incurajeaza sa incerce lucruri pe care altfel nu le-ar incerca. Dar pentru alti copii (cum ar fi fiul meu mai mic), poate crea o batalie la ora de masa. Deci, daca nu vrea, nu il fortati. Oferiti-i doar propriul exemplu.
Voi ce ati mai adauga la aceasta lista?
Aplicatie mobila – Diversificarea Alimentatiei Bebelusului
Diversificarea bebelusulului este un subiect doldora de informatii si intrebari pentru mamici. Odata ce vine timpul sa oferim alte alimente in afara de lapte matern sau lapte formula – vrem sa stim cand este momentul ideal pentru primele alimente, cum i le oferim, cum le pregatim pentru stomacelul bebelusului si cum le putem combina. E bine draga mamico si tatic de bebelus – e exact momentul ca pe telefonul tau sa nu iti lipseasca aplicatia special creata pentru aceasta perioada: Diversificarea alimentatiei bebelusului. (autor Desprecopii)
Functionalitati ale aplicatiei: ghidul diversificarii, ghid de autodiversificarea bebelusului, lista de alimente si cand se introduc acestea, schema (tabelul) diversificarii, retete pe varste cu video-uri speciale si unice, meniuri zilnice si saptamanale, stiri legate de alimentatia bebelusului.
► Poti descarca această aplicație (pentru sistemele Android) AICI.