10 Sfaturi de top pentru micii mofturosi la mancare
Este ora de masa o lupta intre tine si copil? Relaxeaza-te, nu esti singura. Incearca aceste sfaturi oferite de Pixie McKenna, medic de familie si mama a unui copilas.
Un nou sondaj realizat de YouGov arata ca obiceiurile alimentare agitate afecteaza mai mult de 8 din 10 familii, 1 din 4 parinti renuntand regulat la incercarea de a-i face pe copii sa manance sanatos. Un uimitor procent de 68% au spus ca se simt frustrati si stresati de situatia data.
“Parintii isi fac griji ca micii mofturosi nu primesc suficiente substante nutritive si asta rezoneaza cu siguranta”, spune dr. Pixie. “M-am luptat cu asta. Fiica mea nu este o mare “mancaciaosa” si sunt inconjurata de oameni ai caror copii sunt sau au fost “manancaciosi”, iar acest lucru adauga un anumit sentiment de presiune. Este normal ca micutul tau sa nu vrea sa consume anumite alimente – nimic verde in cazul fiicei mele“.
Ia in considerare aceste 10 sfaturi:
1. Aminteste-ti ca este o problema obisnuita
30% dintre copii trec printr-o faza in care sunt mofturosi la mancare. Aminteste-ti acest lucru de fiecare data cand cina erupe intr-o lupta. Aceasta este o faza asemanatoare cu aparitia primilor dintisori sau colici, dar va trece, asa ca incearca sa ai rabdare!
2. Majoritatea copiilor vor manca cand sunt infometati
In timp ce hranirea propriilor copii poate parea cea mai naturala si cea mai importanta datorie a unui parinte, poate fi o lupta. Foamea este mare si cere de mancare. Deci rabdare parinti!
3. Ora mesei este importanta pentru intreaga familie, ca accent pentru comunicare si timp petrecut impreuna
Scopul este ca toti sa manance acelasi lucru, in acelasi timp, la aceeasi masa. Copiii isi imita parintii, astfel ca, nu ezita legumele decat daca doresti ca ca cel mic sa faca acelasi lucru.
4. Fa o rutina
Programeaza trei mese si cateva gustari mici pe tot parcursul zilei si fa-ti un program. Aloca 30 de minute pentru fiecare masa si apoi ia farfuria de pe masa, chiar daca a mancat ceva sau deloc, fara a transforma totul intr-o drama.
5. Supra-consumul de lichid este una dintre principalele cauze ale mofturilor la mancare
Stomacul mic al unui copil mic este umplut usor cu lichid, reducand apetitul pentru mancare. Limiteaza laptele la 500 ml pe zi si / sau dileaza 100 ml suc de fructe proaspat stors cu apa, pe tot parcursul zilei.
6. Continua sa incerci!
Este normal sa ne “temem” de alimente noi, este ca un dispozitiv de siguranta transmis de stramosii nostri pentru a evita consumul unor alimente noi. In mod similar, favorizam alimentele dulci in locul celor amare, instinctul nostru spunandu-ne ca acesta din urma ar putea fi rau sau chiar mortal. La fel procedeaza si copiii cua liemntele noi. Daca la inceput nu reusesti, este posibil sa trebuiasca sa incerci de 10-14 ori inainte :).
7. Evita sa oferi portii mari de hrana
Pune in farfurie portii mici, pentru a-i oferi oportunitatea sa ceara mai mult, visul oricarui parinte, nu-i asa?! Limiteaza-i alegerile. O gramada de mancare pe o farfurie nu il va face decat sa renunte.
8. Implica-l in pregatirea cinei si fa totul sa para distractiv
Dinozaurul si pastele in forma de mingi sunt mult mai placute si interesante decat mancarea asezata pur si simplu in farfurie.
9. Fereste-te de mita
Daca oferi o alternativa ca chips-uri, biscuiti sau acadele, normal ca vor manca ceva, stiind ca data viitoare vor primi ce isi doresc. Lauda o farfurie curata si evita confruntarea daca au ales doar ce le place din farfurie.
10. Cere ajutor
Poate fi o problema obisnuita, dar asta nu inseamna ca trebuie sa o rezolvi singur. Daca copilul prezinta simptome ingrijoratoare, cum ar fi probleme de comportament, oboseala, probleme digestive sau pierdere in greutate, solicita sfatul medicului. Daca este in schimb fericit si sanatos, atunci inarmeaza-te cu rabdare si multe idei amuzante de pregatire a mesei.
Mai cititi si: