Tu sau familia ta consumati coloranti alimentari toxici?
Colorantii alimentari sunt aditivii cei mai des utilizati si cei mai periculosi. In timp ce Uniunea Europeana a introdus recent reglementari privind etichetarea colorantilor alimentari pentru a informa consumatorii cu privire la riscurile de sanatate, Statele Unite nu are o astfel de cerinta.
Iata cativa dintre cei mai comuni coloranti alimentari utilizati in prezent, potrivit Freedom Food Network:
Albastru #1 (Brilliant Blue)
Un studiu nepublicat a sugerat posibilitatea ca Albastru 1 a provocat tumori renale la soareci. Acesta se afla in: produse de patiserie, bauturi, desert, bomboane, cereale, medicamente si alte produse.
Albastru #2 (Indigo Carmin)
Determina o incidenta semnificativa a statisticilo tumorilor, in special: glioame cerebrale, la sobolani masculi. Acesta se afla in: bauturi colorate, bomboane, alimente pentru animale de companie, alte produse alimentare si medicamente.
Rosu Citric #2
Este toxic pentru rozatoare la niveluri modeste si cauzeaza tumori ale vezicii urinare si, eventual, a altor organe. Il putem gasi in: coaja portocalelor din Florida.
Verde #3 (Fast Green)
Cauzeaza cresteri semnificative ale tumorilor vezicale si testiculelor la sobolanii masculi. Il putem gasi in: medicamente, produse de ingrijire personala, produse cosmetice, cu exceptia celor pentru zona ochilor, bomboane, bauturi, inghetata, serbet, droguri ingerate, rujuri, produse cosmetice cu aplicatie externa.
Rosu #3 (Eritrozina)
Recunoscut in 1990 de catre FDA ca si cancerigen tiroidian la animale, acest colorant alimentar este interzis in produsele cosmetice si medicamente cu aplicatie externa. Il putem gasi in: membranele pentru carnati, medicamente orale, cirese, produse de patiserie si bomboane.
Rosu #40 (Rosu allura)
Acesta este colorantul cel mai larg utilizat si consumat. Poate accelera aparitia tumorilor sistemului imunitar la soareci. Determina, de asemenea, reactii de hipersensibilitate (de tip alergic) la unii consumatori si ar putea declansa hiperactivitate la copii. Il putem gasi in: bauturi, produse de panificatie, desert, bomboane, cereale, alimente, medicamente si cosmetice.
Galben #5 (Tartrazine)
Acesta provoaca reactii de hipersensibilitate, uneori severe si ar putea declansa hiperactivitate si alte efecte comportamentale la copii. Il putem gasi in: alimente pentru animalele de companie, numeroase produse de panificatie, bauturi, desert, bomboane, cereale, deserturi cu gelatina, si multe alte produse alimentare, precum si produse farmaceutice si cosmetice.
Galben #6 (Sunset Yellow)
Cauzeaza tumori suprarenale la animale si, ocazional, provoaca reactii de hipersensibilitate severe. Il putem gasi in: produse de panificatie, cereale, bauturi, desert, bomboane, deserturi cu gelatina, mezeluri, produse cosmetice si medicamente.
In fiecare an, producatorii de produse alimentare toarna tone de coloranti alimentari artificiali in produsele alimentare.
Acesti coloranti sunt atat de comuni in produsele alimentare din SUA – in special in alimentele pentru copii – incat parintii aleg cu o incredere oarba cereale colorate in culorile curcubeului, iar adultii nu iau in considerare branza incredibil de portocalie…
Dar acest lucru se poate schimba in cazul in care aceste pachete de alimente contin avertismente detaliate despre pericolul colorantilor alimentari artificiali.
Ei bine, in Uniunea Europeana, cel putin, o fac. Din iulie 2010, cele mai multe produse alimentare din UE care contin coloranti alimentari artificiali au fost marcate cu etichete de avertizare cu privire la produsele alimentare ce „pot avea un efect negativ asupra activitatii sia tentiei copiilor“. Guvernul britanic a cerut, de asemenea, ca producatorii de produse alimentare sa elimine culorile cele mai artificiale din alimente inca din 2009.
In Statele Unite, cu toate acestea, consumatorii sunt inca agatati de vraja alimentelor colorate artificial…
Colorantii alimentari provoaca riscuri grave de sanatate si cancer
In rezumatul studiilor CSPI privind colorantii alimentari artificiali din alimente, puteti observa ca cei mai frecvent utilizati pot fi legati de numeroase forme de cancer. CSPI raporteaza:
„Cei trei coloranti utilizati pe scara larga, Rosu 40, Galben 5 si Galben 6, sunt contaminati cu agenti cancerigeni cunoscuti … Un alt colorant, Rosu 3, a fost recunoscut de ani de zile de catre Food and Drug Administration ca agent cancerigen, dar se afla inca in aprovizionarea cu alimente.“
In raportul de 58 de pagini al „Colorantii alimentari: un curcubeu de riscuri“, CSPI a aratat ca 9 dintre colorantii alimentari autorizati in prezent pentru utilizare in Statele Unite sunt legati de probleme de sanatate, de la cancer si hiperactivitate la reactii de tip alergic – iar aceste rezultate au fost afisate din studiile efectuate de industria chimica propriu-zisa.
De exemplu, Rosu #40, care este cel mai utilizat colorant, poate accelera aparitia tumorilor sistemului imunitar la soareci, in timp ce declanseaza hiperactivitate la copii.
Albastru #2, utilizat in bomboane, bauturi, alimente pentru animale de companie si nu numai, a fost legat de tumori cerebrale. Galben 5, utilizat in produse de patiserie, bomboane, cereale etc., este, de asemenea, legat de hiperactivitate, hipersensibilitate si alte efecte comportamentale la copii.
Amintiti-va de ce se adauga coloranti la produsele alimentare, in primul rand …
Daca aveti nevoie de stimulente suplimentare pentru a renunta la colorantii artificiali, amintiti-va motivul pentru care acestia sunt adaugati la produsele alimentare prelucrate in primul rand: pentru a face un produs alimentar care altfel ar fi de o culoare cu un aspect nu prea atragator.
Atunci cand produsele alimentare sunt prelucrate, nu numai ca substantele nutritive valoroase se pierd si fibrele sunt eliminate, dar textura, variatiile naturale si aromele sunt pierdute, de asemenea. Iar aspectul, nu este prea tentant.
Deci, in acest moment, producatorii de produse alimentare trebuie sa adauge inapoi din nutrienti, arome, culoare si textura, pentru a le face apetisante si atractive, si acesta este motivul pentru care devin incarcate cu aditivi alimentari.
Cel mai frecvent, aditivii sunt inclusi pentru a:
– preveni stricarea
– preveni grasimiea si uleiurile de a deveni rancede
– impiedica fructele sa isi schimbe culoarea dupa taiere
– fortifia sau imbogati alimentele cu vitamine si minerale sintetice (care sunt pierdute in timpul prelucrarii)
– imbunatati gustul, textura si aspectul
S-a constatat ca, acesti colorantii alimentari numerotati E produc mai multe daune creierului copiilor decat plumbul din benzina, avand ca rezultat o reducere semnificativa a IQ-ului.