Copilul meu ma loveste! Ce sa fac?
Copiii au dreptul de a-si folosi corpurile pentru a-si exprima sentimentele, dar nu au dreptul de a rani pe cineva. Parintii trebuie sa traga o linie si sa nu permita violenta cand acestia sunt furiosi sau nervosi.
Nu raspundem cu aceeasi moneda
Desigur, acest lucru nu inseamna ca, atunci cand copilul tau te loveste este in regula sa-l ranesti inapoi. In cazul in care copilul te loveste si tu-l plesnesti sau il disciplinezi prin forta, el va invata ca prin agresiune isi poate exprima sentimentele sau obtine ce isi doreste. In schimb, ia mainile copilului si spune: “Nu lovi. Stiu ca esti suparat, dar nu lovi pentru ca doare.” In cazul in care copilul este pe cale sa te loveasca, opreste-l in prealabil si spune-i ferm “Nu” dar fara a ridica vocea sau tipa. Ca parinti, trebuie sa aratam auto-control si sa folosim cuvinte blande, daca vrem ca copiii nostri sa faca acelasi lucru. Este usor sa raspundem cu tipete sau furie, dar aminteste-ti, copilul cauta in parinti indicii cu privire la modul in care isi pot controla impulsurile si cum sa aiba un comortament adecvat.
Lovitul in perna – NU!
Unii experti sugereaza ca parintii sa le ofere copiilor o perna speciala in care sa loveasca. Acest lucru, in opinia mea, este o greseala. Furia este un sentiment, iar sentimentele nu se “consuma”. De fapt, este clar din cercetarile recente ca “violenta inofensiva” este o contradictie in termeni. Un copil care e incurajat sa loveasca intr-o perna la furie este mai mult – nu mai putin – probabil sa vada o persoana ca o alternativa acceptabila.
Atunci cand copilul se comporta agresiv
Atunci cand copilul se comporta agresiv, asigurat-te ca intelege, ca nu ii dezaprobi mania, ci expresia violenta a acesteia. Nu-i spune sa nu se supere sau sa nu arate ca este suparat. Pur si simplu recunoaste-i si intelege-i sentimentele, dar apoi reaminteste-i ca este mult mai constructiv sa isi foloseasca cuvintele pentru a-ti spune de ce este suparat. Ajuta-l sa practice exprimarea furiei verbal. Arata-i ca, odata ce poate vorbi despre mania lui, voi doi puteti incerca sa veniti cu o solutie la orice il tulbura si rezolva problema intr-un mod mult mai rapid si fara violenta.
Cauza comportamentelor agresive se poate datora urmatoarelor:
- Auto-aparare
- O situatie stresanta
- Lipsa rutinei
- Frustrare sau furie extrema
- Dezvoltarea inadecvat a vorbirii
- Supra-stimulare
- Epuizare
- Lipsa de supraveghere a unui adult
- Oglindirea comportamentelor agresive din jur
Incurajeaza joaca blanda
Copilul tau arunca cu jucarii, loveste papusile si izbeste plusuri de perete… In timp ce o parte din acest comportament este normal, poate fi totusi un semnal de alarma care arata ca este nervos sau frustrat. Poate fi la un pas de a lovi si alti copii sau pe tine. Pe langa faptul ca trebuie sa afli radacinile problemei, încurajeaza jocul mai bland: “Imbratiseaza ursuletul”, “Mangaie pisica”, “Piaptana papusa” etc..