Inghetata de vanile cu alune si caramel
Inghetata de vanile cu alune si caramel
Pentru inghetata de vanilie: reteta >>AICI
Pentru alunele caramelizate:
- 1-2 linguri apa
- 70g zahăr pudră
- 55g arahide, prăjite
Pentru sos caramel:
- 55g unt nesărat
- 85g zahar brun
- 5 linguri frisca lichida
Pentru crema de ciocolata:
- 100ml frisca lichida
- 25g ciocolata cu lapte, rasă, plus un pic extra
Decor:
- 4 cireșe negre sau cireșe glasate
- 2 banane foarte coapte, feliate
- 40g ciocolata neagra (90% cacao)
Pentru alunele caramelizate: turnati apă și zahăr într-o cratiță și încălziti-o ușor până când se dizolvă zahărul. Se aduce la fierbere și se fierbe până când ajunge la 160°C sau pana ce zahărul capătă o culoare caramel închis auriu. Adauga alunele (sau nuci) și amestecă repede – ele se pot strange in grupuri, dar asta e bine. Se lasa la racit pe o foaie de pergament.
Pentru sosul de caramel: incalziti untul și zahărul într-o tigaie până când zahărul se dizolva. Se toarnă frisca si se fierbe timp de 2 minute, apoi se lasă să se răcească.
Pentru crema de ciocolata: bate frisca spuma si adauga ciocolata rasa.
Pentru servire: scoate inghetata din congelator și se lasă să stea timp de 10-15 minute. Sparge nuci caramelizate în bucăți de dimensiuni mici. Pune o cireașă în partea de jos a patru pahare de servire, apoi un strat de felii de banane.
Adaugă doua cupe de inghetata crema de ciocolata, o burniță de sos caramel și câteva bucăți de nuci caramelizate. Continua straturile terminând cu o lingura de inghetata, ciocolata rasă și nuci caramelizate..
Va dorim pofta buna!