Semintele de Chia, un izvor de sanatate
Semintele de Chia, un izvor de sanatate
Semintele de chia contin o abundenta de beneficii care sporesc elementele nutritive, cum ar fi acizi grasi omega-3 si anti-oxidanti. Aceste seminte sunt originare din America de Sud, unde au fost venerate de catre doua dintre cele mai puternice triburi, azteci si mayasi. Aceste triburi considerau semintele de Chia mai valoroase decat aurul. Aztecii consumau in mod traditional Chia inainte de a porni la razboi, sau inainte de o vanatoare, pentru un plus de energie si rezistenta.
Chia se creste usor si supravietuieste in medii foarte temperate. Este rareori deranjata de insecte si creste foarte eficient. O persoana ar putea supravietui destul de bine cu chia, numai datorita amestecului bogat de substante nutritive care le ofera.
Profilul nutritional Chia
Chia ofera o gama impresionanta de flavonoide si polifenoli anti-oxidanti, inclusiv quercetin, kaempferol, acid clorogenic si acid cafeic. Ea are de trei ori cantitatea de antioxidanti oferita de afine. Chia este, de asemenea, bogata in fibre solubile si insolubile. Aceste substante nutritive-cheie fac din Chia o arma puternica impotriva stresului de zi cu zi si a proceselor de boli cronice.
Imbunatateste sensibilitate zaharului din sange
Componentele nutritive ale semintelor de Chia includ grasimi sanatoase, anti-oxidanti, proteine curate si fibre. Chia nu contine zahar si cantitati foarte minime de carbohidrati non-fibrosi. Contine, de asemenea, un nivel ridicat de calciu, magneziu si potasiu. Aceasta combinatie este perfecta pentru nivelul de zahar din sange si de energie durabila. O dieta care include seminte de chia este un combatant puternic pentru diabetul zaharat, boli de inima si sindromul metabolic.
Functionarea sanatoasa a intestinului
Bacteriile intestinale sanatoase de care sistemul nostru digestiv depinde prospera de pe urma diferitelor forme de fibre. Zaharul este inamicul acestor microorganisme datatoare de viata, deoarece se hraneste cu organismele parazitare, care sunt in competitie. Semintele de Chia au rolul de a construi un intestin sanatos.
Fibrele din chia sunt capabile sa absoarba de zece ori greutatea lor in apa, care ajuta la hidratarea colonului si muta toxinele din intestin. Amestecul de fibre insolubile si solubile ajuta sa mature si sa absoarba microorganismele si toxinele de mediu din colon si fecale.
Stimuleaza functia mentala
Chia este bogata in acizi grasi omega-3 si anti-oxidanti nueroprotectivi, cum ar fi quercetin, acid cafeic si acidul clorogenic. Aceste grasimi esentiale si anti-oxidanti produc membranele celulare, care sunt mai flexibile si mai eficiente. Din niste membrane celulare sanatoase rezulta sisteme de livrare nutritiva mai eficiente si procese de transmisie nervoasa mai rapide. Acest lucru imbunatateste functionarea creierului, inclusiv memoria si concentrarea.
Chia zi de zi
Semintele chia pot fi folosite intr-o mare varietate de feluri de mancare, inclusiv supe, cereale, sucuri de fructe si produse de patiserie. Ele sunt, de asemenea, un mare plus la orice salata sau legume sotate. Multi vegani sunt lipsiti de proteine si grasimi sanatoase in dieta lor, in timp ce mai multi carnivori nu au anti-oxidanti si fibre in dieta lor. Chia este completarea perfecta pentru ambele grupuri.
Pentru a optimiza look-ul de sanatate, adauga doua – patru linguri din acest super-aliment in dieta ta zilnica. Doua linguri de chia ne ofera 7 grame de fibre, 4 grame de proteine si 5 grame de acizi grasiomega-3.
Pe scurt, 10 beneficii oferite de semintele chia, ce contin si cum ne ajuta:
1. acizi grasi omega-3
2. fibre
3. antioxidanti
4. minerale
5. satietate
6. nu contin gluten
7. inlocuiesc ouale cu succes
8. pot fi digerate intregi
9. reduc obezitatea centrala
10. regleaza nivelul de zahar din sange
2 linguri (24g) de chia contin: 117 calorii, 4g proteine, 7.4g grasimi, 8.3g fibra