Topul aditivilor alimentari de evitat
Topul aditivilor alimentari de evitat
Aditivii alimentari sunt substante adaugate intentionat in produsele alimentare pentru a schimba culoarea acestora, de a o pastra, pentru a preveni rancezirea lor, pentru a pastra grasimile emulsionate, precum si pentru mentinerea produsele alimentare organic stabile. Cele mai multe dintre substantele chimice sunt compusi sintetici, unele cu efecte negative asupra sanatatii.
Insa, mai important, nu stim cu adevarat ce consecinte apar pe termen lung vizand consumatorii acestora.
O gospodarie tipica americana cheltuieste aproximativ 90% din bugetul lor dedicat alimentelor, pe produsele alimentare prelucrate, fiind in acest fel expusi la o multime de aditivi alimentari artificiali, dintre care multi ce pot provoca consecinte grave la adresa sanatatii.
Unii aditivi alimentari sunt mult mai periculosi decat altii. Iata un top 10 al aditivilor alimentari de evitat:
Indulcitorii artificiali |
Aspartamul se gaseste in alimente etichetate "dietetice" sau "fara zahar". Aspartamul este un agent cancerigen si pe seama sa sunt puse mai multe rapoarte de reactii adverse decat toate celelalte produse alimentare si aditivi alimentari la un loc. Poate produce efecte neurotoxice, cum ar fi ameteli, dureri de cap, confuzie mentala, migrene, si convulsii. Evitati-l daca suferiti de astm bronsic, rinita (inclusiv febra fanului), sau urticarie. Acesulfam-K, un indulcitor artificial descoperit relativ nou in bunurile de copt, guma si gelatina, nu a fost testat si a fost legat de tumorile renale. Cititi si: Cele mai rele 10 surse de aspartam
Il gasiti in: sucuri dietetice sau fara zahar, cum ar fi Diet Coke, Coca-Cola Zero, jello, deserturi, guma fara zahar, amestecuri de bautura, bunuri de copt, indulcitorii de masa, cereale, bomboane mentolate, budinca, Kool-Aid, Ice Tea, vitamine masticabile, pasta de dinti.
Siropul de porumb cu continut ridicat de fructoza |
(HFCS) este un indulcitor artificial foarte rafinat, care a devenit sursa de calorii #1 in America. Se gaseste in aproape toate alimentele procesate. Creste nivelul de colesterol "rau", si contribuie la dezvoltarea diabetului zaharat, printre alte efecte nocive.
Il gasiti in: alimentele prelucrate, paine, bomboane, iaurturi aromatizate, sosuri pentru salate, conserve de legume, cereale.
Monoglutamat de sodiu |
MSG este un aminoacid folosit ca potentiator de aroma in supe, sosuri pentru salate, chipsuri, intrari congelate, alimente si multe restaurante. MSG este cunoscut ca un excitotoxin, o substanta care stimuleaza celulele pana la punctul de deteriorare sau de deces.
Studiile arata ca un consum regulat de MSG poate duce la efecte secundare adverse, care includ depresie, dezorientare, leziuni oculare, oboseala, dureri de cap, si obezitate. MSG afecteaza caile neurologice ale creierului si decupleaza functia "Sunt plin" – care explica efectele de crestere in greutate.
Il gasiti in: mancarea chinezeasca (Sindromul restaurantului chinezesc) snacks-uri multe, chips-uri, prajituri, condimente, cele mai multe produse Campbell Soup, mese congelate.
Grasimi trans |
Grasimile trans sunt utilizate pentru a imbunatati si extinde termenul de valabilitate al produselor alimentare si sunt printre cele mai numeroase substante periculoase pe care le puteti consuma. Numeroase studii arata ca grasimile trans cresc nivelurile de colesterol "rau" in timp ce scad HDL – colesterolul ("bun"), cresc riscul de atacuri de cord, al bolilor de inima si accidentelor vasculare cerebrale, si contribuie la cresterea inflamatiei, diabetului si al altor probleme de sanatate.
Il gasiti in: margarina, chips-uri si biscuiti, produse de patiserie, fast-food
Colorantii alimentari comuni |
Studiile arata ca colorantii artificiali care se gasesc in sucuri, in sucurile de fructe si sosuri pentru salate, pot contribui la aparitia problemelor de comportament la copii si pot conduce la o reducere semnificativa a IQ-ului. Studiile pe animale au legat colorantii de cancer. Fereste-te de acestia:
Albastru #1 si #2 Albastru
Interzis in Norvegia, Finlanda si Franta. Poate provoca daune cromozomiale
Il gasiti in: bomboane, cereale, bauturi racoritoare, bauturi sportive si alimente pentru animale de companie
Colorant Rosu #3 (de asemenea, Rosu #40)
Interzis in 1990, dupa 8 ani de dezbateri de la utilizarea in multe alimente si produse cosmetice. Acest colorant continua sa fie pe piata pana in prezent! A fost dovedit a cauza cancer tiroidian si anomalii cromozomiale la animalele de laborator, poate de asemenea interfera cu impulsurile nervoase ale creierului.
Il gasiti in: cocktailul de fructe, maraschino, se amesteca in placinta cu cirese, inghetata, bomboane, produse de panificatie si multe altele!
Galben #6 si Tartrazina galbena
Interzis in Norvegia si Suedia. Creste probabilitatea aparitiei tumorilor la nivelul glandei suprarenale la animalele de laborator, poate provoca daune cromozomiale.
Il gasiti in: branza americana, macaroane si branza, bomboane si bauturi carbogazoase, limonada si mai multe!
Sulfitul de sodiu |
Conservant folosit in vinificatie si alte alimente procesate. Potrivit FDA, aproximativ unul din 100 de oameni este sensibil la sulfiti in alimente. Majoritatea acestor persoane sunt astmatice, sugerand o legatura intre astm si sulfiti. Persoanele care sunt sensibile la sulfit pot experimenta dureri de cap, probleme de respiratie, si eruptii cutanate. In cazurile severe, sulfitii pot provoca moartea prin inchiderea cailor respiratorii cu totul, ceea ce duce la stop cardiac.
Il gasiti in: Vin si fructe uscate
Nitrat de sodiu / nitrit de sodiu |
Un conservant comun, de obicei, adaugat in carnea procesata, cum ar fi salamul, sunca, hot dogs, carne de vita, crenvusti. Studiile au legat nitratul de sodiu la diferite tipuri de cancer.
Il gasiti in: mezeluri, cum ar fi carnea slanina, sunca si salam, hot dog, tot ce este afumat.
BHA si BHT |
Butilatul hidroxianisol (BHA) si butilatul hidroxitoluen (BHT) sunt conservanti gasiti in cereale, guma de mestecat, chips-uri de cartofi, si uleiuri vegetale. Acest conservant comun impiedica alimentele de la schimbarea culorii, modificarea aromei sau rancezire. Afecteaza sistemul neurologic al creierului, modifica comportamentul si are potentialul de a cauza cancer. BHA si BHT sunt oxidanti care sunt cauzatori de cancer, compusi reactivi in corpul dumneavoastra.
Il gasiti in: fulgi de cartofi, guma, cereale, mezeluri congelate, orez imbogatit, untura, bomboane, jeleu
Dioxidul de sulf |
Aditivii de sulf sunt toxici in UE si in Statele Unite ale Americii, folosirea lor pe fructe si legume proaspete este interzisa. Reactiile adverse includ: probleme bronsice in special la persoanele predispuse la astm, hipertensiune arteriala (tensiune arteriala scazuta), inrosirea fetei, senzatie de furnicaturi sau soc anafilactic. Este, de asemenea un fapt deja cunoscut ca distruge vitaminele B1 si E. Nu este recomandat pentru consum de catre copii. Organizatia Internationala a Muncii recomanda evitarea E220 daca suferiti de bronsita, conjunctivita, emfizem, astm bronsic, boli cardiovasculare.
Il gasiti in: bere, bauturi racoritoare, fructe uscate, sucuri, siropuri, vin, otet, produse din cartofi
Bromat de potasiu |
Un aditiv utilizat pentru a creste volumul in unele produse de panificatie, paine, bromatul de potasiu provoaca cancer la animale. Chiar si in cantitati mici in paine poate crea probleme.
Il gasiti in: Paine
Ce puteti face pentru a va proteja?
Selectati fructe si legume organice ori de cate ori este posibil. Spalati sau cojiti produsele non-organice.
Alegeti fructe si legume de sezon. Acest lucru inseamna ca expunerea la substantele chimice utilizate pentru a intarzia maturarea, pentru prelungirea duratei de viata, pentru pastrarea culorii, etc, va fi limitata.
Suplimentati dieta cu nutrienti antioxidanti, cu vitaminele A, C, si E, precum si zinc si seleniu, minerale, deoarece procesul de dezintoxicare a pesticidelor implica aceste substante nutritive.
Forumuri recomandate la Supereva