5 moduri de a va simplifica viata
Lumea in care traim este guvernata de un paradox la care ne gandim cu siguranta prea putin desi vrem mereu sa facem lucuri care sa ne usureze viata, sfarsim, de cele mai multe ori, prin a ne-o complica. Lupta cu timpul si cu stresul devine un reper aproape firesc al ritmului cotidian caruia ne vedem siliti sa ii facem fata. Desigur,
exista si partea frumoasa a lucrurilor. Mai multe ore de munca pot aduce anumite satisfactii, la fel cum implicarea copiilor in cat mai multe activitati poate fi benefica in anumite privinte. Dincolo de avantaje si de bucuria imediata a impulsului permanent de a fi mereu activ, riscul care ne pandeste este acela de a ne transforma viata intr-un mic haos guvernat de stres.
Dorinta de a ne simplifica viata devine la un moment dat un tel aproape imposibil de atins. Daca ati ajuns in puncctul in care va simtiti coplesiti de haosul cotidian, atunci incercati sa va simplificati viata, apeland la cateva metode usor de aplicat.
Eliminati dezordinea din casa!
In general, dezordinea este deopotriva un efect si o cauza a stresului cotidian. Cum sa eliminati dezordinea, fara a avea sentimentul ca asta va consuma prea multa energie? Simplu. Acordati-va 15 30 de minute pe zi pentru curatenia in anumite spatii din casa sau, daca va este mai usor, alocati doua trei ore, la finalul saptamanii, pentru a va pune in ordine toata casa. Sentimentul de relaxare pe care il veti avea dupa ca puneti in ordine lucrurile va compensa stresul cauzat de dezordine. Si pentru ca lucrurile sa fie mai usoare, incercati sa mentineti pe cat posibil ordinea.
Puneti punct relatiilor negative!
Cu siguranta fiecare dintre noi are relatii mai mult sau mai putin tensionate fie la serviciu, fie cu anumiti prieteni sau cu anumite rude, relatii pe care nu le putem elimina in totalitate din existenta noastra cotidiana. Ce e de facut? Daca nicio metoda de imbunatatire a relatiei respective nu da roade, atunci lasati pur si simplu lucrurile in voia soartei si incercati sa va antrenati cat mai putin in contacte directe cu persoanele respective. Veti scapa astfel de multe frustrari care va cauzeaza stres si care va complica inutil viata.
Automatizati-va micile treburi cotidiene!
Exista unele lucruri marunte care trebuie facute zilnic, saptamanal sau lunar si care, desi nu necesita un efort prea mare, cauzeaza stres prin simpla lor rutina. Sa luam, spre exemplu, plata facturilor. De ce sa va ocupati timpul alergand in fiecare luna de la un ghiseu la altul, cand puteti opta pentru plata online, pe care o puteti seta la o anumita data? Pe de o parte economisiti timp, iar pe de alta parte economisiti energie, creierul nemaifiind nevoit sa isi aminteasca de faptul ca aveti de platit facturi. Desigur, exista si anumite riscuri. O automatizare prelungita a lucrurilor marunte poate deveni stresanta in momentul in care veti fi nevoiti sa schimbati anumite lucruri in rutina.
Intindeti-va cat va este plapuma!
Asa spune un vechi proverb. Desigur, a spune ca banii nu pot cumpara fericirea este un cliseu. Adevarul este insa ca banii va pot tine in afara stresului financiar, atata timp cat cheltuiti mai putin decat castigati. In mod bizar, oamenii foarte bogati sunt cei care tind sa cheltuie mai mult decat castiga si de aici si haosul in care isi invaluie vietile la un moment dat. Pentru a evita stresul financiar, trebuie sa aplicati un principiu simplu Adaptati-va nevoile mijloacelor financiare pe care le aveti. La inceput poate fi dificil, dar odata ce va impuneti anumite standarde de viata, in concordanta cu bugetul de care dispuneti, lucrurile vor fi firesti si veti scapa de stresul zilei de maine.
Invatati sa spuneti “Nu!”
Cheltuirea timpului seamana oarecum cu cheltuirea banilor. Daca nu stii sa te limitezi, ajungi in cele din urma sa dai faliment. A sti sa spui “Nu!” solicitarilor carora nu este obligatoriu sa le faci fata inseamna a sti sa-ti pretuiesti timpul. In plus, asa cum stim sa ne programam treburile la serviciu si sa ne dam peste cap pentru ca un proiect sau altul nu sufera amanare, la fel ar trebui sa ne respectam si programul de timp liber sau cel alocat hobbyurilor si timpului petrecut cu cei dragi.
Desigur, teoria poate parea usoara in comparatie cu practica. Nimic nu este insa imposibil atunci cand vorbim despre felul in care ne gestionam propria viata.
Mai cititi: