7 pacate zilnice facute in numele sanatatii

1 295

Toata lumea stie ca fumatul, consumul de alcool si mancarea de tip fast-food afecteaza sanatatea. Cine ar fi banuit insa ca micile obiceiuri zilnice, precum spalatul pe dinti sau dusul, considerate necesare si sanatoase, pot afecta de fapt sanatatea? Desi pare greu de crezut, specialistii au ajuns la concluzia ca multe dintre gesturile care fac parte din rutina zilnica de mentienere a igienei ne afecteaza de fapt in mod negativ organismul.

Iata care sunt cele sapte pacate pe care le facem zilnic fata de corpul nostru:

Dusul

Conform ultimelor cercetari in domeniul dermatologiei, se pare ca dusul zilnic nu este recomandat. Folosirea frecventa a apei calde, in combinatie cu sapunul sau cu gelul de dus, afecteaza pielea, deregland producerea de grasimi naturale. Daca nu puteti renunta la dusul zilnic, atunci incercati macar sa nu folositi apa fierbinte. Iar daca aveti pielea uscata, folositi geluri de dus fara sapun sau crema de baie care contine ulei de parafina, apa si conservanti.

Somnul de 8 ore

Ideea ca trebuie sa ne asiguram zilnic un somn de opt ore este o conventie moderna care insa nu are atatea beneficii pe cat se crede. In ultimele decenii, oamenii si-au adaptat somnul la ritmul alert in care li se deruleaza viata. Avem un program de somn din ce in ce mai flexibil si de aceea somnul fragmentat, inclusiv atipitul in timpul zilei, pare sa aiba un efect benefic. Un somn scurt, cu durata intre 4 si 15 minute are acelasi efect ca o ora in plus de somn in timpul noptii. Specialistii sustin ca acest lucru este o reminiscenta a tendintei stramosilor nostri de a diviza somnul de zi in mai multe reprize.

In trecut oamenii nu renuntau la somnul de dupa-amiaza, de circa doua ore, dupa care urmau activitati in familie si cina. Somnul de noapte dura circa patru ore, de la miezul noptii pana inainte de rasaritul soarelui, cand aprindeau focul si isi faceau rugaciunea de dimineata. In zilele noastre culcatul foarte tarziu si trezitul foarte devreme, inainte de a rasari soarele, echivaleaza cu insomnia, fata de care omul modern a facut o  adevarata fobie. Specialistii sustin ca asa-zisa insomnie este un fenomen normal si ca atunci cand ne trezim in mijlocul noptii si nu mai putem dormi ar trebui sa facem o activitate relaxanta (cum ar fi cititul) pana cand ne ia din nou somnul.

Clatirea gurii dupa spalatul pe dinti

Clatirea gurii dupa ce ne spalam pe dinti nu este un obicei sanatos. Si asta pentru simplul fapt ca duce la indepatrtarea stratului protector de fluor pe care il lasa pasta de dinti. Desi este un obicei la care ne vine greu sa renuntam, specilaistii recomanda sa nu ne clatim gura dupa ce ne spalam pe dinti si sa nu bem niciun fel de lichid timp de jumatate de ora. Un alt secret al unui periaj eficient este acela ca nu trebuie sa ne spalam pe dinti imediat dupa ce mancam. Este bine sa asteptam macar jumatate de ora, deoarece acizii din mancare ataca smaltul si curatarea dintilor imediat dupa masa ii expune atacului acestor acizi. Ideal este sa va spalati pe dinti inainte de mese, iar dupa acestea sa va clatiti cu apa de gura.

Statul pe toaleta

Desi pare greu de crezut, inclusiv mersul la toaleta poate avea efecte negative asupra sanatatii. Un studiu recent, publicat in revista Digestive Diseases and Sciences arata ca statul pe vine la toaleta este mai sanatos decat statul pe toaleta, reducand riscul de hemoroizi si de alte boli digestive.

Curatenia

S-a constatat ca cei care fac curatenia in casa au tensiunea marita fata de persoanele care lasa in grija partenerului responsabilitatea curateniei. Acesta nuu este singurul motiv pentru care ar trebui sa facem mai rar curat in casa. Studiile arata ca o curatenie exagerata poate afecta sanatatea. Preocuparea pentru treburile casnice cauzeaza stres si, in plus, utilizarea frecventa a produselor pentru curatenie poate cauza astm. Un studiu efectuat in Spania a dovedit ca unul din sapte cazuri de astm este provocat de odorizantele de camera
si ca riscul de imbolnavire creste odata cu frecventa curateniei si cu schimbarea odorizantului.

Respiratia gresita

Umflarea pieptului atunci cand vrem sa respiram adanc este una dintre cele mai frecvente greseli de respiratie. Bebelusii respira miscandu-si burta, folosind toata capacitatea respiratorie a plamanilor, insa pe masura ce inainteaza in varsta, oamenii respira din ce in ce mai diferit. O mare parte din aer ramane in partea inferioara a plamanilor unde cu greu ajunge aerul proaspat. Din fericire insa, respiratia poate fi controlata. Exersati o respiratie corecta umflandu-va stomacul in timp ce respirati si apoi contractati-va muschii abdominali in timp ce expirati. O respiratie normala ar trebui sa includa intre 12 si 20 de inspiratii si expiratii pe minut. Cateva minute de exercitii de respiratie pe zi pot avea un efect benefic asupra intregului organism, ajutand la combaterea stresului si la reglarea tensiunii.

Relaxarea de dupa cina

Cu totii simtim nevoia de relaxare dupa o zi de munca. Trebuie sa stiti insa ca lipsa activitatii inainte de culcare, mai ales daca este asociata cu mancatul tarziu, are numeroase efecte negative. Unul dintre ele este acela ca organismul percepe alimentele consumate inainte de culcare ca pe mancaruri grase, greoaie. Un mic dejun copios nu ingrasa pentru ca dupa masa suntem activi si avem ocazia sa consumam caloriile consumate. Seara, in schimb, suntem tentati sa ne odihnim imediat dupa ce mancam, ceea ce nu este deloc recomandat. Specialistii recomanda ca dupa fiecare cina sa ne plimbam timp de 20 de minute. De asemenea, un alt obicei sanatos il reprezinta mesele dese si regulate urmate de exercitii fizice usoare.

merita citit si:

1 Comentariu
  1. Ioana spune

    Folosesc de ceva timp gelurile de dus de la Naturalium cu arome fructate, deocamdata am cumparat pe cel cu aroma de zmeura si mango este ideal pentru dusul zilnic lasa un parfum placut de fructe.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.