7 lucruri pe care parintii ar trebui sa le stie despre laptele vegetal

0 431

Laptele alternativ, cum ar fi cel de soia si migdale, este foarte popular. Dar, din punct de vedere nutritional, majoritatea nu reprezinta o schimbare egala pentru laptele de vaca. Inainte de a turna in pahare, cititi mai departe!

Laptele vegetal, cum ar fi laptele de orez si laptele de soia, sunt la moda. Dar pentru multe familii, nu este vorba doar de un moft. Unii aleg aceste produse din cauza unei intolerante sau alergii la laptele de vaca. Alte familii consuma o dieta vegana care elimina toate produsele de origine animala.

Laptele vegetal poate face cu siguranta parte dintr-o alimentatie sanatoase pentru copii. Dar, ca dietetician, am vazut niste dezinformari care ma intereseaza. Este important sa fii informat, astfel incat sa fii sigur ca copilul tau primeste elementele nutritive de care are nevoie. Iata cateva fapte pe care trebuie sa le cunoasteti despre laptele vegetal:

1. Laptele vegetal nu trebuie folosit ca formula pentru sugari!

Laptele praf pentru sugari este conceput special pentru a satisface nevoile unice ale copiilor. Acesta este reglementat de FDA si trebuie sa respecte standardele federale de nutrienti. Laptele vegetal NU poate inlocui formula (de exemplu, nu dati niciodata lapte de soia in locul unui lapte praf pentru sugari pe baza de soia). Atat laptele de vaca, cat si laptele vegetal pot fi parte din dieta copilului dvs. dupa varsta de 1 an.

2. Din punct de vedere nutritiv, laptele vegetal nu este similar cu laptele de vaca

Laptele vegetal nu poate fi inlocuit cu laptele obisnuit, din punct de vedere nutritional. De fapt, laptele de soia fortificat cu calciu este singurul lapte fara lapte, pe care orientarile USDA MyPlate il considera echivalent cu laptele de vaca (pentru ca este cel mai apropiat din punct de vedere al proteinei). Spre deosebire de laptele vegetal, laptele de vaca este in mod natural o sursa buna de nutrienti, cum ar fi proteine, calciu, potasiu si vitamina B12.

3. Versiunile laptelui vegetal de casa nu sunt o sursa buna de calciu sau vitamina D

In timp ce laptele vegetal este usor de preparat in casa (si are un gust mult mai proaspat decat cel cumparat de la magazin), retineti ca laptele vegetal este in mod obisnuit fortificat cu calciu si vitamina D. Deci, cel de casa nu va furniza aceleasi substante nutritive.

4. Cele mai multe tipuri de lapte vegetal sunt foarte scazute in proteine

Am vazut laptele de migdale ca fiind enumerat o buna sursa de proteine. Dar, de fapt, contine foarte putina proteina: aproximativ 1 gram pe portie, comparativ cu 8 grame in laptele de vaca sau 7 grame in cel de soia. (Desi migdalele sunt o buna sursa de proteine, substantele solide nu raman in lapte.) Laptele de cocos sau orez este, de asemenea, scazut sau foarte scazut in proteine. Deci, daca nu serviti lapte de soia sau de mazare, nu luati in calcul laptele care nu este lactat ca o sursa buna – si asigurati-va ca copilul dumneavoastra isi ia proteinele ​​din alte surse.

5. Este important sa il agitati inainte de servire

In cazul laptelui fortificat cu calciu, solidele de calciu se pot depune pe fundul cutiei. Deci, acesta trebuie agitat bine inainte de a-l turne in pahar.

6. Unele tipuri contin mult zahar

Aveti grija cu laptele vegetal aromatizat, deoarece poate contine mult zahar. Un pahar de lapte de migdale de vanilie are 4 lingurite de zahar pe portie (cam jumatate din doza maxima recomandata pe zi, pentru un copil de 4-8 ani!). Verificati listele cu ingrediente si cautati cuvantul “neindulcit” pe partea frontala a ambalajului.

7. Toate tipurile de lapte vegetal au arome unice

Daca sunttei in cautarea unui lapte vegetal pe care copiii sa il placa, aveti de unde alege. In timp ce laptele de migdale si laptele de caju au un usor gust de aluna, laptele de orez este putin dulce. Experimentati pentru a afla ce prefera cel mai bine familia voastra. Si daca nu-i place laptele vegetal, il puteti transforma intr-un smoothie cu fructe!

Mai cititi si:

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.