5 lucruri pe care copilul tau le poate face singur si sunt OK
Copilul tău este dornic de mai multă libertate, dar ar trebui să i-o oferi? Experții te ajută să-ți dai seama.
La supermarket, fiica mea în vârstă de 8 ani, mă roagă să o las să aleagă singură o cutie de paste. Acasă vrea să învârtă clătitele pe aragaz. Și, mă întreabă dacă aș putea să părăsesc baia în timp ce face duș… Sigur, crește, dar îmi fac griji că natura ei independentă interferează cu siguranța ei. „Este normal ca unii copii de această vârstă să ceară mai multă responsabilitate”, spune consilierul părinților Jennifer Shu, MD, editor medical pentru HealthyChildren.org, site-ul web al Academiei Americane de Pediatrie. „Nu vrei să-ți ții copilul în frâu prea mult, totuși este obișnuit să ai rezerve dacă este cu adevărat suficient de matură”.
A face duș sau baie singuri
Ura! Probabil copilul tău a trecut de la baie la un duș, dar avea totuși nevoie de ajutor pentru a-și șampona părul. Dacă acum se poate descurca singur, sunt semne că poate face duș pe cont propriu, spune dr. Shu. Stai pe aproape doar până când ești încrezător că a înțeles. De asemenea, pune un covor antiderapant la duș și îndepărtează obiectele ascuțite, cum ar fi aparatele de ras.
Gătitul pe aragaz
Nu chiar! Copiii trebuie să fie puțin mai mari pentru a manipula singuri aragazul, spune medicul pediatru Andrew Adesman, MD, șef al pediatriei de dezvoltare și comportament de la Centrul medical pentru copii Steven și Alexandra Cohen din New York, în New Hyde Park. Indiferent dacă copilul este pregătit să învârtă clătitele sau legumele, depinde de maturitatea și controlul impulsurilor sale, deci NU fără supraveghere. Nu-l lăsa niciodată să manipuleze o oală cu apă/ulei fierbinte.
A folosi o toaletă publică singur
Poate! De obicei este bine atâta timp cât stai în fața ușii. O excepție: „Într-un loc aglomerat, cum ar fi un parc de distracții sau un stadion, ar trebui să ai pe altcineva de încredere, fie că este un alt copil sau un părinte pe care îl cunoști foarte foarte bine să intre cu copilul tău, daca nu te accepta pe tine”, spune dr. Adesman. “Dacă acest lucru nu este posibil, poate că va trebui să-l aduci la toaleta femeilor cu tine.”
A lua o pastilă
Ura! „Copiii de această vârstă au învățat cum să înghită pastilele/sau o pot face.”, spune Christine Chambers, Ph.D., psiholog clinic la Universitatea Dalhousie și la Centrul de Sănătate IWK, din Halifax, Nova Scoția. Tehnica ei: roagă-ți copilul să pună un tic-tac pe limbă și să-l înghită. Apoi fă același lucru cu un M&M.
Cumpărături
Ura! „Este bine să-ți lași copilul să se separe de tine la supermarket, atâta timp cât îl poți vedea tot timpul”, spune dr. Shu. Dar stabiliți mai întâi reguli de bază – de exemplu, el trebuie să revină imediat la tine și să nu meargă niciodată în altă parte a magazinului fără să-ți spună mai întâi.
Despre Psihologia Copilului
Ce trebuie sa stie mamele despre baieti?
Cind vine celalalt pe lume
Disciplina copilului, un subiect controversat…
Copii avantajati la scoala si in viata
A negocia cu copiii
Copiii si internetul…
Cum abordam manifestarile de tip negativist (1-3 ani)
Auto-indentificarea: Cine sunt eu?
Pregatirea copilului pentru societate
Cand copilul nu are încredere în el…
Despre copilul timid
Crizele de isterie ale copilului
Cand copilul nu vorbeste
Agresivitatea copilului
Vorbirea, un joc in 2: Introducere in Metoda Hanen
Sa dam copilului nostru posibilitatea de a lua initiative (din Metoda Hanen)
Comunicarea cu adolescentii – 5 sfaturi pentru a o imbunatati